Românii pot solicita medicilor administrarea celei de-a patra doză de vaccin Pfizer

11 mai 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că, începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare anti-COVID și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

 

Oficialii MS menționează, într-un comunicat, că „pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager sau cu o schemă heterologă care include AstraZeneca/ Vaxzevria și vaccinuri de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății și Centrul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare reamintesc că, începând cu 1 iunie, vacccinarea anti-COVID se face exclusiv în cabinetele medicilor de familie, iar VNCAV își încetează activitatea.

La Buzău, ultimul centru de vaccinare rămas în activitate, Centrul de Vaccinare DriveThru Kaufland Sud din municipiul Buzău, își încetează activitatea, anunță Prefectura Buzău care menționează că, după această dată, persoanele care doresc să se vaccineze cu orice tip de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa, pentru programare, medicilor de familie vaccinatori, lista acestora putând fi consultată pe site-ul CJAS Buzău, AICI.

 

Conform DSP Buzău, de la începutul pandemiei de coronavirus și până la acest moment, la nivelul județului au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 39.111 persoane și s-au înregistrat 966 de decese. În ultimele 24 de ore, la nivelul județului s-au efectuat 561 de teste de depistare a infecției cu SARS COV-2 și s-au confirmat 9 cazuri noi de infectare și un caz de reinfectare. Pe de altă parte, de la începutul campaniei de vaccinare, la Buzău, au fost administrate 292.396 doze de vaccin anti-COVID.

Ministerul Sănătății informează că, la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 705 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 107 mai puțin față de ziua anterioară. 78 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, iar distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 57 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că 74% din decesele înregistrate în ultima săptămână, ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, au fost la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.

 

În unitățile sanitare de profil sunt internați în secții, 913 pacienți infectați cu COVID-19, iar la ATI sunt 144 persoane, dintre care 133 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 60 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 7 mai puțin decât în ziua anterioară și 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Până astăzi, 65.589 e persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. În intervalul 10.05.2022 (10:00) – 11.05.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 8 decese (3 bărbați și 5 femei), dintre care 1 deces raportat anterior intervalului de referință. Dintre cele 8 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 4 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități, iar 7 dintre cei 8 decedați erau și nevaccinați. Singurul pacient vaccinat care a decedat avea vârsta peste 80 de ani.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, 54,6% din decese – la bărbaţi. Potrivit datelor INSP, 93,6% din decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

 

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Southampton sugerează că cel de-al doilea booster (a patra doză de vaccin) împotriva COVID-19 oferă o protecţie mai ridicată decât cea provenită din vaccinarea cu trei doze. Pentru a ajunge la această cncluzie, cercetătorii au analizat probele de sânge oferite de un grup de 166 de persoane care au acceptat să participe la studiul numit „CovBoost” și au stabilit că nivelurile de anticorpi şi de celule T ale acestora au indicat un nivel de protecţie al unei persoane împotriva unui virus mai mare decât după trei doze. Studiul a analizat, de asemenea, efectele secundare după o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19.

Participanții la studiu au fost examinați la diferite momente, inclusiv la 28 de zile după administrarea celei de-a treia doze, apoi chiar înainte de administrarea celei de-a patra doze – care a avut loc, în medie, la puţin peste 200 de zile – şi apoi la 14 zile după a patra doză. Cercetătorii au constatat că nivelurile de anticorpi au scăzut în perioada dintre a treia doză şi cea de-a patra, dar  la două săptămâni după cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID nivelurile de anticorpi au crescut chiar mai mult decât cele înregistrate după a treia doză de vaccin.

 

Oamenii de știință spun că „au existat chiar creşteri semnificative în comparaţie cu nivelurile înregistrate în ziua în care au primit a patra doză – participanţii au avut nivelurile de anticorpi cu 12 până la 16 ori mai mari după două săptămâni de la primirea celei de-a doua doze de booster, în comparaţie cu ziua în care au primit această doză de vaccin. S-au observat de asemenea creşteri şi la nivel celular, conform studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases”, susțin cercetătorii de la Universitatea din Southampton, în studiul publicat în revista The Lancet Infectious Diseases.

Cercetătorii au examinat date despre persoane care au primit două doze de vaccin AstraZeneca, urmate de un booster Pfizer şi apoi fie un vaccin Pfizer, fie de jumătate de doză dintr-un vaccin Moderna pentru cel de-al doilea booster, dar și date despre persoane care au primit trei doze de vaccin Pfizer, urmate de o a patra doză de Pfizer sau de o jumătate de doză de Moderna.

Potrivit studiului, nu au fost înregistrate efecte secundare severe în rândul participanţilor, unii dintre ei raportând durere locală sau oboseală.

 


Adaugati un comentariu


 

*