Minuni de Sărbători: Maraton de transplant, în prima săptămână a anului
Zeci de pacienți au primit o șansa la o nouă viață prin transplant de organe și cornee sau vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită unor OAMENI cu suflet mare care au acceptat donarea și a unor medici cu mâini de aur.
Anul 2022 s-a încheiat prin triumful vieții asupra morții prin transpant, iar 2023 a început în forță pentru echipele de prelevare de organe și transplant din România care au oferit o nouă șansă la viață unor oameni aflați în suferință, chiar și în zilele de Sfântul Vasile și de Bobotează, confirmând încă o dată că minunile se întâmplă chiar lângă noi.
Altruismul unor familii care au acceptat donarea organelor unor ființe dragi, dublat de profesionalismul și dedicarea unor medici cu mâini de aur au făcut posibil ca în ultima zi a anului 2022, un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Capitală, care și-a pierdut viața în urma unui accident grav de circulație, să redea viețile altor semeni aflați în suferință. Echipele de prelevare și transplant au prelevat ficatul, rinichii și inima care a ajuns în Elveția, în România nefiind găsit un receptor compatibil pentru transplantul de cord.
Ficatul a rămas în București, unde cu doar puțin înainte de Anul Nou a fost salvată prin transplant viața unei persoane aflată în suferință. „A fost cel de-al 67-lea transplant de ficat realizat în anul 2022 de echipele de transplant de la I.C. Fundeni”, scrie dr. Vlad Brașoveanu, pe pagina sa de socializare.
Efortul echipelor de prelevare a continuat în noaptea de Anul Nou și la Spitalul Parhon din Iași. Medicii urologi Daniel Andone și Marius Ivănuță s-au deplasat la București, unde au prelevat rinichii și s-au întors cu ei la Iași, unde doi bărbați care sufereau de boli renale grave, au primit șansa la o nouă viață. Cei doi au avut cea mai bună compatibilitate cu donatorul și au primit câte un rinichi salvator, astfel că au putut începe anul 2023 cu speranță, încredere și recunoștință.
Cele două tranplanturi de rinichi s-au făcut simultan. În blocul operator, în noaptea de Revelion, au muncit 30 de medici și asistente, cea mai mare echipa chemată de urgență de acasă. „Am trimis o echipă care a zburat la București, a operat toată noaptea, apoi o altă echipă de aici a pregătit toată ziua respectivă și toată noaptea toți pacienții”, a exlicat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul compartimentului de transplant.
Pacienții transplantați și familiile lor sunt acum recunoscători rudelor donatorului, care au acceptat prelevarea organelor, cât și medicilor care au venit de acasă, de Revelion, pentru a le oferi acest ajutor vital. Acum se pot gândi să-și reia munca, dar mai ales își doresc să se bucure de familieile lor.
Liviu Nițicoi este din Iași, are 46 de ani și făcea dializă de trei ori pe săptămână. A mai trecut prin emoțiile unui transplant în urmă cu 16 ani, când el i-a donat o bucată de ficat fiicei sale, la acel moment, în vârstă de un an. „Mi-am dorit foarte mult să fac un transplant, să scap de dializă. Am doi copii și voiam să mergem în concediu, dar nu puteam. Prima dată, cred că aș pleca undeva măcar câteva zile să uit de dializă”, spune acum bărbatul, recunoscător pentru noua șansă la viață.
Mircea Vieru are 44 de ani, este polițist local în Huși, era cunoscut cu boală genetică polichistică și se afla în programul de dializă de la începutul anului 2022. Din cauza bolii a fost nevoit să renunțe la locul de muncă. Acum își dorește să se întoarcă „la serviciu, să fiu cu familia, să am grija de ei și să fiu tată pentru copiii mei”.
Cu cele două intervenţii din noaptea de Revelion, numărul de transplanturi de rinichi realizate în centrul din Iaşi a ajuns la un nou record: 54 de astfel de intervenţii au fost realizate în 2022, iar anul acesta a debutet cu „dreptul”, fiind realizate două transplanturi în chiar prima zi.
„Echipa de transplant renal, sub coordonarea profesorului Adrian Covic, împreună cu medicii chirurgii Corneliu Moroșanu și Adelina Miron, echipa de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Petru Cianga, specialist în imunologie, toți s-au mobilizat pentru a face posibile aceste intervenții înainte de sfârșitul anului. A fost un an cu foarte multe intervenții de transplant renal – 54, fiind cele mai multe de până acum. Doresc să mulțumesc în mod deosebit familiei pacientului care a acceptat să doneze organele, este un gest care a permis o nouă șansă la viață acestor pacienți”, a transmis conf. dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale ieșene.
Bucuria unei noi șanse la viață a continuat în zilele următoare, când alți 8 pacienți aflați în suferință au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită altor OAMENI cu suflet mare.
„Două vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Două familii îndurerate, din Oradea și Deva, au fost de acord ca durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant”, transmite genția Națională de Transplant (ANT), care mulțumește „din inimă” familiilor doonatorilor, pentru gestul lor altruist și generos prin care au oferit altor semeni cel mai prețios dar – VIAȚA.
Cursa contracronometru pentru viață a început miercuri noapte, 4 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală și-a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți. Pentru intervențiile de prelevare la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale I.C. Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee.
În zorii zilei de Bobotează, vineri, 06 ianurie, la Deva, familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Județean de Urgență Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi.
Pentru intervențiile de prelevare a organelor au fost prezente la Deva echipele Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat, Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj – pentru rinichi, Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București – pentru cornee și Spitalului Clinic Colentina – pentru țesuturi osteotendinoase.
Efortul echipelor de prelevare a fost preluat mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, medici de laborator. Efortul și profesionalismul lor au făcut posibil ca la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, doi pacienți să poată spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. În același timp, echipele de profesioniști ale ICUTR Cluj au oferit șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți (din motive medicale 2 din cele 4 grefe renale prelevate nu au fost eligibile pentru transplant).
Alți 4 pacienți își vor recăpăta vederea datorită intervențiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Alți mulți pacienți din întreaga țară vor putea beneficia de transplanturi de țesuturi osteotendionoase, ca urmare a efortului echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina.
„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele ATI și de coordonare transplant ale celor 2 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Apreciem dedicarea echipelor ATI și de coordonare transplant de la SCJU Oradea, dr. Carmen Pantiș, dr. Elena Blaga, dr. Luiza Zissu, as. Otto Gergely, și de la SJU Deva – dr. Ioana Kovacs, as. Monica Popescu”, transmite conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant care mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism zi şi noapte, indiferent de ziua din calendar.