Medicul Vlad Brașoveanu, maraton de transplant. La Oradea s-a efectuat a 60-a prelevare de organe din acest an

5 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Mai mulți români aflați în suferință au primit, în ultima săptămână, o nouă șansă la viață prin transplant de ficat și de rinichi, la IC Fundeni, ICUTR Cluj și CI Parhon Iași. 

 

Dr Carmen Pantis si echipele de prelevare

Un adevărat maraton de prelevare de organe și transplant a avut loc în spitalele românești, în ultima săptămână. Prima intervenție a avut loc în zorii zilei de luni, 29 august, la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea, unde s-a consemnat, totodată, realizarea celei de-a 60 prelevări de organe din acest an, la nivel național. Doi pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant au primit șansa la o viață normală datorită unei familii care a luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor și țesuturilor rudei lor aflată în moarte cerebrală.

Dr. Carmen Pantiș – coordonator regional, a explicat că „generozitatea familiei donatorului şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului bihorean, formată din dr. Ștefan Pataki – kdp, as. Petru Cotrău – coordonator transplant, dr. Elena Mitrașca, dr. Larisa Varasteanu, as. Aurelia Chereji, as. Emese Szabo, as. Viviana Hodosan, au făcut posibil ca azi să spunem din nou #DA pentru VIAŢĂ! Pentru intervențiile de prelevare, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de dr. Andrei Tomuță – pentru rinichi și Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu – pentru ficat, dar din motive medicale organul nu a fost eligibil pentru transplantare. Astfel, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, alți doi pacienți au primit o șansă prin transplanturile renale. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București. Mulțumim familiei donatorului și echipelor de medici, care au făcut posibil ca din moarte să poată fi dăruită viața!

 

Un înger a donat viață dincolo de moarte

 

Miercuri, 31 august, la Timișoara, un înger de numai 18 ani își pierdea viața în urma unui accident de circulație, dar devenea sursa vieţii pentru alţi cinci români aflați în suferință. Tragedia a schimbat definitiv viața familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copil, dar părinții au reușit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în viaţă pentru alţi semeni necunoscuţi, aflaţi în cumpănă.

Cu profesionalism şi responsabilitate, alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare a Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timișoara „Pius Brînzeu”, coordonată de prof. dr. Dorel Săndesc. Dr. Cristian Isoc – kdp, dr. Giorgiana Bobouţanu – coordonator transplant, împreună cu dr. Aida Iancu, dr. Andreea Rata și rezidenţii ATI – Adelina Voiculescu, Mihaela Chira și Elena Grosu și cu suportul managementului spitalului au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. „Corneea care a mers Institutul Oftalmologic București, inima la Institutul Cardiovascular Târgu Mureș, ficatul la IC Fundeni și rinichii la Cluj Napoca. Sperăm să poată salva viața primitorilor”, a spus managerul Spitalului Județean Timșoara, Sorin Barac. A dost a doua acţiune de coordonare transplant de anul acesta desfăşurată la spitalul timişorean.

 

Medicii din București și Cluj au salvat trei vieți

 

Dr Vlad Brașoveanu și echipa

Intervenţia de prelevare a cordului a fost realizată de echipa Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, formată din dr. Marius Harpa, dr. Claudiu Ghiragosian și dr. Alexandra Stoica, iar efortul lor a fost continuat la IUBCvT Targu Mureș de echipa de elită a transplantului cardiac românesc, condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu, care a redat viaţa unei alte adolescente de doar 16 ani.

Grefa hepatică a fost prelevată de echipa de la Institutul Clinic Fundeni, formată din medicii Vasile Lungu și Mihai Tigău și as. Rodica Visu, iar o altă pacientă tânără, a cărei viaţă depindea de un transplant hepatic, a fost salvată de experimentaţii profesionişti ai Centrului de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni. Intervenţia care i-a dat pacientei şansa la „mâine” a fost realizată de echipa de chirurgi coordonată de prof. dr. Vladislav Braşoveanu.

Prelevarea rinichilor a fost realizată de echipa de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj- Napoca – dr. Andrei Tomuta, dr. Codruța Mihai, dr. Diana Hajar, iar două tinere paciente aflate de mai mult de 8 ani în dializă au primit șansa la o viață normală prin transplanturi renale, realizate de echipele de chirurgi coordonate de dr. Dan Enache, dr. Mihai Suciu și dr. Marcel Rad de la ICUTR.

Prelevarea de cornee a fost realizată de dr. Dana Dăscălescu de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și a salvat vederea altor doi pacienți.

 

Viață donată și la Constanța 

 

Alți trei pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant datorită gestului altruist făcut de o familie din Constanţa. În zorii zilei de vineri, 2 septembrie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgență Constanța s-a încheiat a doua intervenţie de prelevare organe din acest an, datorită gestului altruist al familiei unei paciente aflată în moarte cerebrală, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe şi a acorda unor necunoscuţi o şansă la viaţă.

Generozitatea familiei şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Constanţa, dr. Marius Prăzaru – coordonator regional, dr. Adina Gherghinoiu – kdp, au pornit resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Instititului Clinic Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu – pentru ficat şi dr. Vlad Olaru – pentru rinichi.

Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutul Clinic Fundeni, unde intervenţia de transplant hepatic a fost realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI coordonată de dr. Andreea Ștefan, salvând viaţa unui pacient fără altă șanșă.

Transplanturile renale au fost realizate de echipele conduse de dr. Costin Gîngu și dr. Silviu Margaritis, cu sprijunul dr. Eliza Burchiu – ATI, dr. Bogdan Sorohan – nefrologie. Astfel, două paciente, în vârstă de 25 de ani, respectiv 42 de ani, vor putea duce o viață mai bună.

 

Durere transformată în speranță

 

În zorii zilei de duminică, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), o adolescentă de doar 17 ani s-a oprit brusc și mult, mult prea devreme din călătoria vieții. Părinții copilei au transformat însă infinita lor durere în viață, oferindu-le altor 7 suferinzi daruri neprețuite și înfăptuind o adevărată minune pentru aceștia. Profesionalismul și efortul deosebit al echipei ATI și de coordonare a SUUB – dr. Mihaela Agapie – coordonator, dr. Andreea Birjaru – KDP, dr. Oana Dumitrașcu – șef clinică ATI, au făcut posibil ca gestul familiei îngerului donator să transforme în speranță coșmarul nopților de suferință pentru alte 7 familii. 

Efortul medicilor de la SUUB a fost preluat de echipele de prelevare. Echipa IUBCvT Tg Mureș, condusă de dr. Marius Harpa, a prelevat inima, iar lupta pentru viață a fost continuată de echipa coordonată de dr. Horațiu Suciu, care a realizat, cu succes, cel de-al cincilea transplant de inimă din acest an. 

Pentru plămân nu a fost identificat un receptor compatibil în România, astfel că intrevenția de prelevare a fost realizată de echipa centrului de transplant pulmonar a Spitalului Universitar Zurich, salvând de la moarte alt tânăr.

 

Medicul Vlad Brașoveanu – „eroul săptămânii”

 

Dr Vlad Brasoveanu

Echipa chirurgicală de la IC Fundeni, condusă de dr. Radu Zamfir, a prelevat ficatul, iar la Centrul de Transplant Hepatic coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, echipa de chirurgi coordonată de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, cu suportul echipei ATI – dr. Andreea Ştefan, au realizat cu succes intervenția de transplant hepatic, salvând viaţa unei tinere de 35 de ani. Se poate spune că dr. Brașoveanu a fost „eroul săptămânii” pentru transplant, realizând împreună cu echipa sa, trei interveții de transplant hepatic, în doar câteva zile.

Rinichii au fost prelevați de echipa Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, condusă de dr. Daniel Andone, iar doi pacienți, în vârstă de 21 de ani, respectiv de 60 de ani, au primit șansa la o viață normală prin transplanturi renale, realizate de echipele de chirurgi coordonate de dr. Adelina Miron şi dr. Corneliu Moroşanu

Corneea a fost prelevată de echipa Spitalul Clinic de Urgențe Oftamologice București – dr. Alina Gheorghe.  

Un singur destin, tragic, a reînnodat firul vieții pentru alte 5 și a adus lumina în ochii altor 2 oameni suferinzi. Șapte destine vor avea o soartă mai bună datorită gestului neprețuit al unei familii și efortului neobosit al profesioniștilor din transplant. Ne înclinăm cu profundă recunoștință și transmitem sincere condoleanțe familiei lovite pe neașteptate de o asemenea tragedie și mulțumim din suflet pentru gestul plin de umanitate și iubire făcut”, transmite ANT. 

 

 

Miracolul vieții după transplant

 

Dr Andrei Nica – directorul ANT

Acesta este miracolul transplantului, unul deloc întâmplător, ci înfăptuit fără abatere după reguli stricte, de o armată de profesionişti dedicaţi. Mulţumim colegilor şi prietenilor de la Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. şi Serviciilor de Ambulanţă pentru sprijinul indispensabil oferit în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieţi! Mulţumim din inimă familiei îngerilor donatori şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă”, a transmis conducerea Agenției Naționale de Transpant (ANT) care le mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este „un gest suprem”, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.

În spatele acestor „victorii pentru viață” stau însă miile de ore de muncă, de dăruire, de studiu și de efort ale unor OAMENI deosebiți, care și-au dedicat viața și cariera transplantului și pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul, transmite conducerea ANT. Efortul colegilor noștri, coordonatorii regionali ai ANT – dr. Victor Zota, dr. Oana Pitea, dr. Raluca Neagu-Movilă, dr. Andrei Leșan –  și le mulțumim pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au implicat în realizarea acestei noi curse contracronometru pentru viață” este apreciat de dr. Andrei Nica, directorul ANT, care mulțumește totodată Ministerului Apărării Naționalepentru sprijinul promt acordat în transportul echipei medicale și a cordului de la București la Tg. Mureș” și apreciază „promtitudinea cu care au răspuns și de această dată colegii de la Serviciile de Ambulanță”.

 


Adaugati un comentariu


 

*