Situație alarmantă în spitalele buzoiene. Mai multe secții în care evoluează focare COVID au fost închise

31 ianuarie 2022 | 2 comentarii |

Activitatea a fost suspendată în mai multe secții din Spitalul Județean de Urgență Buzău și din Spitalul supot-COVID din Râmnicu Sărat, ca urmare a infectării cadrelor medicale, dar cea mai mare îngrijorare o reprezintă numărul mare al bebelușilor care ajung la spital infectați. 

 

Contagiozitatea extrem de mare a virusului SARS-CoV-2 în urma devenirii tulpinii Omicron dominantă se simte la nivelul întregii țări, numărul de persoane nou infectate fiind în creștere. Un motiv major de îngrijorare este însă că din ce în ce mai multe cadre medicale se infectează cu noul coronavirus. Spitalele, și așa în criză de medici, riscă să rămână fără specialiști, iar pacienții să nu mai poată fi tratați.

Ministerul Sănătății a anunțat, astăzi, că duminică erau 250 de focare de infecție cu noul coronavirus în spitale și alte unități din domeniul sanitar (servicii de ambulanţă, centre de dializă, direcţii de sănătate publică), iar 3.105 de persoane – medici, asitenți medicali, infirmiere etc. sunt infectate.

Managerii unităților medicale se temsă nu rămână fără personal medical, din moment ce Omicron se transmite atât de rapid, iar presiunea crește supra celor rămași. Cauza ar fi, sugerează ministrul Sănătății, lipsa testării sistematice a personalul medical la intrarea în serviciu, dar managerii spun că tocmai la testare sunt descoperite noile cazuri de infectare. În fața unei situații critice, ministrul Alexandru Rafila a avansat chiar ideea de a se recurge, ca în alte țări cu o situație similară, la menținerea în activitate a personalului infectat, asimptomaic sau cu simptome ușoare.

 

În Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, spre exemplu, evoluează două focare COVID. În urmă cu zece zile, un focar COVID era declarat în secția Medicină internă, iar astăzi a fost declarat focar și s-a suspendat activitatea la Compartimentul Nefrologie, unde s-au confirmat cu SARS-CoV-2 mai mult de jumătate din personalul medical, dar și pacienți. „Suntem disperați, de la o zi la alta nu știm ce ne așteaptă și nici nu mai știm cum să ne organizăm ca să limităm circulația virusului. La Nefrologie, 10 din cei 18 angajați, inclusiv singurul medic pe care-l avem, au fost confirmați pozitiv. Inițial, la testul rapid, doar două asistente au ieșit pozitive și au fost imediat izolate, dar am decis ca tot personalul și pacienții să fie testați RT-PCR, iar rezultatul a fost 12 persoane pozitive, din care 10 din rândul personalului medical. Se pare că sursa de infectare sunt copiii, care vin cu virusul de la școală și infectează și restul familiei.  În consecință, Nefrologia a fost închisă, se face dezinfecție terminală, iar dr. Coliof, de la Dializă, a preluat și cei 5 pacienți de la Nefrologie care au ieșit negativ, până când se vor putea întoarce la serviciu medicul și restul personalului infectat”, a declarat, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Un al doilea focar de SRAS-CoV-2 evoluează în SJU Buzau la nivelul Secției Neonatologie a Maternității, unde 3 cadre medicale sunt pozitive și sunt în izolare.

 

Din păcate, foarte mulți copii, în special bebeluși, ajung în spital infectați. La Pediatrie „avem 11 copii cu COVID internați, iar cei mai mulți sunt sugari. Vin cu alte afecțiuni, de multe ori sunt testați negativ, iar până a doua zi manifestă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus și sunt pozitivi. Pentru că majoritatea sunt sugari, trebuie internată și mama, odată cu copilul. Din fericire au forme ușoare de boală, iar evoluția lor este bună”, a spus managerul SJU Buzău.

De altfel, în mai toate spitalele din țară se înregistrează o creștere alarmantă a cazurilor de copii infectați cu SAR-CoV-2. Dr. Florin Roșu, medic ATI și manager al Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, consideră chiar că valul 5 al pandemiei va fi unul „al copiilor”, subliniind că în ultimele zile „se observă o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor în rândul acestora”. Și medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara vorbesc despre „o creștere accentuată” a numărului de copii infectați, în ultimele zile, astfel că au dublat numărul paturilor destinate acestora.

 

Managerul SJU Buzău trage însă un semnal de alarmă față de o situație mai specială din zona Râmnicelu, unde există suspiciunea că ar putea fi în evoluție focare de COVID-19, dar și de meningită virală. „Cea mai mare îngrijorare o avem în urma apariției unor cazuri suspecte de meningită în rândul copiilor din zona Râmnicelu. Din nefericire, părinții din această zonă vin cu copiii la spital cu întârziere și nici nu acceptă ancheta epidemiologică sau testarea, nici pentru boala meningococică, nici pentru coronavirus. Chiar dacă unii au fost trimiși la clinici de pediatrie din București, copiii au avut o evoluție nefericită, tocmai din cauză că părinții nu se adresează medicilor decât când e prea târziu. Probabil, în această zonă evoluează un focar, așa că există riscul ca astfel de necazuri să se întâmple în continuare”, a subliniat Claudiu Damian.

