Începe evaluarea Ținutului Buzăului, în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCO

14 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Doi experți UNESCO vor sosi mâine la Buzău și vor evalua, până pe 19 septembrie, toate cele 101 criterii necesare pentru ca geoparcul să primească această recunoaștere, însă un răspuns final va veni abia în luna mai a anului viitor.

 

Mâine începe ultima și cea mai importantă etapă din procedura de recunoaștere a Ținutului Buzăului/Buzău Land ca Geoparc Global UNESCO, zona care se întinde pe o suprafață de 1.036 de kilometri pătrați urmând a fi evaluată până la finalul săptămânii de o echipă de experți ai organizației internaționale.

Aceștia ajung miercuri, 15 septembrie, la Buzău, după ce dosarul în vederea dobândirii acestui statut a fost trimis la Paris, la finele anului trecut, în vederea evaluării. Până acum, dosarul a fost atent analizat din punct de vedere al modului de prezentare a teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, iar cei doi experți așteptați la Buzău au misiunea de a evalua zona și a stabili dacă realitatea din teren se potrivește cu cea prezentată în dosarul trimis la Paris.

În perioada 15-19 septembrie, aceștia vor străbate Ținutul Buzăului, vor vizita toate obiectivele importante și le vor evalua în funcție de 101 criterii care trebuie îndeplinite pentru recunoașterea zonei ca Geoparc Global UNESCO. Vor ajunge în toate cele 18 comune care alcătuiesc Ținutul Buzăului, unde vor lua pulsul comunităţii locale și vor avea întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zonele respective.

 

Totodată, Vulcanii Noroioşi, domurile de sare, Focurile Vii, Trovanţii de la Ulmet, Aşezările Rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţicele mai semnificative obiective ale Ţinutului Buzăului – vor fi evaluate în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

Vizita evaluatorilor externi este forte importantă pentru noi. Misiunea noastră este o adevărată provocare, pentru că de ea depinde titlul de Geoparc UNESCO al «Ținutului Buzăului/Buzău Land». Cei doi specialiști vor analiza impactul Ținutului asupra educației, turismului și economiei locale, precum și asupra protejării patrimoniului natural și cultural al zonei. În cadrul vizitei, va trebui să convingem că proiectul contribuie eficient la toate aceste puncte”, explică Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.

 

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, Ţinutul Buzăului trebuie să întrunească 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti. Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de geoparc, o amânare a titlului sau respingerea definitivă a acestuia. În cazul unui rezultat favorabil, odată obţinut titlul, acesta va trebui menţinut, astfel că, la fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor.

Cei doi evaluatori care vor ajunge mâine la Buzău sunt recunoscuți pentru rigurozitatea lor, astfel că următoarele zile nu vor fi lipsite de emoții pentru reprezentanți administrației județene, care sprijină acest demers, și pentru cei ai asociație Ținutul Buzăului, care au inițiat proiectul. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul geoparc global din Olanda.

 

Deși evaluarea se va încheia la finele acestei săptămâni, buzoienii vor mai rămâne câteva luni în suspans, pentru că verdictul nu va fi dat imediat. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict, iar după aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România vor transmite un raport comun la secretariatul UNESCO din Paris. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice – pe baza dosarului transmis de asociaţia Ţinutul Buzăului, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Așadar, un răspuns final va veni în luna mai a anului viitor, iar în cazul în care acesta va fi favorabil, Ținutul Buzăului/Buzău Landva deveni al doilea Geoparc Global UNESCO din țara noastră (după Țara Hațegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională și va fi promovat pe rețeaua UNESCO și rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor.

Trebuie menționat că odată obținut, titlul va trebui menținut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

 

Managementul geoparcului va fi asigurat de asociaţia Ţinutul Buzăului şi va fi sprijinit de partenerii săi, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti, de un Consiliu Ştiinţific, precum şi de un Consiliu Consultativ. De asemenea, pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual, iar o parte din acest buget va fi asigurat de Consiliul Judeţean Buzău, iar diferența,  din fondurile asociaţiei Ţinutul Buzăului. La bugetul geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca Ţinutul Buzăului.

Inițiatorii proiectului subliniază că „statutul de Geoparc Global va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. De asemenea, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiții în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaștere economică și socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunități. «Buzău Land» va deveni astfel un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecați peste granițe – de a se întoarce acasă”.

 

* Asociația Ținutul Buzăului este o organizație neguvernamentală, care a luat naștere în urmă cu patru ani și care sprijină dorința comunităților de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural și cultural local. Asociația este formată din specialiști în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universități europene ori în companii de top.

* Inițiativa „Ținutul Buzăului” a pornit în 2007 și a atras oameni, instituții, companii și ONG-uri care și-au manifestat sprijinul în dezvoltarea sa. Aplicația „Buzău Land” la statutul de Geoparc Global UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București. Aplicația în sine a fost redactată și transmisă de Asociația Ținutul Buzăului.

* Consiliul Județean Buzău oferă sprijin financiar acestei inițiative, acordând o finanțare de 70.000 de euro/an, timp de șapte ani, începând cu anul 2020. Sprijinul financiar acoperă, în acest moment, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociația Ținutul Buzăului. Fondurile primite de la Consiliu sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaționale, sociale, de promovare a teritoriului, precum și pentru o parte a costurilor de management.

* Universitatea din București oferă expertiză științifică și susține activitățile educaționale și de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei inițiative, ce vine cu experiența practică a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.

 


Adaugati un comentariu


 

*