Peste 1.000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare, pentru a ieși la pedalat

14 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia au participat la o acțiune care s-a desfășurat simultan în 10 țări europene având ca scop încurajarea mișcării  și renunțarea la sedentarism.

 

În week-endul recent încheiat, câteva mii de cicliști, din 10 țări europene, au participat la o acțiune organizată în cadrul singurului proiect iniţiat şi aplicat de o organizaţie din România și aprobat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ Sport. Este vorba de programul WOW Europe, care are ca scop principal încurajarea participării la activități sportive şi mișcare, în special prin sprijinirea punerii în aplicare a orientărilor UE privind activitatea fizică.

Programul beneficiază de o finanțare europeană, fiind conceput şi accesat de asociaţia AMA Events și derulându-se sub coordonarea asociaţiei Junior Sport. Acesta se desfășoară în România și în alte 9 țări europene, respectiv Italia, Spania, Portugalia, Turcia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovenia şi Republica Macedonia de Nord, iar acțiunea emblematică a programului este Pedaliada. Aceasta își propune să scoată cât mai mulți oameni din casă pentru a pedala în natură, renunțând astfel la sedentarism în favoarea mișcării.

O nouă ediție a Pedaliadei s-a desfășurat simultan, în week-end, în toate cele 10 țări incluse în proiect, iar în România a atras peste 1.000 de participanți. Sloganul ediției din România a fost „Lasă Butoniada, vino la Pedaliadă!”, acesta fiind un îndemn pentru participanți de a renunța la telefoane, tablete, laptopuri sau calculatoare, în favoarea unei ture cu bicicleta.

 

Cicliști din șase orașe au dat curs acestei invitații, cei mai mulți fiind din Timișoara. Aici, peste 500 de persoane de toate vârstele, de la copii la pensionari, au participat la două curse cu bicicleta, una pe un traseu de 8 kilometri, iar alta cu o lungime de 20 de kilometri. Organizatorii spun că cel mai mic participant a avut doar 4 ani, iar printre cei prezenți la cursă s-au numărat și mulți aflați la prima experiență de acest gen.

La Oradea, cei peste 100 de participanți au pedalat 30 de kilometri, trecând și granița în Ungaria, iar la Sibiu, cicliștii au profitat de ocazie pentru a participa și la un eveniment cultural care a avut loc în aceeași perioadă, în oraș.

Și în Hunedoara s-a pedalat intens, cei 150 de cicliști vizitând cu această ocazie și Castelul Corvinilor, iar la Craiova, celor peste 200 de participanți li sa alăturat și Theodor Matican, un tânăr născut cu o boală care îi afectează motricitatea, dar care nu l-a împiedicat să facă sport și să reprezinte România la Jocurile Paralimpice.

 

Și la București, cei peste 100 de participanți l-au avut printre ei pe Alex Ciocan, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, iar înainte de a porni la o plimbare pe bulevardele Capitalei, aceștia au participat și la un curs de siguranță și legislație rutieră.

La finalul acțiunii, Beatrice Mercado, preşedintele asociaţiei Junior Sport și coordonatorul proiectului WoW Europe, a declarat că este „impresionată de entuziasmul de care au dat dovadă participanţii la Pedaliada din România şi din ţările partenere ale proiectul nostru, WoW Europe. Este însăşi identitatea vieţii alese să fie trăită în respect de sine şi de ceilalţi. Pentru două ore toată lumea – copii, părinţi, bunici, fraţi, surori, verişori, vecini, profesori, antrenori, sportivi de performanţă, chiar şi politicieni – au lăsat telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele şi s-au bucurat de pedalat. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în această acţiune şi s-au implicat atât de mult pentru ca totul să fie la superlativ”.

 

Sursă foto: Proiectul WoW Europe – Facebook


Adaugati un comentariu


 

*