Incubatoarele performante și medicii cu suflet de aur fac minuni pentru bebelușii prematuri

17 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Peste 180.000 de bebeluși au venit pe lume anul trecut în România, iar peste 15.000 dintre ei s-au născut prematur, peste 300 provenind din sarcini gemelare, iar alți 58 din sarcini cu tripleți. 

 

O vază cu flori sau un laptop pot avea mai mult de 800 de grame. Un copil născut prematur poate să aibă însă o greutate mai mică, de 700, poate 650 sau chiar de 500 de grame. Și totuși, aceste mogâldețe găsesc în ei o forță incredibilă și se luptă din răsputeri să ajungă acasă, cu părinții lor. Este povestea lui Adi, a Cezarei, a Danei, a lui Mihai, a Ioanei sau a lui Darius și a tuturor copiilor născuți prematur în România. De cele mai multe ori, viața unui prematur depinde de dotarea maternității unde vine pe lume. Și de dedicarea și priceperea medicilor, la care se adaugă neapărat sufletul și mâinile „de aur” care fac posibil ca minunile să se întâmple. 

De Ziua Prematurității, celebrăm viața și puterea acestor supereroi. Tot astăzi, le mulțumim medicilor care fac ca viața să învingă. Ei sunt parte din echipa noastră”, transmite organizația Salvați Copiii România care, în urmă cu câțiva ani a demarat cel mai ambițios program de combatere a mortalității infantile, prin dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală cu aparatură performantă. 

 

Ioana si Georgiana (sursă foto: capturaTVR)

Cel mai mic copil prematur s-a născut anul acesta la Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), unde de la începutul anului şi până în prezent au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, dintre care 187 au fost prematuri. Ioana este o fetiţă născută înainte va sarcina mamei ei să împlinească 6 luni. Cântăriea mai puțin de 500 de grame, greutate considerată sub limita viabilităţii în întreaga lume, după cum spun medicii. Şansa ei a fost însă că a întâlnit la SUUB o echipă de medici obstetricieni şi neonatologi care, alături de moașe și asistente medicale la fel de pricepute și dedicate, au crezut în forța ei și, având la dospoziție și aparatra medicală necesară, i-au putut acorda cele mai bune îngrijiri medicale. Dedicarea personalului medical, dotările cu echipamente performante şi dragostea familiei au făcut ca micuţa să poată învinge numeroasele riscuri și complicații, iar după 3 luni, a putut fi externată, în braţele iubitoare ale mamei, demonstrând că există minuni.

Joi, de Ziua Mondială a Prematurităţii, Ioana a împlinit 7 luni și este o bucurie pentru familia și pentru medici. „Am trecut prin mai multe emoţii în perioada de spitalizare, dar Ioana ne-a arătat că este o luptătoare, un prematur puternic şi a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulţumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea şi au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum, Ioana este o fetiţă sănătoasă şi frumoasă”, a spus Georgiana, mama micuţei, care le-a transmis celor care trec prin astfel de situații să nu înceteze să spere şi să aibă încredere în puterea și forța bebelușilor prematuri și în medici.

 

Dr Monica Mihaela Cirstoiu

În anul 2021, în România au avut loc puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr din ultimii 100 de ani, arată statisticile. Peste 15.000 dintre acești bebeluși au fost prematuri, peste 300 au provenit din sarcini gemelare, iar 58, din sarcini cu tripleţi. Medicii spun că „există numeroşi factori de risc pentru prematuritate, pe de o parte vârstele extreme -7.400 de mame adolescente şi 5.800 de mame care au născut la peste 40 de ani. În plus, 4 din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina, nu sunt luate în evidență de medicul de familie, iar în aceste cazuri crește riscul de a naşte mai devreme de 37 de săptămâni şi apar riscuri atât pentru mamă cât şi pentru copil”, explică prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şef Clinica Obstetrică- Ginecologie la SUUB.

Născuţi înainte de 7 luni şi având greutăţi de sub 1.000 de grame, copiii născuţi prematur sunt total dependenţi de îngrijirile medicale din secţiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenţii complexe şi complicate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor medicilor, o parte dintre ei nu reuşesc să supravieţuiască sau supravieţuiesc cu sechele. Majoritatea reuşesc să se adapteze însă, răspund la tratament, cresc şi se dezvoltă, astfel că, după mai multe săptămâni sau luni de îngrijire, se externează sănătoși. Este o mare bucurie și pentru medici să vadă că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitate, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate.

 

Dr Catalin Cirstoveanu

Medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul „Marie Curie”, spune că în mod normal, la populația pe care o are, România ar trebui să dispună de aproximativ 400 de paturi ATI pentru nou-născuţi, iar la ora actuală „avem în jur de 200 – 250, cu mare îngăduinţă”.

Patul înseamnă un incubator special, un aparat de ventilaţie mecanică, mai multe injectomate, pompe cu multiple medicaţii, 1-2-3-10-15 medicaţii simultane pe un pacient, monitorizare specială. Se adaugă personalul specializat”, spune dr. Cîrstoveanu.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, împreună cu dr. Cătălin Cîrstoveanu, a prezentat, într-o conferință de presă, un program cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care va crește „cu 124 de paturi, faţă de cele existente, dotate complet”, numărul de paturi de Terapie Intensivă din maternități și spitalele de pediatrie. Dr. Cîrstoveanu a mai spus că, în vederea valorificării eficiente a fondurilor din PNRR trebuie avut în vedere și „cum punem noi diagnostice și cum prevenim noi afecțiuni grave la pacienții noștri”.

 

Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurităţii. Pentru a marca această zi, Philips și ARNIS (Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați) și-au unit forțele și au donat produse esențiale Philips Avent (pompe de sân manuale cu biberon, tampoane de sân, protecții pentru mameloane, recipiente pentru depozitarea laptelui de sân și tetine, pentru a contribui la îngrijirea bebelușilor născuți înainte de termen și pentru a sprijini mamele acestora în hrănirea cu laptele de sân), care vor sprijini medicii, mamele și bebelușii născuți prematur din România.

Atunci când în timpul sarcinii apar complicații și copilul vine pe lume înainte de termen, ambii au nevoie de îngrijire specială. Prin parteneriatul cu ARNIS, ne dorim să facilităm accesul la îngrijire adecvată pentru mame și bebelușii lor născuți prematur, pentru a sprijini igiena, confortul, procesul de alăptare și liniștirea celor mici. Micii luptători și eroinele care i-au adus pe lume merită îngrijire autentică, a declarat Daciana Tulpan Commercial Leader al diviziei Philips Personal Health România.

 

ARNIS estimează că peste 500 de mame și bebeluși vor beneficia de îngrijire suplimentară cu ajutorul produselor donate. Laptele matern este cea mai bună hrană pe care o mamă o poate oferi unui pui de om din terapie intensivă neonatală. Faptul că le putem fi alături mamelor, contribuind la educarea lor prin broșura „Laptele, iubire de mamă”, și prin donația de produse în maternități, iar ele pot astfel iniția și susține hrănirea cu lapte chiar și pentru un bebeluș de numai câteva sute de grame, este o mare împlinire! Donația făcută alături de Philips Avent sprijină mamele și alăptarea prematurilor în 2 spitale din București, Maternitatea Filantropia și Maternitatea Bucur. Ambele sunt maternități de nivel III și îngrijesc nou-născuți cu afecțiuni grave, ce au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor”, a spus Corina Croitoru, membru fondator și președinte ARNIS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*