Donație de 64.500 de euro pentru secția ATI a maternității Spitalului Universitar din Capitală
Deși numărul internărilor din ultimul an a fost mai scăzut din cauza pandemiei, aici s-a înregistrat o creștere a ratei nașterilor premature.
Nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidența crescută a infecțiilor antenatale, a malformațiilor congenitale intrauterine nedepistate și a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură medicală performantă.
Organizația Salvați Copiii a făcut o nouă donație importantă în cadrul programului de dotare cu aparatură medicală a maternităților și spitalelor de copii, în scopul reducerii ratei mortalității infantile în România. De această dată, beneficiarul donației a fost maternitatea din cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București (SUUB), care a primit două aparate vitale pentru îngrijirea nou-născuților care ajung în secția ATI. În același timp, tot prin implicarea organizației umanitare, la nivelul secției ATI a maternității SUUB a fost renovată și modernizată instalația de oxigen.
În total valoarea aparatelor medicale și a lucrărilor la instalația de oxigen se ridică la 64.500 de euro, sumă pe care organizația a strâns-o din donații, în cadrul campaniilor pe care le desfășoară în acest sens. Aparatura oferită maternității SUUB constă într-un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născuți şi un aparat encefalograf. Primul dintre ele este esențial pentru a reduce afectarea neurologică în cazul copiilor cu hipoxie la naștere.
Dr. Adriana Dan, șefa secției de Neonatologie a SUUB a explicat că „suferinţa hipoxică perinatală, care poate afecta nou-născuţii, indiferent de vârsta de gestaţie şi greutate, cauzează distrugerea substanţei cerebrale şi, dacă nu conduce la deces, stă la baza unor handicapuri majore ale copilului. Câteva minute de hipoxie cerebrală pot să însemne o copilărie petrecută în spitale de recuperare”.
Aceasta a mai spus că sistemul de hipotermie controlată pentru nou-născuți permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naştere, ceea ce va reduce afectarea neurologică.
În România există puține dispozitive de acest gen, raportat la numărul necesar, ținând cont și de faptul că, pentru a fi eficientă, terapia trebuie începută în primele șase ore și derulată pe o durată de 72 de ore. „Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor medical prompt și adecvat, acești copii pot să nu supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea în școală și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”, a subliniat dr. Adriana Dan.
Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă şi alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuţilor cu vârste foarte mici sau cu afecţiuni grave, ce necesită suport cardio-respirator, mulţi dintre aceştia fiind transferaţi de la alte maternităţi din ţară. Numărul internărilor a fost mai mic anul trecut, din cauza pandemiei, dar cu toate acestea, rata nașterilor premature a crescut, ajungând la 14%, față de o medie națională de 9-10% la finalul lui 2020. Managerul SUUB, dr. Cătălin Cîrstoiu, a precizat că, de la începutul anului, la maternitatea spitalului au avut loc 711 nașteri, dintre care 76 au fost nașteri premature. Totodată, 78 dintre copiii veniți pe lume la SUUB au ajuns la Terapie Intensivă, din cauza problemelor grave de sănătate.
„Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III, având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut şi avem personal bine instruit, medici devotaţi care fac tot ce ştiu şi pot pentru salvarea vieţii celor mai mici pacienţi. Mulţumim organizației Salvaţi Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă şi ne dorim ca împreună să putem salva cât mai multe vieţi” a mai declarat acesta.
Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menținând țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile ridicată (5,8‰). Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra necesității intensificării eforturilor pentru întărirea sistemului medical, menționând că „vom accelera programul de echipare a secțiilor de pediatrie și de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanțarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecționarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esențiale pentru copiii care au nevoie de intervenție medicală”.
Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a subliniat la rândul său că fiecare dintre noi poate salva viața prematurilor, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii, care știe „să convertească acest procent în vieți salvate”.
Prezentă la eveniment, dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pe probleme de Sănătate, a precizat că, în ciuda investițiilor făcute până acum, inclusiv prin programul Băncii Mondiale sau prin fonduri europene, „infrastructura precară rămâne o vulnerabilitate importantă a sistemului de sănătate românesc”.
Cu aceeași ocazie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că „putem mult mai bine, mai constructiv, să ne uităm la ce putem face astăzi, acum, aici. Acest lucru reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de solidaritate şi numai împreună putem vorbi despre alte statistici peste 3, 5, 10, 20 ani”.
În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii a investit, în 10 ani de campanie, aproximativ 6 milioane de euro în dotarea a 100 de maternități, secții de nou-născuți și de pediatrie din toate județele țării, cu peste 830 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 100.000 de copii.
Implicată activ în domeniul sănătății copiilor din România, Salvați Copiii a decis ca în anul 2021 să intensifice dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante, respectiv dezvoltarea de programe suport la nivelul comunităților rurale defavorizate prin facilitarea accesului la servicii socio-medicale și educaționale pentru mame tinere, gravide, gravide minore și copii 0-5 ani.