Caravana cu moașe poposește la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman

30 septembrie 2021 | 0 comentarii |

O echipă de moașe independente din Buzău, coordonată de Melania Tudose, îi învață pe viitorii și proaspeții părinți, gratuit, cum să facă față darcinii și condiției de părinți, dar și cum să aibă grijă de sănătatea lor și a micuților ce s-au născut sau vor veni pe lume în curând.

 

Un proiect promovat în urmă cu doi ani, de Melania Tudose, la Cercul Donatorilor din Buzău, a prins aripi, ajungând să fie implementat atât la Maternitate cât și la Spitalul Smeeni, dar și în cadrul DGASPC, pentru gravidele aflate în sistemul de protecție al instituției, în contextul în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârste sub 15 ani, și pe locul doi, după Bulgaria, la cel al mamelor sub 19 ani.

Caravana cu Moașe, un proiect implementat de Asociația Moașelor Independente și coordonat de Melania Tudose, președinta asociației și moașă în cadrul Maternității Buzău, și-a propus încă de la momentul lansării, crearea unui cadru de informare adecvat în domeniul reproducerii, adresat femeilor gravide și cuplurilor de adolescenți din municipiul Buzău și localitățile limitrofe. Realizarea acestui obiectiv se face prin intermediul unor sesiuni de educație și informare susținute de 15 moașe din Buzău, care și-au propus să se afle în mijlocul comunităților și, împreună cu alți specialiști în domeniu, să le ofere educație și să-i sprijine să înțeleagă că sănătatea reproducerii reprezintă o prioritate de sănătate publică, iar sarcina, naşterea şi nou-născutul sunt stări fiziologice şi nu trebuie tratate ca boli, iar educaţia este cea mai bună metodă de prevenţie şi cea mai eficientă atitudine, în timp ce parcurgerea etapelor de sarcină, naştere şi lăuzie într-o manieră traumatizantă pot avea efecte pe termen lung, cu impact major atât asupra mamei şi a viitorului copil.

 

Curs Maternitatea Buzau (arhiva)

Săptămâna viitoare, marți, 5 octombrie, Caravana cu Moașe va face un nou popas în mijlocul comunității buzoiene, de această dată la vila Albatros, care găzduiește Centrul Cultural Alexandru Marghiloman. Aici va avea loc, cu începere de la ora 17.30, un curs pe care moașele implicate în proiect îl vor susține pentru viitorii și proaspeții părinți, dar vizează și tinerele adolescente, care este important să știe ce înseamnă o sarcină și cum să se ferească de o sarcină nedorită, cât de importantă este îndrumarea și supravegherea din partea unei moașe în perioada pre- și post natală, dar și principalele reguli de igienă și de îngrijire a bebelușului.

Melania Tudose spune că acest curs se va desfășura sub forma unui atelier de educație și informare pentru părinți și viitori părinți și va urmări în principal formarea şi dezvoltarea unor deprinderi de bază privind igiena generală şi intimă a viitoarei mămici, a lehuzei și a bebelușului, dar și creşterea nivelului de cunoştinţe despre aparatul reproducător, împreună cu dobândirea de informaţii veridice privind practica anticoncepţională.

Cursul este gratuit și se adresează cuplurilor care așteaptă un copil sau care au devenit de curând părinți, care vor beneficia astfel de o serie de informații utile, din partea unor specialiști avizați. Pentru a participa la acest curs, cei interesați trebuie să completeze un formular on-line, în baza căruia vor avea locul rezervat la eveniment.

 

Melania Tudose (foto arhiva)

Creşterea nivelului de cunoştinţe despre etapele sarcină, naştere şi lehuzie, precum și formarea şi dezvoltarea unor deprinderi corecte legate de diferitele disconforturi asociate acestor etape vor fi alte obiective ale inițiatorilor proiectului. „Urmărim totodată conştientizarea riscurilor şi posibilelor devieri de la normalitate şi învăţarea atitudinilor corecte și creşterea nivelului de cunoştinţe despre travaliu, mecanismul naşterii şi deprinderea unor atitudini sanogene pentru managementul durerii. Pregătirea adecvată pentru statutul de viitoare mămici și viitori părinţi şi dobândirea de informaţii veridice privind alăptarea şi practica anticoncepţională este o altă temă importantă a cursului, precum și formarea şi dezvoltarea unor deprinderi corecte legate de prevenţia şi managementul cancerului genital şi de sân și nu în ultimul rând, despre cum trebuie să se protejeze gravidele și lehuzele de virusul SARS-CoV-2 și ce trebuie să facă o gravidă sau o mămică cu bebeluș dacă a fost infectată” a declarat Melania Tudose.

De asemenea, participanții la curs vor afla toate informațiile necesare despre sistemului de asigurare a serviciilor medicale precum şi despre drepturile gravidelor, partenerilor şi nou-născuţilor.

Evenimentul se va desfășura la interior, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, condiții în care purtarea măștii va fi obligatorie.

 


Adaugati un comentariu


 

*