S-a depășit pragul de 40.000 de cazuri noi COVID. Crește alarmant și numărul copiilor infectați

1 februarie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, își reevaluează estimările și avansează un nou prag, de 50.000 de infectări pe zi, pentru  vârful valului 5 al pandemiei. Vestea bună ar fi că, în opinia sa, la sfârșitul lunii martie, România ar putea reveni la normalitate.

 

Omicron se răspândește cu o viteză amețitoare. Numărul cazurilor noi de infectare a depășit, astăzi, pragul de 40.000, prag pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îl estima, săptămâna trecută, ca posibil pentru vârful valului 5 al pandemiei COVID-19.

Și la nivelul județului Buzău se menține ridicat numărul de persoane nou infectate, astăzi fiind raportate 367 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, din care 336 cazuri noi și 31 de cazuri de reinfectare, în urma prelucrării a 1.593 de teste, din care 1.380 teste rapide antigen și 213 RT-PCR. Pacienții nou depistați cu coronavirus au vârste cuprinse între 1 lună și 89 de ani, iar în spitale sunt internați 278 de pacienți cu COVID-19, din care 21 sunt copii. La Terapie Intensivă, în Spitalul Județean de Urgență sunt ocupate toate cele 14 paturi destinate pacienților infectați aflați în stare gravă și aproape toți au boli asociate și sunt nevaccinați.

Din păcate, presiunea asupra personalului medical este din ce în ce mai mare, după ce peste 80 de medici, asistente și personal auxiliar medical s-au infectat și sunt, fie internați fie în izolare, iar activitatea pe care aceștia o desfășurau a fost preluată de cei rămași în activitate, în timp ce numărul pacienților este în creștere. 

 

Din păcate crește și numărul copiilor infectați cu SRS-CoV-2, pe zi ce trece, iar medicii neonatologi și pediatri se confruntă nu doar cu numărul din ce în ce mai mare de copii infectați, ci și cu o creștere alarmantă a numărului copiilor cu sindrom inflamator multisistemic (PIMS), ce apare după infecţia COVID, în cazul cărora simptomatologia nu se remite și au nevoie de tratament de recuperare. 

Cu aceeași situație se confruntă toate spitalele din țară, unde sunt internați peste 800 de copii. Numai în trei spitale din Capitală sunt peste 100 de copii cu COVID, internați. La Institutul „Matei Balș”, toate cele 35 de locuri destinate copiilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19 sunt ocupate. Secţia COVID de la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este, de asemenea, plină și tot pline sunt zonele tampon amenajate pe lângă toate secțiile unității medicale. Alți 47 de copii sunt internaţi cu COVID la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde majoritatea celor internaţi pe secţii sunt sugari şi copii mici, dar unde sunt și cazuri grave, de copii care au nevoie de Terapie Intensivă.

 

Autoritățile buzoiene intenționează ca, de mâine, să crească din nou numărul paturilor destinate pacienților COVID, în Spitalul Județean de Urgență și în Spitalul Municipal Rm. Sărat. Între timp s-a finalizat și instalarea stației de oxigen de la Spitalul Orășenesc Nehoiu și a fost operaționalizat și containerul de la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, iar deocamdată, spitalul CFR va trata doar pacienți post-COVID.

Tot pentru mâine, Prefectura Buzău a organizat o întâlnire cu autoritățile locale din localitatea Râmnicelu, de unde provin cei mai mulți copii infectați internați și unde există suspiciunea că evoluează un focar de infecție cu virusul SARS-CoV-2, dar părinții refuză testarea, pe motiv că nu au încredere în cadrele medicale buzoiene și, fie se prezintă la spital după ce copiii ajung în stare gravă, fie merg direct la București, în spitalele de pediatrie, motivând aceeași lipsă de încredere, deși nici acolo, dacă ajung prea târziu, medicii nu pot face minuni.

