Proiectul Caravana cu Moașe, promovat la Cercul Donatorilor Buzău

10 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul va avea loc mâine seară, la hotelul Pietroasa, în organizarea Fundației Comunitare Buzău.

 

Mâine seară, începând cu ora 18.00, hotelul Pietroasa va fi gazda celei de-a doua ediții a Cercului Donatorilor Buzău, ocazie cu care vor fi promovate și susținute trei proiecte de interes local. Va fi vorba, totodată, și de prima ediție a evenimentului care va avea loc în Buzău, ediția de debut fiind organizată pe 29 mai, în București.

Cercul Donatorilor este un mecanism de strângere de fonduri promovat pe plan local de Fundația Comunitară Buzău, scopul fiind promovarea și finanțarea unor proiecte cu un puternic impact social în rândul comunității buzoiene.

În cadrul evenimentului care va avea loc mâine vor fi promovate trei proiecte, fiecare având un ambasador care îl va susține. Fiecare candidat își va prezenta proiectul în fața juriului și a celorlalți participanți, timp de 6 minute, iar ambasadorii vor avea la dispoziție alte trei minute pentru a convinge donatorii să sprijine proiectele pe care le susțin. Donațiile pentru fiecare proiect se vor putea face pe loc sau după eveniment, prin transfer bancar. Donațiile nu constau neapărat în sume de bani, existând multiple posibilități de a dona produse, ore de voluntariat, servicii pro-bono și orice ar putea fi util pentru inițiatorii proiectelor.

Mâine seară, printre cele trei proiecte locale promovate la Cercul Donatorilor se va număra și Caravana cu Moașe, inițiat de Asociația Moașelor Independente prin Melania Tudose, moașă în cadrul Maternității Buzău. Celelalte două proiecte sunt Art 3,14, și Salvați Bâsca Mare, primul promovând participarea elevilor și profesorilor buzoieni la ateliere de teatru, film și public speaking, precum și participarea acestora  la festivaluri de profil, iar celălalt are ca obiectiv principal obținerea de suport pentru salvarea râului Bâsca Mare.

 

Caravana cu Moașe își propune crearea unui cadru de informare adecvat în domeniul reproducerii, adresat femeilor gravide și cuplurilor de adolescenți din municipiul Buzău și localitățile limitrofe. Acest cadru urmează să se realizeze prin intermediul mai multor sesiuni de educație și informare susținute de 15 moașe din Buzău, care se vor afla în mijlocul comunităților, împreună cu alți specialiști calificați din domeniu.

Proiectul Asociației Moașelor Independente își propune îndeplinirea a patru obiective importante, pe primul loc fiind îmbunătățirea stării de sănătate în domeniul reproducerii, prin conștientizarea unor atitudini sanogene pe parcursul etapelor de sarcină și naştere.  Educarea pentru parcurgerea fiziologică şi psiho-emoţional pozitivă a sarcinii şi a naşterii este un alt obiectiv, precum și însuşirea de către femeile însărcinate a unor tehnici adecvate de îngrijire şi de integrare a copilului nou-născut. Nu în ultimul rând, proiectul își propune conștientizarea în mentalul colectiv a faptului că  sarcina și naşterea sunt stări fiziologice şi nu trebuie tratate ca boli.

 

Sesiunile de informare și comunicare urmează să aibă loc bilunar, pe parcursul anului viitor, în diverse zone urbane. Calendarul acestora va fi anunțat din timp, prin intermediul presei locale. Aceste acțiuni se vor baza pe prezentări în format electronic și materiale redactate, dar și pe demonstrații simulative și discuții interactive cu participanții. O sesiune va dura maxim trei ore, iar inițiatorii estimează că pe parcursul unui an vor atrage circa 1.000 de participanți.

Prin îndeplinirea obiectivelor propuse, inițiatorii proiectului Caravana cu Moașe spun că vor contribui și la creșterea procentului de nașteri naturale, concomitent cu reducerea ratei cezarienelor, un apel în acest sens fiind făcut recent și de noul președinte al CNAS, cu ocazia unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

De asemenea, printr-o mai bună educație în ceea ce privește sănătatea reproducerii, inițiatorii doresc să contribuie și la reducerea bolilor asociate sarcinii, lăuziei și nou-născutului.

Asociația Moașelor Independente are ca scop promovarea profesiei de moașă şi în România şi prin aceasta dorește să redea dreptul femeilor  de a avea alături de ele acest specialist pe perioada fertilităţii lor. Organizația are în prezent 75 de membri în toată țara, dintre care 15 sunt moașe la maternitatea din Buzău, iar 6 dintre ele se numără și printre membrii fondatori.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*