Cum ne învățăm copiii să rămână sănătoși la școală

5 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Părinții trebuie să le spună copiilor că lucrurile stau puțin diferit la școală față de grădiniță și să-i învețe cum să facă față noilor provocări.

 

Dr Cornelia Manole

A sunat din nou clopoțelul și i-a chemat pe elevi în clase. Unii pășesc pentru prima dată într-o școală, iar impactul poate fi unul puternic din unct de vedere psihologic. Părinții le-au cumpărat ce le trebuie, dar oare cât de pregătiți sunt cei mici pentru a-și păstra sănătatea, odată cu intrarea în colectivitate?

Medicii pediatri îi sfătuiesc pe părinți în primul rând să-și convingă copiii că școala nu trebuie privită ca o „pedeapsă” sau o corvoadă, ci este un motiv de bucurie, pentru că este un loc în care copilul învăță lucruri noi, se întâlnește cu alți copii, socializează și se dezvoltă.

Copilul trebuie învățat însă și că este foarte importană respectarea unor reguli elementare de igienă în colectivitate, să știe să utilizeze toaleta, să se spele pe mâini după utilizarea ei și înainte de masă, să evite pe cât posibil aglomerația, să aibă întotdeauna batiste de unică folosință și dezinfectante la el, iar dacă este mai sensibil, să poarte mască. Pe de altă parte, copilul trebuie ajutat să înțeleagă că nu trebuie să se sperie de școală și să se poarte cu dragoste și cu respect față de cadrul didactic. Cel mai important este să ne încurajăm copilul să nu considere școala ca pe o pedeapsă, ci ca pe un loc unde se poate dezvolta și se poate bucura împreună cu alți copii de tot ce înseamnă copilăria”, atrage atenția medicul pediatru buzoian Cornelia Manole, Clinica Angisan.

 

Lecția pandemiei

 

Dr. Carmen Scantei

Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții în pandemie este aceeea că izolarea și statul în spatele calculatorului nu este benefic pentru nimeni, iar mulți copii au devenit anxioși, depresivi, supraponderali. Așadar, începutul școlii trebuie privit cu bucurie, pentru că, în sfârșit, copiii vor redeveni copii, vor fi mai veseli și își vor putea consuma energia în mod eficient și util.

Părinții trebuie să aibă însă în vedere riscul transmiterii comunitare a bolilor infecțioase, mai ales că se apropie sezonul rece și atunci, prevenția este esențială.

Recomand vaccinarea antigripală și pe cea împotriva COVID-19, pentru că pandemia nu s-a terminat complet. Există încă multe cazuri la copii. Nu sunt forme severe, dar nu putem exclude apariția unor îmbolnăviri și e bine să ne protejăm copiii de îmbolnăvire, fie că vorbim despre vaccinarea antigripală sau anti-COVID, fie despre schemele de vaccinare ale copiilor prevăzute în Programul național de imunizare – de vaccinul tetravalent de la vârsta de 6 ani, pentru cei care sunt restanțieri, vaccinarea împotriva rujeolei și a rubeolei”, atrage atenția medicul Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Autoritățile ne dau asigurări că vor exista vaccinuri pentru copiii de toate vârstele, iar medicii atrag atenția că vaccinarea trebuie privită foarte serios.

 

Hrănirea corectă, esențială!

 

Prevenția începe cu igiena, dar și cu alimentația, cu prevenția bolilor infecțioase, așa că medicii nutriționiști le sugerează părinților să nu uite că este esențial ca un copil să fie hrănit corect, să aibă mese adecvate vârstei, activității fizice depuse și anotimpului, să se hidrateze și să se odihnească bine.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să acorde în continuare o atenție crescută modului în care copiii interacționează, iar pachetul pe care micuții îl primesc zilnic, la cursuri, să fie cât mai sănătos și să nu fie împărțit cu colegii. Pachețelul cu mâncare ar fi bine să fie proaspăt pregătit, să nu conțină dulciuri sau alimente care se pot altera, să existe și un fruct, iar lângă el să existe șervețele cu care copilul să se șteargă și un dezinfectant care să fie folosit înainte de a mânca.

Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute să facă față efortului de învăţare şi în același timp să contribuie la protejarea sistemului imunitar. În cazul şcolarilor mici sau în unităţile de învăţământ preşcolar cu program scurt, unde nu se asigură masa, personalul didactic trebuie să se asigure că fiecare îşi mănâncă pacheţelul propriu şi nu-și împarte mâncarea, pentru că virusurile se transmit şi prin alimente contaminate”, atrage atenția dr. Scântei.

 

Semnale de alertă

 

Avizul epidemiologic de intrare în colectivitate și adeverința medicală pentru educație fizică nu mai sunt necesare la începerea noului an școlar, așa că este necesară mai multă atenție din partea părinților.

În perioada pauzei, sălile de clasă ar trebui aerisite și curățate, dezinfectate, iar dacă elevul are semne de boală, primul examen clinic trebuie făcut de părinte.

 „Părintele își cunoaște foarte bine copilul. Evaluarea obiectivă ține de experiența lui de părinte și de cât este de atent cu copilul. Dacă îi curge nasul, dacă tușește, dacă este subfebril – temperatură corporală 37,8 de grade Celsius – sigur că trebuie luate măsuri în sensul hidratării, odihnei și administrării de medicamente simptomatice. Sunt lucruri care se pot face acasă. Dacă însă mai mult de 24 sau 48 de ore semnele de boală se mențin, trebuie să ne adresăm medicului de familie, mai spune medicul epidemiolog.

Medicul mai atrage atenția că Hepatita virală de tip A sau „boala mâinilor murdare” se transmite atât prin prin contactul cu persoane care suferă de această boală, cât și prin consumarea alimentelor infectate.

 

Recomandările Ministerului Sănătății

 

La început de an școlar, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă să se păstreze igiena în unităţile de învăţământ, iar în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 şi al apropierii sezonului gripal să se poarte mască în spaţiile închise aglomerate şi la prima oră de curs, cadrele didactice să realizeze, zilnic, o inspecţie vizuală a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, virozele respiratorii sunt „frecvente în sezonul rece, pot afecta colectivităţile în care copiii desfăşoară activităţi de învăţământ şi atât infecţia cu SARS-CoV-2, cât şi gripa fac parte din categoria acestor viroze care pot produce complicaţii, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidităţi – boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.”.

Printre recomandările făcute pentru prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii se află spălarea frecventă a mâinilor şi dezinfecţia lor înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut şi ori de câte ori e necesar, folosirea şerveţelului de unică folosinţă sau plica cotului în caz de tuse sau strănut şi aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut.

 

Copiii cu simptome respiratorii se izolează

 

Alte recomandări ale MS se referă la aerisirea frecventă a sălilor de clasă – păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, la curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor şi evitarea schimburilor de obiecte personale.

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii se recomandă „purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanţării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil şi informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la școală copilul care prezintă simptome de viroză respiratorie, dureri în gât”.

Personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate. Totodată, cadrelor didactice le este recomandat să realizeze zilnic, la prima oră de curs, o inspecţie vizuală a elevilor prezenţi în clasă cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc). „În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui faţă de restul clasei şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific”, mai precizează MS.

O altă recomandare este anunţarea conducerii şcolii, de către părinţi sau cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.

 

Vaccinarea în scop preventiv

 

Ministerul Sănătăţii mai recomandă, în scop preventiv, vaccinarea împotriva COVID-19 şi a gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ; derularea de acţiuni de educare-informare a elevilor privind regulile ce trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii; afişarea în locuri vizibile a panourilor cu materiale informative; asigurarea materialelor pentru igiena mâinilor (săpun lichid, dezinfectante, prosoape de hârtie) şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă; respectarea ritmului de verificare, curăţare şi igienizare a aparatelor de aer condiţionat.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare „pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele”, iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate Omicron, varianta dominantă în Europa, să „dezvolte programe naţionale de vaccinare”, dând prioritate celor din categoriile de risc. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat și vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron.

Pe lângă vaccinare, executivul comunitar subliniază şi importanţa „măsurilor non-farmaceutice” pentru frânarea pandemiei, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*