Centrul de Transfuzii Buzău speră în revigorarea donării de sânge

Un prim pas a fost făcut prin reluarea campaniilor de recoltare derulate la sediile operatorilor economici, instituțiilor și în localitățile județului.

 

Reducerea considerabilă a incidenței cazurilor noi de Covid-19 confirmate în țară și la nivelul județului Buzău  constituie o premisă pentru ieșirea din criza de sânge cu care Centrul de Transfuzii Buzău se confruntă de la sfârșitul lunii trecute, la fel ca și alte centre din țară. Explicația constă în faptul că situația epidemiologică favorabilă de la nivelul județului Buzău a permis reluarea campaniilor mobile de recoltare, care constituiau cea mai importantă sursă de refacere a stocurilor de sânge înainte de pandemie. Aceste campanii au fost inițiate pe fondul scăderii numărului de donatori fideli care se mai prezentau la Centrul de Transfuzii de la Buzău.

Biologul Adriana Crăciun, directorul centrului spune că, la momentul respectiv, s-a ajuns la concluzia că „donarea de sânge poate fi impulsionată doar mergând noi la donatori”. Astfel, cu concursul mai multor agenți economici, instituții și primării din județ, astfel de campanii au început să fie derulate periodic în tot județul. Personalul centrului se deplasa la sediile agenților economici sau în localități unde se amenajau puncte de recoltare, de fiecare dată reușind să atragă un număr mare de donatori.

 

Odată cu pandemia, astfel de acțiuni nu au mai fost posibile, iar de atunci s-a redus simțitor numărul de donatori și, implicit, cantitatea de sânge din stocurile centrului de transfuzii buzoian.

La un an de la suspendarea acestor acțiuni, campaniile mobile au fost reluate, într-un moment în care centrul avea mare nevoie de sânge, pentru că se apelase deja la toți partenerii tradiționali pe care personalul unității se putea baza în situații de criză.

Adriana Crăciun spune că prima campanie mobilă după un an de pauză se desfășoară astăzi, la sediul Romcarbon din Buzău, urmând ca mâine, echipa centrului de transfuzii să ajungă la Pătârlagele și Nehoiu. Aici, acțiunile vor fi organizate ca de obicei, cu  sprijinul reprezentanților bisericii, în urma unui apel adresat în acest sens de conducerea centrului, în perioada premergătoare Paștelui.

 

Adriana Crăciun

Adriana Crăciun a mai precizat că acesta este un moment pe care l-a așteptat de luni bune, iar dacă ar mai fi întârziat, situația stocurilor de sânge la nivelul centrului de transfuzii ar fi devenit critică.

Reluarea acestor campanii mobile este o gură de aer de care aveam nevoie de o vreme bună încoace, pentru că ne îndreptam spre o situație critică. Odată cu pandemia am pierdut foarte mulți donatori, pentru că majoritatea proveneau din aceste campanii, iar dacă nu am mai putut ajunge la ei, rezerva de sânge a început să scadă. Sunt mulți oameni în județ dispuși să doneze, însă trebuie să mergem în întâmpinarea lor, pentru că majoritatea nu au timp să vină la centru sau sunt din alte localități și nu fac drumul până la Buzău pentru a dona. Sperăm că și evoluția situației epidemiologice își va păstra trendul descendent din ultima perioadă, astfel încât să putem să continuăm aceste campanii și să ne revenim și noi la normal. În perioada următoare voi lua legătura cu instituțiile și agenții economici care ne-au devenit parteneri și ne-au mai ajutat cu alte ocazii înainte de pandemie, pentru a planifica noi acțiuni de acest gen, pentru că sunt sigură că și oamenii ne așteaptă pentru a dona” a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

În ceea ce privește donarea de plasmă hiperimună după COVID-19, directoarea Centrului de Transfuzii spune că nu se mai recoltează, dar sunt stocuri suficiente pentru a ajuta pacienții care ar mai putea avea nevoie. Numărul de pacienți infectați a scăzut foarte mult după începerea campaniei de vaccinare, nici donatori nu mai sunt, iar aparatul de plasmafereză nu mai este folosit, urmând cel mai probabil să fie retras de firma care l-a pus la dispoziție, gratuit.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*