21 de ani de sănătate cu Fundația Baylor Marea Neagră

6 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis pe 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost constituită juridic în anul 2004.

 

Au trecut 21 de ani de când Centrul de Excelență Baylor Marea Neagră a fost înființat de dr. Mark Kline și dr. Rodica Mătușa, la Constanța, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV la sfârșitul anilor nouăzeci. Între timp, Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa, incluzând servicii precum: clinica de zi, staționar de zi pentru tratamente de scurtă durată, laborator, farmacie și sală de conferințe.

În 2007, centrul a fost redenumit ca Infectious Diseases Hospital Constanta – Baylor College of Medicine -Texas Children’s Hospital – Abbott Fund  Center of Excellence sau BIPAI România, tocmai pentru a reflecta creșterea serviciilor și a parteneriatelor. „Centrul din România este cel mai matur centru din rețeaua Baylor, fiind deschis primul și având în îngrijire grupul cu vârsta cea mai înaintată. Fondurile de susținere pentru Centrul de Excelență din Constanța au fost inițial asigurate de Abbott Fund (în prezent AbbVie Foundation) și Sisters of Charity of the Incarnate Word”, spun reprezentanții Centrului.

În prezent, Fundația Baylor Marea Neagră are statut de instituţie de utilitate publică şi se ocupă cu prevenirea, tratarea și îngrijirea persoanelor afectate de boli infecțioase şi cronice, mai precis de hepatitele virale, infecţia cu HIV, COVID-19 şi diabet și își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică din Constanța, susține trei centre de consiliere și testare rapidă în regiunea Dobrogea şi un laborator mobil.

 

Ana Maria Schweizer

După 21 de ani de activitate neîntreruptă și doi ani de pandemie în care au făcut tot ce este omenește posibil pentru a-i ajuta pe cei diagnosticați cu HIV și alte boli infecțioase, reprezentanții Centrului spun că sunt pregătiți să ajute în continuare comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și îngrijire a bolilor infecțioase și să-i ajute pe pacienți să trăiască într-o comunitate fără discriminare, capabilă să oprească trasmiterea unor infecții grave, cum ar fi HIV și hepatitele virale.

Dacă anul 2020 a fost cel al șocului legat de pandemia COVID-19, al neputinței și al pierderii vieții așa cum o știam, cred că anul 2021 a fost cel al opiniilor și al alegerilor. În 2021 am avut mai multe instrumente la îndemână pentru a face față acestei pandemii. Personalul medical a înțeles mai bine ce atitudini terapeutice sunt mai potrivite, au fost disponibile vaccinurile și, în ciuda restricțiilor, am putut reveni la lucru și ne-am îndeplinit misiunea față de pacienți și comunitate”, spune Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

De-a lungul timpului, Baylor a testat gratuit peste 100.000 de persoane, a îngrijit aproximativ 1.000 de persoane cu HIV şi peste 4.500 de pacienţi pentru hepatite şi a susţinut sistemul sanitar prin donaţii de medicamente şi cursuri de formare profesională pentru specialişti.

 

Peste 3 milioane de lei a cheltuit anul trecut Fundația, pentru prevenirea și tratamentul infecției HIV și hepatitelor virale, iar studiile efectuate de echipa Baylor Marea Neagră, prezentate comunității naționale și internaționale de practicieni – medici și psihologi, au permis dezvoltarea de intervenții psiho-sociale eficiente, precum și elaborarea unor seturi de mesaje care să contribuie la motivarea pacienților în vederea menținerii schimbărilor pozitive ale stilului de viață pe termen lung, a acceptării tratamentelor medicale și a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii.

Este adevărat că găsim satisfacție în a lucra pentru o cauză bună, dar profesionalismul este cel care ne permite să rezistăm. Profesionalismul este și răspunsul la sprijinul financiar primit. Secretul parteneriatelor pe termen lung constă în obținerea de rezultate – cele așteptate sau peste așteptări, gata să fie replicate cu succes în altă parte”, explică Monica Frangeti, directorul financiar al fundației.

Specialiștii Fundației sunt o prezență constantă în centrele universitare Constanța, Cluj, Iași, iar în 2021 și în Universitatea din Suceava. Studenții și masteranzii află de la specialiștii Baylor despre „abordarea interdisciplinară a vârstnicilor instituționalizați”; „rolul echipei multidisciplinare în menținerea aderenței la tratament pentru pacienții seropozitivi”; „aderența la tratament”; „comportamente și riscuri pentru sănătate” sau „serviciile și rolul unui asistent social în lucrul cu persoanele care trăiesc cu sau sunt afectate de HIV”.

 

În contextul conflictului din Ucraina, Centrul Baylor Marea Neagră a încheiat un parteneriat româno-american cu Texas Children’s Hospital (TCH) afiliat Baylor College of Medicine din Houston, Texas – cel mai mare spital pediatric din SUA unul din primele trei în ierarhia spitalelor americane, pentru soluționarea nevoilor concrete ale refugiaților alături de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în România prin intermediul Ambasadei S.U.A. la București, UNICEF, SAMU Social, Crucea Roșie, Guvernul României prin Ministerul Sănătății și administrațiile locale din județele Constanța și Județul Tulcea.

Pentru a putea calibra nevoile celor afectați de război cu posibilitățile de susținere din SUA, doi lideri din cadrul spitalului, Mike Mizwa, directorul departamentului de Sănătate Globală și prof. dr. Michael Belfort, directorul departamentului de sănătate a mamei și copilului s-au deplasat în România, unde s-au întâlnit cu factorii cheie din țară. TCH finanțează în România Centrul de Excelență Clinică din Constanța, iar în timpul vizitei în România, reprezentanții spitalului american, împreună cu cei ai Fundașiei Baylor Marea Neagră s-au întâlnit și au avut discuții cu prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Județean Constanța, cu reprezntanți ai secției de neonatologie a SCJU Constanța și ai SAMU Social din Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, dar și cu reprezentanți ai spitalului Filantropia din București.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*