Noi spitale suport-COVID și mai multe medicamente pentru pacienții infectați

26 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Spitalele Smeeni și secția Buzău a Spitalului CF Galați au devenit unități medicale suport-COVID și vor prelua o parte din pacienții buzoieni nou infectați. Pe de altă parte, la nivel național se fac eforturi pentru asigurarea medicamentelor necesare tratării bolnavilor COVID. 

 

Noul prefect și cei doi subprefecți

România continuă să fie sub asediul noului coronavirus, care zilnic face victime și pune presiune pe spitale, pe serviciile de ambulanță și pe activitățile cotidiene. Medicii și autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a ieși din acestă situație, dar poate că fiecare dintre noi ar trebui să fim mai receptivi la măsurile de protecție și autoprotecție care ne pot salva viața și i-ar putea salva pe cei din jur. Respectarea măsurilor sanitare (purtarea corectă a măștii, distanțarea, igiena personală) și vaccinarea, care nu numai că nu fac rău nimănui, pot face diferența între viață și moarte.

La Buzău, spre exemplu, noul prefect, Daniel Țiclea, pare decis să facă tot ce depinde de el pentru ca în această „luptă cu pandemia, cu moartea care ne pândește”, să ieșim cu toții învingători. „În afară de restricții, asigurarea platformelor de vaccinare și sprijin pentru sistemul medical sunt esențiale, pentru că știm ce e în Spitalul Județean și ce se întâmplă la spitalele suport”, a declarat acesta, subliniind că transmite astfel un mesaj de „responsabilitate către clasa politică și către toți conducătorii de organizații. Suntem în război, pe front, cu arma la picior. E nevoie de o consiliere socială, politică și cu actori economici ca să ne putem apropia de o victorie și să ne reluăm viețile”, a declarat Țiclea la învestire.

 

Spitalul Smeeni

Imediat după învestire, noul prefect a început demersurile pentru identificarea unor soluții prin care să își pună în aplicare resposabilitățile asumate. Spațiile în care sunt internați bolnavii COVID fiind insuficiente, împreună cu DSP a solicitate Ministerului Sănătății ca noi unități medicale să devină unități de suport COVID, în contextul în care unitățile medicale care asigură acum tratarea acestora nu mai fac față valului de internări.

Astfel, începând de marți, în Spitalul de Boli Cronice Smeeni și secția Buzău a Spitalului CF Galați vor fi tratați bolnavii infectați cu SARS CoV2, iar noii pacienți depistați pozitiv vor fi direcționați către aceste unități medicale.

La Smeeni, care a fost transformat în unitate hibrid de nivel 3 au fost amenajate 35 de paturi pentru bolnavii COVID cu forme ușoare și medii. Unitatea medicală dispune de 16 concentratoare de oxigen (5 litri), care vor fi folosite pentru cei care vor avea nevoie de suport pentru a putea respira, iar în același timp va continua să acorde servicii de rcuperare post-COVID, personalul de aici având deja experiență în acest domeniu. Rămân în funcțiune și serviciile de spitalizare de zi și ambulatoriul, cu circuite separate și personal medical diferit de cel care va asigura tratarea pacienților infectați.

În secția exterioară cu paturi Buzău din cadrul Spitalului General CF Galați vor fi amenajate 24 de paturi pentru buzoienii infectați cu SARS-CoV-2.

 

O altă mare problemă care are nevoie de rezolvare este suplimentarea personalui medical, care să vină în ajutorul medicilor și asistenților deja epuizați de lupta continuă cu noul coronavirus și mai ales în acest val 4, care a trimis în spitale sute de persoane, unele cu o stare de sănătate extrem de precară.

DSP Buzău, care avea o mare lipsă de personal, a reușit, în ultima vreme, să angajeze 2 medici cu jumătate de normă și 3 asistenți medicali, dar în această perioadă a găst înțelegere și la autoritățile locale, astfel că medicii și personalul medical din cabinetele școlare, cel puțin pe perioada în care școlile sunt închise, vor fi detașați aici, pentru a ajuta la desfășurarea mai rapidă a anchetelor epidemiologice și depistarea cât mai precoce a pacienților nou infectați.

Pe de altă parte, prevenția rămâne un element de bază în limitarea infecției cu SARS-CoV-2, iar pentru a veni în sprijinul buzoienilor care vor să se vaccineze. Prefectul Daniel Țiclea spune că intenționează să apeleze și la sprijinul voluntarilor de la Crucea Roșie și de la Crucea Alb Galbenă, iar la nevoie, și la personalul medical militar, pentru a se putea rezolva măcat temporar criza acută de personal medical, la toate nivelurile. Oricum, personalul medical de la Crucea Alb-Galbenă efectuează testări la infecția cu SARS-CoV-2 încă de la debutul pandemiei…

Șeful de la Casa Albă are în plan o întrevedere cu conducerea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei căreia îi va solicita sprijin în diseminarea mesajului medicilor cu privire la pandemie și vaccinare, astfel încât acest mesaj să ajungă mai repede la buzoienii din tot județul. De asemenea, prefectul face apel la buzoieni să se adreseze și centrelor de vaccinare de la Vadu Pașii (sala de sport a Școlii generale Scurtești), de la Vernești (Căminul cultural) și Smeeni (vechiul Cămin cultural), pentru a se evita aglomerația din cenytrele care funcționează în municipiul Buzău.

 

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a distribuit astăzi, 10 356 de noi flacoane de Remdesivir în 120 de spitale care tratează pacienți cu forme severe de COVID-19, între care și SJU Buzău. „Unul din principalele noastre obiective în această perioadă îl reprezintă aprovizionarea continuă a spitalelor cu medicamentele necesare pentru pacienți. În ultimele două săptămâni am distribuit zilnic medicamentele pentru care am încheiat contracte cu producătorii sau care au fost donate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Acesta a menționat că tot astăzi, Republica Serbia a pus la dispoziția României, în mod gratuit, 6.365 de flacoane de anticorpi monoclonali de diferite tipuri, care se vor utiliza pentru tratarea pacienților COVID-19, conform protocolului de tratament COVID-19 decis de comisia de specialitate a MS. „Chiar din această seară, Ministerul Sănătății a început distribuția medicamentelor în peste 100 unități sanitare de pe teritoriul țării. Procesul va continua în următoarele zile”, a subliniat ministrul Sănătății, care a apreciat gestul și a mulțumit pentru sprijin autorităților sanitare din Serbia.

De asemenea, 3 noi pacienți cu COVID-19 (2 pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din Cluj și un alt pacient din Iași care a fost transportat cu elicopterul până la Cluj Napoca) au fost transferați în această seară în Polonia,  la Łódź. „Toți pacienții se află în stare stabilă, transportabili, intubați și necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă”, transmite MS.

Până în prezent au fost transferate în unități medicale din afara țării 47 de români care au nevoie de asistență medicală în secții ATI.


Adaugati un comentariu


 

*