Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile de-o viață pentru dotarea unei maternități

26 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Din cei 100.000 de lei donați de nonagenarul cu suflet mare a fost achiziționată aparatura medicală care va ajuta medicii să salveze nou-născuții cu probleme grave de sănătate.

 

Gest de o mare generozitate făcut de un pensionar de 90 de ani care locuiește în București și care a decis să își doneze economiile de-o viață pentru a ajuta la salvarea copiilor cu probleme de sănătate veniți pe lume la maternitatea din Sibiu. Această unitate medicală nu a fost aleasă întâmplător, donatorul nonagenar fiind originar din comuna Ludoș din județul Sibiu și dorind astfel să ofere un sprijin comunității din care provine.

Din economiile făcute de-a lungul vieții, Ion Muțiu avea pusă deoparte suma de 100.000 de lei, pe care s-a decis să o doneze în cadrul campaniei pe care organizația Salvați Copiii o desfășoară de câțiva ani buni pentru reducerea ratei mortalității infantile. A aflat de această campanie și de faptul că la maternitatea din Sibiu este nevoie de aparatură medicală performantă pentru salvarea copiilor care vin pe lume cu patologii complexe sau se nasc înainte de termen. Deși acum este singur, bătrânul a decis împreună cu soția sa, pe când aceasta trăia, să facă cumva și să ajute medicii care se luptă să ajute copiii cu probleme medicale grave. Așa că a decis să își doneze economiile de-o viață pentru a le da o șansă acestor copii…

 

Gestul său a impresionat pe toată lumea, iar Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizației Salvaţi Copiii a declarat că într-un context social complicat, în care presiunea asupra sistemului medical este uriaşă, gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muţiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecţie de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital”.

La suma de 100.000 de lei donată de acesta, organizația umanitară a mai adăugat  28.342 de lei proveniți din alte donații, astfel că maternitatea sibiană beneficiază acum de un sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor. Acest echipament oferă medicilor capacitatea de a realiza evaluări mult mai precise, cuantificabile neurologic şi o mai bună urmărire a progresului micilor pacienţi, ceea ce poate face diferenţa, mai ales în cazul celor născuţi înainte de termen.

Aparatul permite monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor la termen şi prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar şi la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferitelor complicaţii ale afecţiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcţionalităţii creierului şi monitorizarea terapiei anticonvulsivante”, a explicat dr. Livia Ognean, şefa Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

 

Dr. Ognean a menționat că, de la începutul anului, la maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuţi, dintre care peste 400 au fost prematuri, în timp ce anul trecut s-au înregistrat peste 3.000 de naşteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiţi în secţia de Terapie Intensivă neonatală.

Începând cu acest an, organizaţia Salvaţi Copiii a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Astfel, în prima parte a anului, a fost accelerată dotarea a 20 de unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de euro. Primele intervenţii de urgenţă au fost făcute la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, la Maternitatea Bucur din Capitală, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea. Totodată, în cadrul aceluiași program, organizația umanitară a reuşit să achiziţioneze două ambulanţe de uz pediatric şi să demareze lucrările de reparaţii ale sistemului permanent de energie de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Tot aici, a ajuns și aparatură medicală de ultimă generaţie, necesară diagnosticării acurate şi tratamentului de calitate.

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și performantă prin încheierea unui contract de sponsorizare, pe care îl pot trimite catre sustinator@salvaticopiii.ro, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.

 


Adaugati un comentariu


 

*