Peste 100 de vieți au fost salvate prin transplant în acest an. Mii de români așteaptă un organ salvator

20 iunie 2023 | 0 comentarii |

Coordonatorii de transplant şi KDP s-au întâlnit în cadrul celei de-a XIII-a reuniuni naționale, iar cu acest prilej a fost analizată activitatea de transplant din acest an și s-au identificat problemele și soluțiile care ar putea duce la creșterea numărului de donatori și de vieți salvate.

 

Coordonatorii de transplant și responsabilii cu identificarea potenţialilor donatori (KDP) din unitățile medicale acreditate pentru prelevare de organe, între care și dr. Adrian Zoican, de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, s-au întâlnit, în perioada 16-18 iunie, în stațiunea Venus, în cadrul celei de-a XIII-a Reuniuni Naţioanle, organizată de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), cu sprijinul Ministerului Sănătăţii (MS), cu tema Actualităţi şi provocări în activitatea de donare de organe şi ţesuturi”.

În deschiderea evenimentului, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a transmis, printr-o intervenție online, un mesaj de susţinere şi încurajare pentru activitatea şi sistemul de transplant românesc.

Ulterior, în cadrul evenimentului, Laura Petcu, director general adjunct Direcția de Implementare a Proiectelor a prezentat proiectele europene din sănătate aflate pe agenda Ministerului Sănătății în 2023, între care și cele care vor contribui la încurajarea și îmbunătățirea logisticii privind prelevarea de organe și tranasplant.

 

Prof. dr. Horaţiu Suciu – preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi prof. dr. Vladislav Braşoveanu – șeful echipei chirurgicale de transplant hepatic din cadrul Insitutului Clinic Fundeni au felicitat coordonatorii de transplant din spitale, pentru efortul extraordinar pe care îl depun în activitatea lor.

Tema reuniunii din acest an a vizat analiza activității de prelevare și transplant și identificarea problemelor și a soluțiilor care ar putea duce la creșterea numărului de donatori. Au fost analizate rapoartele de activitate din cadrul Oficiilor regionale ale Agenției, pe fiecare regiune şi unitate sanitară, dar și problemele întâmpinate în desfăşurarea activităţii de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală şi a modului de desfăşurare a Programului Naţional de Transplant în fiecare unitate sanitară, precum şi problemele logistice ale activităţii de prelevare.

În cadrul unei sesiuni științifice, mai mulți coordonatori de transplant și kdp, între care prof. dr. Ioana Grinţescu, conf. dr. Liliana Mirea, conf. dr. Cristina Petrişor, dr. Mihaela Blaj au prezentat tehnici specifice donatorului în moarte cerebrală și au subliniat importanța echipelor de coordonatori de transplant şi KDP în sistemul de transplant. 

 

De la începutul anului și până la 16 iunie, au fost 40 de donatori în moarte cerebrală, dintre care 3 pediatrici, și au fost realizate 109 transplanturi, dintre care 77 renale, 25 hepatice, 6 de cord şi 1 pulmonar, ceea ce înseamnă mult sub potențial și nevoile reale, pe listele de așteptare fiind aproape 4.000 de pacienți care au nevoie de un organ salvator. Anul trecut, în țara noastră au fost 85 de donatori reali și s-au realizat 89 de transplanturi: 23 hepatice, 60 renale, 5 transplanturi de cord şi unul de plămân.  

„Avem aproape 5 donatori la un milion de locuitori, ceea ce înseamnă, cu excepția Greciei, cea mai bună cifră pentru Peninsula Balcanică. Cifrele din ultima perioadă ne dau speranță pentru viitor, dar sunt încă mult inferioare cifrelor din alte țări europene și nu acoperă necesarul de transplant din România”, a arătat dr. Guenadyi Vatachki.

În Spania, potrivit Ministerului Sănătății din această țară, în 2022 s-a înregistrat o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi, ceea ce face ca ca această țară să fie lider european și chiar mondial în donarea și transplantul de organe.

 

Conducerea ANT a le-a mulţumit echipelor de coordonatori de transplant şi KDP „pentru implicare, munca şi efortul deosebit depus”, asigurându-i că va avea în continuare grijă ca resorturile acestui mecanism complicat să funcționeze corespunzător.

Sistemul de transplant este un lanţ delicat, în care fiecare verigă merită respectul şi recunoştinţa tuturor: familiile donatorilor, care trec prin cel mai dureros moment din viaţa lor şi aleg să dăruiască viaţă altora, echipele medicale care-şi predau ştafeta, rând pe rând, luptând pentru viață. Primii din acest lung lanţ sunt persoanele responsabile cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală (KDP) şi coordonatorii de transplant din spitalele acreditate, al căror rol este esenţial în existenţa activităţii de transplant. Practic, reușita unei astfel de intervenții depinde de succesul lor de a sensibiliza familiile eventualului donator, din momentul în care acesta intră în moarte cerebrală. Pe umerii lor cade cea mai emoţionantă şi sensibilă misiune!”, a transmis conducerea ANT, după eveniment.

 

Au fost felicitate, de asemenea, conducerile unităţilor sanitare care susţin dezvoltarea programului naţional de transplant, pentru implementarea la nivelul spitalelor a conceptului de „cultură a donatorului”, cu implicarea mai multor specialităţi medicale.

Și nu în ultimul rând, „la fel ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora, aceşti îngeri ai fiecărui pacient salvat prin transplant!”, a transmis conducerea ANT.

„Fără donare nu există transplant. Practic, donarea și transplantul se completează, nu există una fără cealaltă. Sperăm ca această întâlnire de lucru să fie benefică pentru misiunea principală a ANT – salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viață”, a concluzionat dr. Guenadyi Vatachki, directorul executiv al ANT.

Sursă foto: ANT/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*