Personalul medical și auxiliar din spitalele Săpoca și Ojasca s-a mobilizat și a donat sânge

30 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Directorul Centrului de Transfuzii speră ca situația epidemiologică la nivelul județului să rămână în limite rezonabile, astfel încât să permită desfășurarea acțiunilor de recoltare cu ajutorul caravanei mobile, care constituie în prezent principal sursă de asigurare a rezervelor de sânge.

 

Sunt preocupați de bolnavii cu afecțiuni psihiatrice și neurologice care nu de puține ori le dau mari bătăi de cap, dar se gândesc și la cei care, în alte spitale, se zbat la limita dintre viață și moarte și a căror salvare depinde de o picătură de sânge. Conștienți că dintr-o pungă de sânge recoltată la o donare pot fi salvate trei vieți, medici, asistenții medicali și personalul nemedical din Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca se mobilizează periodic și cheamă caravana mobilă a Centrului de Transfuzii Buzău, pentru a contribui, prin donare, la rezerva de sânge de care au nevoie medicii și pacienții din județ sau din spitalele universitare în care ajung uneori buzoieni cu boli grave și au nevoie de transfuzii pentru a învinge moartea.

Consecvenți credinței că sunt datori să salveze vieți în orice mod le este posibil, zilele acestea, angajații din secțiile Săpoca și Ojasca au răspuns unui nou apel al Centrului de Transfuzii Buzău și s-au oferit, într-un număr impresionant, să doneze sânge. Unii dintre ei sunt deja donatori fideli și participă de fiecare dată când devin eligibili, la acțiunile de donare.

 

Centrul de Transfuzii Buzău a reușit, odată cu reluarea campaniilor mobile de recoltare derulate pe teritoriul județului, să se redreseze cât de cât în privința rezervelor de sânge, după ce în primăvară intrase în criză, din cauză că foarte puțini dintre donatorii fideli mai vin la centru să doneze în mod regulat. Dacă ar rămâne doar în baza acestora, rezervele de sânge nu ar putea satisface nici pe departe nevoile de transfuzie ale spitalelor. Prin urmare, perioada în care nu s-au mai putut derula campaniile mobile de recoltare în teritoriu, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, a fost una extrem de dificilă pentru centrul de transfuzii, iar rezervele de sânge ajunseseră aproape de zero.

De aceea, reluarea acțiunilor de recoltare cu ajutorul caravanei mobile, în cursul lunii mai, a constituit gura de oxigen de care centrul de transfuzii și pacienții aveau nevoie, pentru că s-au putut trimite astfel echipele de recoltare în teritoriu, la diferiți agenți economici, instituții și în localitățile în care autoritățile locale au înțeles să-și mobilizeze localnicii pentru a da face gestul prin care au salvat alți oameni aflați în nevoie.

Biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, spune că aceste acțiuni au ajuns să constituie „principala sursă de asigurare a rezervelor de sânge, iar donatorii sunt mult mai receptivi atunci când echipele mobile ajung la ei în localitate sau la locul de muncă, decât în situația în care ar trebui să se deplaseze până la centru, pentru a dona”.

 

Acțiunile de recoltare în teritoriu s-au desfășurat în ritm susținut în ultimele luni, cele mai recente având loc la Catedrala din orașul Nehoiu, desfășurată cu sprijinul preotului Furtună și binecuvântarea IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Romcarbon Buzău, la Baza Aeriană și Școala de Interarme de la Boboc și la spitalul Săpoca și secția exterioară Ojasca a unității medicale.

Aceste deplasări, răsplătite cu cantități importante de sânge donat, au fost posibile datorită faptului că situația epidemiologică a permis-o. Din păcate, perspectivele sumbre anunțate de specialiști pentru perioada următoare stârnesc îngrijorare și în rândul profesioniștilor Centrului de Transfuzii.

Adriana Crăciun este însă optimistă și spune că în aceste zile definitivează planul de acțiune pentru luna viitoare, stabilind care vor fi următoarele deplasări ale echipelor mobile de recoltare. „Atâta timp cât ni se va permite, vom continua colectele mobile, iar pentru luna octombrie ne bazăm pe jandarmi și pe polițiști, dar vom aranja și cu Protoieria Râmnicu Sărat, cu cei de la Armată și urmează sa mai luăm legătura cu câteva primării. Bineînțeles că vom ține cont de incidența cazurilor de Covid-19 din fiecare localitate și nu vom merge acolo unde sunt probleme, dar deocamdată, la nivelul județului, lucrurile stau bine și sper să rămână așa, pentru a ne putea continua și noi campaniile mobile”, a declarat Adriana Crăciun.

 

Aceasta a ținut să mulțumească încă o dată agenților economici, instituțiilor și locuitorilor din județ care sprijină permanent acțiunile de recoltare, făcând totodată un nou apel către donatorii buzoieni să treacă pragul centrului.

„Cererea este ca de obicei, foarte mare, atât de la Spitalul Județean cât și de la spitalele din București. Din fericire, noi încă mai putem continua acțiunile mobile de recoltare, însă dacă lucrurile se vor înrăutăți, vom fi nevoiți să le sistăm din nou, iar atunci, singura bază rămân donatorii care se prezintă la Centru. N-am vrea să mai ajungem în situația din primăvară, când nu mai puteam apela nici la partenerii noștri tradiționali – polițiștii, jandarmii, militarii și cei de la ISU – pentru că este acel interval care trebuie să existe între două donări și nu îi puteam chema în fiecare săptămână. De aceea, fac un apel de suflet către buzoieni și îi rog, în numele pacienților care au nevoie de transfuzii, să se gândească măcar pentru o clipă că ei sau cineva apropiat lor ar fi în situația de a nu putyea fi salvat decât cu ajutorul unei transfuzii și să vină să doneze, pentru că gestul lor poate salva vieți!”, a punctat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*