În acest context, reprezentanții Prefecturii, împreună cu dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al județului, cu medicul de familie, asistenții medicali locali, asistenții sociali și reprezentanți ai comunității rrome, vor încerca să convingă localnicii că nu au niciun motiv să nu aibă încredere în medicii buzoieni, dar cel mai important este să respecte măsurile de protecție, să ceară ajutor medical la primele semne de boală și să accepte testarea copiilor și a adulților care au fost în contact cu persoane infectate, pentru a se depista virusul în primele zile după omfectare și a putea fi tratați la timp.

 

Și în școli crește nummărul de copii infectați, în ultima săptămână fiind confirmați cu COVID-19 nu mai puțin de 100 de elevi și 18 cadre didactice. Majoritatea rezultatelor pozitive indicate de testele de salivă au fost confirmate ulterior de testele RT-PCR. În acest conext crește și numărul claselor care în care se suspendă cursurile cu prezență fizică, astfel că astăzi, 55 de clase, cu aproape 1.500 de elevi, își desfășurau cursurile online.

Cu toate acestea, autoritățile din învățământul buzoian consideră că nicio școală nu este în situația de a se închide din cauza coronavirusului, gradul de ocupare al paturilor COVID din spitale fiind sub 60%, iar inspectorul școlar general Ionel Meiroșu spune că testarea este un instrument eficient pentru a se limita răspândirea coronavirusului în unitățile de învățământ, important este să fie „administrate și raportate în CoronaForms cu seriozitate și responsabilitate”.

Mâine, 2 februarie, în toate școlile din județ vor ajunge 165.000 teste rapide antigen și 104.000 de măști de protecție, primite de Inspectoratul Școlar Județean.

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, astăzi, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 40.018 de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a 122.000 de teste, un nou record absolut de la debutul pandemiei, la care se adaugă 1.808 persoane reconfirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, la retestare. Recordul anterior a fost pe 26 ianuarie, când au fost raportate 34.255 de cazuri noi de infectare.

În ciuda faptului că se crede că Omicron ar fi mai puțin agresiv, chiar dacă este mai contagios, și numărul pacienților infectați a crescut galopant, în unitățile de profil fiind internați 9.981 de pacienți infectați, din care 823 sunt copii – cel mai mare număr de la debutul pandemiei.

Și la Terapie Intensivă sunt sunt internaţi 937 de pacienţi COVID, cu 34 mai mult decât în ziua anterioară, iar 21 dintre aceștia sunt copii.

Și numărul deceselor este în creștere, în ultimele 24 de ore fiind declarate 97 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus – 56 bărbaţi şi 41 femei.

Din păcate, se confirmă faptul că formele grave de boală și decesele se manifestă preponderent la persoanele nevaccinate. Dintre cei 937 de pacienţi internaţi la ATI, 790 sunt nevaccinaţi, iar 75 dintre cele 97 de persoane decedate erau nevaccinate, deși toate aveau boli conice preexistente.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii și-a reevaluat estimările, așa că astăzi a anunțat că este posibil ca în următoarele zece zile, pe care le-a catalogat ca „dificile”, să se depășească 50.000 de infectări pe zi, după care viteza de creștere va încetini și „reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a spus ministrul, la TVR1.

Alexandru Rafila susține însă că nu crede că sistemul medical va mai fi depășit, ca în valul 4, chiar dacă „orice sistem are niște limite, iar cel românesc, poate cu atât mai mult”, dar „atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit și cu resurse terapeutice, și cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital și, lucrul care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenție tuturor pacienților, nu mai facem acea greșeală majoră în care oamenii cu alte patologii au avut, practic, interzis în spitale”, a mai spus ministrul Sănătății.

 

Alexandru Rafila a dat și o veste bună, anticipând că, la finalul lunii martie, România ar putea reveni la normalitate și n-ar mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. „Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, deși a admis că „modul în care evoluează un agent patogen, câteodată este imprevizibil, și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare”.

Ministrul Sănătății nu exclude însă ca în toamnă să apară din nou virusul SARS-CoV-2 „dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare”.  Consideră însă că noile tulpini, deși „vor avea o transmisibilitate mare, vor avea o patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc, trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a concluzionat Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*