 

Și personalul medical de la Terpie Intensivă se confruntă cu o situație critică. Toate paturile alocate pacienților COVID sunt ocupate, dar cea mai dificilă situație este că cei mai mulți dintre pacienții care ajung la ATI cu alte afecțiuni sunt depistați pozitiv la SARS-CoV-2. „Avem deja plin la ATI sunt ocupate toate cele 14 paturi COVID, dar cel mai grav este că mulți dintre pacienți vin cu AVC sau alte afecțiuni grave și sunt depistați și cu SARS-CoV-2. Pacienții testați negativ la internare se pozitivează în 24 de ore”, subliniază managerul celui mai mare spital buzoian.

Acesta reiterează rugămintea adresată buzoienilor și cu alte ocazii, de a se vaccina și de a-și convinge rudele cu afecțiuni cronice să se vaccinze, pentru a evita formele grave ale bolii. „Din păcate, mulți încă nu conștientizează că în lipsa vaccinării, boala evoluează cu forme critice, iar riscul de deces este foarte mare la persoanele cu afecțiuni preexistente. Peste 90% dintre pacienții infectați ajunși la ATI sunt nevaccinați!”, atrage atenția Claudiu Damian.

Astăzi, DSP Buzău a raportat 306 cazuri noi deinfectare cu SARS-CoV-2 ale unor pacienți între 3 luni și 93 de ani, dar și 4 decese ale unor pacienți cu comorbidități.

 

În județul Buzău sunt patru unități medicale în care Direcția de Sănătate Publică (DSP) a declarat focare de infecție cu SARS-CoV-2, iar la Spitalul Județean de Urgență și la Spitalul suport-COVID Râmnicu Sărat au fost închise două secții în care personalul medical a fost infectat și nu mai are cine să îngrijească pacieții. „La Spitalul Municipal Rm. Sărat, activitatea compartimentului Obstetrică-ginecologie a fost suspendată după ce trei din cele patru asistente medicale au ieșit pozitiv la testul pentru depistarea SARS-CoV-2 și sunt în izolare, până săptămâna viitoare. Chiar dacă s-a efectuat dezinfecție totală, nu mai are cine să lucreze”, a explicat dr. Carmen Scîntei, eidemiologul șef al DSP Buzău.

Focare COVID s-au înregistrat și la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, într-o secție din sediul principal, dar și la secția exterioară Ojasca, unde sunt infectați atât angajații unității medicale, cât și pacienți, precum și în Centrul de asistență medico socială Pogoanele, unde sunt 20 de persoane pozitive, dintre cei 105 angajați și beneficiari.

În ultimele zile, focare de COVID au fost declarate și la două firme mari din județ. Vestea bună este că, între timp, focarul de la căminul de bătrâni din Ulmeni nu a mai evoluat, iar mâine iese din perioada în care poate fi considerat activ.

 

Medicii infecționiști și epidemiologii atrag atenția că măsurile restrictive trebuie respectate, iar respectarea măsurilor de protecție testarea, vaccinarea și centrele de evaluare sunt „ceea ce se poate face în mod realist” la ora actuală, când valul Omicron a ajuns să depășească vârful Delta în mai puțin de o lună.

În ultimele 24 de ore, la nivel național „au fost înregistrate 20.131 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 52.482 teste RT-PCR şi antigen efectuate. Gradul de pozitivare este de 38,36 %”, a arătat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a declarat că „astăzi, proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate a fost probabil cea mai mare din ultima lună, de 4,5%. Deci, 900 pentru circa 20.000 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 2-2,5% în perioada anterioară”.

Ministrul Sănătății spune însă că la terapie intensivă „a fost o creștere mai mică. Au fost puţin peste 40 de cazuri înregistrate, cred, în secţiile de terapie intensivă”, a afirmat Alexandru Rafila, după o vizită la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. În opinia sa, nu se va depăşi cu mult pragul de 40.000 de persoane nou infectate diagnosticate zilnic, iar oprirea creşterii numărului de cazuri ar putea să aibă loc în intervalul 10-15 februarie. Rafila, le-a cerut și medicilor de familie să participe la efortul personalului din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19, amintindu-le că suma alocată în 2022 pentru medicina primară va creşte cu 22%.

Până astăzi, peste 4.000 de medici de familie erau înregistrați în programul de testare, iar în Buzău, numărul acestora crescuse la 74.

 

 



Comentarii (2)

  1. Avram Nicolae Haralambie spune:

    Vă rugăm publicați lista medicilor de familie care fac testare sau a dispensarelor, cerem asta fiindcă ei nu ne spun deh… e de muncă și-i mai ușor „la chiuvetă”, important e să intre banul, cât despre pacient „D-zeu cu mila”!

    • Redactie SB spune:

      În articolul nostru „Peste 60 de medici de familie buzoieni testeaza gratuit infectia cu SARS-CoV-2” găsiți link-ul cu toți medicii înscriți în programul de testare. La Buzău, numărul lor a ajuns la 74.

Adaugati un comentariu


 

*