Buzoienii, invitați să-și evalueze riscul consumului personal de alcool

19 iunie 2023 | 0 comentarii |

În contextul în care unul din 10 băieți și una din 20 de fete din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori până la vârsta de 15 ani, DSP Buzău derulează o campanie de informare – educare – conștientizare despre consumul de alcool, inițiată de INSP.

 

Excesul de alcool ucide mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc, atrage atenția Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care trage un semnal de alrmă privind tendița de creștere a consumului de alcool la adolescenţii şi tinerii din întreaga lume. Potrivit statisticilor, 1 din 5 adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori. România ocupă locul 2 în Europa la consumul de alcool (inclusiv binge drinking – mai mult de 6 băuturi la o singură ocazie), iar statisticile arată că peste două milioane de români consumă alcool în exces. Băutura cauzează 70% din cazurile de violenţă în familie şi aproape 50% dintre crime, iar aproximativ 100 de români mor în fiecare an din cauza excesului de alcool. 

În acest context, Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT), în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății (MS) derulează, în perioada 19-25 iunie, „Săptămâna Națională de Testare a Consumului Personal de Alcool”, în cadrul căreia se poate face Testul AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), atât fizic, în centrele de testare din toate județele țării și din municipiul București, cât și online, pe www.testareaudit.ro

 

Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), utilizat în peste 190 de țări. În doar 5 minute, oricine își poate evalua consumul propriu de alcool, răspunzând la cele 10 întrebări dintr-un chestionar prin intermediul căruia poate afla în ce categorie de risc se află, ce înseamnă prea mult alcool sau un consum dăunător pentru sănătate și cum să aibă grijă de ei.

Completarea chestionarului este confidențială și anonimă, iar singurele date colectate și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine fenomenul consumului problematic de alcool la nivel național și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente”, transmite ALIAT.

O echipă de specialiști și voluntari ALIAT va fi disponibilă online, pentru a oferi, dacă e nevoie, asistență în aplicarea Testului AUDIT și consiliere, prin intermediul Chat Box-ului din Home page. Persoanele care, în urma completării chestionarului online, vor afla că au un consum de alcool riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool”, transmite organizația.

 

La fel ca toți românii din țară, buzoienii își pot testa consumul propriu de alcool online sau în centrele de testare din cadrul DSP Buzău și Centrul de Probațiune.

De altfel, DSP Buzău desfășoară, pe tot parcursul lunii iunie, campania de informare – educare – conștientizareDacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!, inițiată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu scopul de a informa populația generală și în special tinerii și adolescenții despre consumul de alcool și pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață și la stimularea schimbărilor pozitive în comportament. Anul acesta campania se axează pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor consumului de alcool la tineri. Adolescența este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat. Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să nu consume alcool înainte de vârsta de 25 ani”, se arată într-un comunicat al DSP Buzău.

 

În România, frecvența consumului excesiv de alcool este de 33% la bărbați și 15,4% la femei, comparativ cu media UE de 20,1% la bărbați, respectiv 10% la femei. Conform studiului YRBSS 2022, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile. Unul din 10 băieți și una din 20 de fete de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori.

Consumul de alcool la copii şi adolescenţi afectează regiunile creierului care controlează gândirea, emoţiile şi comportamentul și este este asociat cu afectarea memoriei, atenţiei, judecăţii, capacităţii de a lua decizii, coordonare scăzută a mişcărilor, perturbarea echilibrului hormonal, maturizarea sistemului reproducător etc.

„În contextul scăderii consumului de alcool în aproape toate țările europene, este esențial ca și tinerii din România să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate, astfel încât să reducă consumul de alcool până la limita în care să poată rămâne în siguranță și sănătoși. Nu există o «limită de siguranță» în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!”, atrag atenția specialiștii INSP.

 

Consumul de alcool are efecte negative asupra aproape fiecăruia dintre organele corpului și favorizează apariția a mai mult de 200 de boli, leziuni şi alte probleme de sănătate, fiind asociat cu riscul de a dezvolta tulburări metabolice, mintale şi de comportament, inclusiv dependenţă de alcool şi boli precum ciroza hepatică, unele tipuri de cancer şi boli cardiovasculare.

Consumul de alcool frecvent şi în cantitate crescută este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Adolescenţii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta de adult. Atunci când adolescenţii consumă alcool pot fi tentaţi să încerce şi alte substanţe care pot produce dependenţă (utilizare droguri, fumat), ceea ce creşte riscul consecinţelor negative asupra sănătăţii mintale şi dezvoltării somatice”, explică specialiștii, care subliniază că alcoolul este asociat și cu scăderea performanţelor şcolare, un nivel redus de concentrare, tulburări de somn etc.

Informații detaliate despre consumul de alcool și riscurile pe care le implică dependența pot fi accesate pe site-ul DSP Buzău, AICI.

 

Dr Maria Cristache

Medicii psihiatri atrag atenția și asupra prejudecăților cu care se confruntă persoanele care au o problemă cu consumul de alcool, percepută de societate ca un fenomen cu conotaţii negative, sub formă de viciu. În plus, pacienţilor le este ruşine să ceară ajutor apelând la un medic, iar în spitale ajung doar vârstncii şi cazurile grave.

Abuzul şi dependenţa sunt, în general, rezultatul interacţiunii a mai mulți factori: de mediu (familia, şcoala, comunitatea sau anturajul), de substanţă (fie că este vorba de alcool sau droguri, substanța trebuie să fie disponibilă) și de persoană (se află într-un grad crescut de vulnerabilitate – depresie sau probleme personale), dar şi factorul genetic joacă un rol important (persoanele cu rude de gradul I dependente de alcool prezintă un risc crescut de a dezvolta la rândul lor o dependenţă)”, explică dr. Maria Cristache, medic psihiatru, care subliniază că abuzul şi dependenţa cauzează la nivelul creierului modificări care, de cele mai multe ori, fac imposibil autocontrolul, de aceea este absolut necesară intervenția din afară.

 

În 2019, ALIAT alături de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, principalii parteneri ai Testării Consumului Personal de Alcool, au dat startul primei campanii de testare a consumului personal de alcool în rândul românilor, în cadrul unui eveniment național, românii fiind încurajați să meargă în centrele de testare, pentru a-și evalua nivelul de consum de alcool prin efectuarea testului AUDIT.

Din anul 2013, activitatea de prevenire include și Cortul de chill – singurul program de Harm Reduction în spații recreaționale din România, care pune în aplicare intervenții specializate în cadrul festivalurilor de muzică sau în Vama Veche, timp de câteva zile.

Din 2019, proiectele Alianței dedicate sănătății mintale și prevenirii dependențelor se derulează de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (AASM).


Adaugati un comentariu


 

*