Ziua Mondială a Sănătății 2022 – „Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei!”
Anul acesta, OMS promovează mesajul „PLANETA NOASTRĂ- SĂNĂTATEA NOASTRĂ’’ prin care îndeamnă statele și populația întregii planete să lupte pentru înlăturarea poluării aerului, apei și hranei, pentru un viitor sănătos. La mulți ani cadrelor medicale din România și din lume! Multă sănătate tuturor!
De 70 de ani, la data de 7 aprilie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătăţii, un bun prilej pentru a ne îndrepta atenția către cel mai important aspect al existenței noastre și de a ne implica în activități care contribuie la o stare de sănătate mai bună.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) evidențiază, în fiecare an, o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare. În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor precum şi repercursiuni asupra sănătății cauzate de schimbările climatice.
În 2022, OMS promovează, de Ziua Mondială a Sănătății, mesajul „Our Planet, Our Health” – „Planeta noastră, Sănătatea noastră” și trage un semnal de alarmă cu privire la impactul poluării aerului, apei și hranei asupra sănătății și trage un semnal de alarmă, subliniind că peste 13.000.000 de decese din întreaga lume se datorează, anual, unor cauze de mediu care pot fi evitate. Între acestea, criza climatică este considerată cea mai mare amenințare pentru sănătate și a devenit o criză pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2022, OMS face apel la liderii lumii și la acţiuni de eliminare a poluării, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai curată şi mai sănătoasă. Campania evidenţiază principiul constituţional al OMS conform căruia „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială” și îndeamnă la acțiune fiecare comunitate și fiecare persoană.
Deciziile noastre politice, sociale și comerciale conduc la criza climatică și de sănatate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populatii. Sistemele de producere a alimentelor și băuturile ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul și bolile de inimă, generând, în același timp, o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania ,,Planeta noastră, Sănătatea noastră’’, OMS îndeamnă liderii lumii și populația întregii planete să-și unească forțele pentru a înlătura poluarea aerului, apei și hranei, pentru a asigura planetei un viitor sănătos.
Ministerul Sănătății (MS) reamintește că, în 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătăţii, data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS.
Scopul campaniei din acest an este acela de a informa populația cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoși, cu scopul de a crește nivelul de informare despre acțiunile urgente, necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătăți și bunăstării planetare și umane. Potrivit OMS, arderea combustibililor fosili cauzează poluarea aerului, care ucide la nivel global 13 oameni în fiecare minut din cauza cancerului pulmonar, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale și, în acest context, este nevoie de regândirea programelor care vizează schimbările climatice, alimentația sănătoasă, consumul de tutun, apă poluată și salubrizarea inadecvată. Statisticile OMS arată că aproximativ 1,8 miliarde de persoane folosesc servicii din unități sanitare care nu dispun de servicii de apă de bază, iar 800 de milioane de persoane folosesc servicii din unități sanitare care nu au toalete.
În această zi, Ministerul Sănătății (MS) transmite mesajul OMS autorităților publice, corporațiilor, personalului din unitățile sanitare și populației generale și se alătură demersurilor globale de conștientizare a importanței mediului înconjurător, atrăgând atenția că prin gesturi mici putem aduce contribuții mari, subliniind că în cadrul parteneriatului său cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), militează pentru creșterea nivelului de informare asupra acțiunilor urgente ce se impun pentru menținerea sănătății planetei.
MS atrage atențuia că deșeurile medicale gestionate în condiții nesigure prezintă numeroase riscuri pentru cadrele medicale și pentru comunitatea din apropiere, inclusiv riscul de rănire prin înțepare cu acul, transmiterea de boli infecțioase (cum ar fi hepatita B și C) și inhalarea de substanțe cancerigene, generate prin arderea deșeurilor medicale din plastic. De asemenea, atrage atenția că antibioticele și alte antimicrobiene administrate oamenilor, animalelor și plantelor afectează mediul înconjurător, pătrund în sol și în apa potabilă sub formă de deșeuri și ape reziduale, răspândind organisme rezistente la medicamente, provocând o creștere a apariției așa-numitelor superbacterii rezistente la mai multe tipuri de tratamente antimicrobiene.
Ministrul Alexandru Rafila subliniază, în mesajul transmis de Ziua Mondială a Sănătății, că „numai împreună, uniți, autorități și cetățeni, vom putea proteja planeta și sănătatea noastră. Criza climatică se transformă și în crize de sănătate. Deciziile noastre, fie că sunt ele politice, sociale sau comerciale au consecințe directe asupra vieții noastre și a planetei”. Totodată urează cadrelor medicale și tuturor românilor „La mulți ani fără poluare!”
6 moduri prin care românii pot proteja copiii de poluarea aerului din interior:
1) Nu fumați în interior sau lângă copii, dar asigurați-vă că aceștia rămân supravegheați!
2) Utilizați combustibili și tehnologii mai curate pentru a vă găti, încălzi și lumina casa – alegeți electricitate, gaz natural, gaz petrolier lichefiat, biogaz sau sobe sau cuptoare solare.
3) Utilizați sobe cu emisii ultra-scăzute cu combustibili solizi procesați (pelete de lemn) dacă nu sunt disponibile opțiuni mai curate.
4) Gătiți întotdeauna într-o zonă bine ventilată sau afară, dacă este greu să vă ventilați bucătăria sau zona de gătit.
5) Evitați utilizarea lămpilor cu kerosen sau a sobelor pentru gătit sau iluminat.
6) Nu ardeți lumânări și nu folosiți odorizante, care adaugă substanțe chimice toxice în aer.
5 moduri de a limita respirația aerului poluat
1) Limitați mersul pe străzile aglomerate în orele de vârf – și dacă aveți un copil mic cu dvs., încercați să-l ridicați deasupra nivelului de evacuare a vehiculului.
2) Limitați timpul petrecut în anumite puncte fierbinți de trafic, cum ar fi mașinile oprite la semafoare.
3) Când faceți activitate fizică în aer liber, încercați să faceți exerciții în zone mai puțin poluate.
4) Limitați utilizarea mașinilor în zilele foarte poluate.
5) Nu ardeți deșeurile, deoarece fumul care rezultă dăunează sănătății noastre.
Ce pot face autoritățile publice pentru a proteja planeta și sănătatea noastră
La nivel național:
1) Acordarea de prioritate bunăstării umane pe termen lung și stabilității ecologice în luarea tutuor deciziilor
2) Păstrarea combustibilii fosili în pământ. Oprirea noilor exploatări și proiectelor de exploatare a combustibililor fosili și implementarea politicilor privind producerea și utilizarea energiei curate;
3) Taxarea poluatorilor și stimularea reducerii emisiilor de carbon;
4) Electrificarea unităților sanitare cu asigurarea de energie din surse regenerabile;
5) Implementarea Ghidurilor OMS privind calitatea aerului;
6) Implementarea politicilor pentru reducerea risipei de alimente și taxarea alimentelor și băuturilor foarte procesate;
7) Amenajarea spațiilor verzi în orașe pentru promovarea activității fizice și sănătății mintale;
8) Tutunul poluează planeta și plămânii noștri. Creați orașe fără fum și taxați tutunul;
9) Elaborarea politicilor privind reducerea deșeurilor/plasticului.
1) Promovarea clădirilor eficiente energetic.
2) Utilizarea transportului public cu emisii reduse de carbon.
3) Construirea de noi piste de biciclete și alei.
4) Protejarea biodiversității și crearea de noi parcuri și grădini.
5) Trecerea la energie regenerabilă pentru operațiunile municipale.
6) Asigurarea accesului la energie curată, la prețuri accesibile pentru gospodăriile cu venituri mici și unitățile sanitare.
7) Colaborarea cu comunitatea locală de afaceri pentru a sprijini durabilitatea.
8) Reglementarea comercializării alimentelor și băuturilor nesănătoase în spațiile publice.
Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.
Noi folosim acest prilej pentru a le mulțumi tuturor celor care au grijă de sănătatea noastră și le urăm „La mulți ani cu sănătate!”