Crește numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2. Ce trebuie să știe părinții?

27 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Mii de elevi fac cursuri online, iar camerele de gardă ale spitalelor dunt asaltate de copii cu infecții respiratorii acute și mulți dintre ei sunt depistați pozitiv la testul COVID.  

 

România a atins, miercuri, recordul absolut de infectări cu SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei, aproape 35.000 de cazuri în doar 24 de ore, iar joi au fost raportate 31.683 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

Cea mai mare incidență este în municipiul Dej (judeţul Cluj) – 28,7 cazuri la mia de locuitori, iar Clujul are o rată de infectare cu SARS-CoV-2, cumulată la 14 zile, de 23,12 cazuri la mia de locuitori. Alte 270 de oraşe și 1.416 de comune au o incidență de peste 3 la mia de locuitori, potrivit Grupului de comunicare strategică

Aproape 8.000 de persoane sunt internate în spitalele de profil, iar activitatea unor unități medicale este afectată, după ce, în spitale au fost declarate 131 de focare de COVID-19, iar 1.448 de medici și asistenți au fost confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritățile caută soluții pentru ca personalul medical să fie testat la intrarea în tură. Deși a afirmat că vârful valului 5 va fi înregistrat abia în următoarele săptămâni, ministrul Alexandru Rafila a încercat să liniștească populația, spunând că varianta Omicron a virusului cauzează mai puține cazuri grave. A atras însă atenția că respectarea măsurilor sanitare și vaccinarea rămân esențiale, mai ales în cazul persoanelor care fac parte din grupele de risc.

 

Din păcate, tot mai mulți copii sunt afectați de coronavirus, iar în unitățile sanitare sunt deja internați peste 700 de copii. Ceea ce trebuie să știe părinții este că vaccinarea anti-COVID protejează copiii, dar fie că aceștia sunt sau nu vaccinați, dacă prezintă febră mare și persistentă trebuie să se prezinte la medic.

În ultimele zile, la UPU Pediatrie – Spitalul Județean de Urgență Buzău au ajuns foarte mulți copii cu probleme respiratorii, iar unii dintre ei au fost confirmați pozitiv la SARS-CoV-2.

Șefa secției de Pediatrie, dr. Gina Anica, spune că majoritatea copiilor dezvoltă forme ușoare de boală și nu necesită internare, dar atrage atenția că, după negativarea testului pentru COVID-19, mulți manifestă sindrom multisistemic inflamator, iar acest fapt îi îngrijorează pe medici. „Acest sindrom se manifestă prin febră destul de mare, persistentă. Este semnalul de alarmă care indică necesitatea unui consult de specialitate, pentru că acest sindro, din păcare, dă afectare hepatică și cardiacă. În valurile anterioare, cea mai frecventă și mai îngrijorătoare a fost afectarea cardiacă, mai ales că la Buzău nu avem cardiolog pediatru. Sfatul meu pentru părinți este ca atunci când copilul manifestă febră mare, nejustificată, cu stare generală alterată, și mai ales dacă a trecut și prin infecția cu SARS-CoV-2, să se prezinte la medic”, a precizat dr. Gina Anica, subliniind că cei mai mulți copii cu sindrom multisistemic inflamator, care se poate manifesta la 2-3 săptămâni de la infecția acută, au fost cei din categoria de vârstă 5-11 ani.

 

Asupra problemelor post-COVID care apar la copii atrage atenția și conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, care subliniază că deși în cazul copiilor boala COVID-19 pare mai ușoară, principala problemă este modul în care se vindecă organismul. „Aceste efecte post-COVID pot să apară la copii care nu au aboslut nicio comorbiditate. Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă, cu afectare coronariană. Spre exemplu, o fetiță de 8 ani care a făcut infarct anterior și a avut nevoie de suport inotrop și manevre extensive de menținere a vieții. Acest virus pare a fi capabil să speculeze niște inabilități, care n-au fost revelate de niciun fel de încercare prin care a trecut corpul copilului până la acea vârstă. Acest virus nu slăbește imunitatea, ci produce, în a doua parte a bolii, un exces de imunitate. Încă din mai anul trecut, ne confruntăm cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav și care poate să producă și deces”, a precizat conf. dr. Mihai Craiu. Medicul pediatru atrage atenția că se observă, de asemenea, o creștere a numărului de cazuri de diabet la copii care s-au infectat cu SARS-CoV-2 și confirmă observația medicului buzoian Gina Anica, potrivit căreia majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale se înregistrează a grupa de vârstă 5-11 ani.

Totodată, dr. Craiu spune că trebuie luată în serios problema testării și atrage atenția că „a obține imunitatea naturală prin boală vine la pachet cu niște riscuri mult mai mari decât la alte grupe de vârstă”.

 

Medicii pediatri spun că părinții ar trebui să fie atenți la simptome precum febră, tuse, durere de cap, simptome digestive – grețuri, vărsături, diaree – și simptome respiratorii pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 și îi sfătuiesc pe părinți ca în cazul în care copilul are aceste simptome, este apatic sau are dificultăți de respirație, să ceară imediat ajutorul unui medic. „Atunci când copilul zace, este lipsit de poftă de mâncare, este apatic și… atenție foarte mare la frecvența respiratorie, la numărul de respirații pe minut, modalitatea în care respiră, dacă respiră cu dificultate, trebuie să constituie semne de alarmă și să ne pună imediat în contact cu medicul”, atrage atenția medicul pediatru Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

Medicul recomandă părinților să se vaccineze și să-și protejeze copiii pe cât posibi de infectare, învățându-i să respecte cu strictețe măsurile de igienă și de protecție (masca purtată corect, distanțare etc) și să-și vaccineze copiii, să fie protejați de formele grave ale bolii. „Nu cred că trebuie să așteptăm să vedem decese la acești copii. Apelez și de acestă dată la decență și responsabilitate din partea adulților. Este încă timp să vă vaccinați. Vacinați-vă, ca să vă protejați copiii!”, este apelul dr. Valeria Herdea, lansat la postul public de televiziune.

 

Studii realizate în cazul persoanelor infectate cu Omicron sugerează că boala poate fi mai puțin severă decât în cazul variantei Delta, însă rămâne de văzut ce efecte există pe termen lung. De altfel, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare, a spus că este de așteptat ca jumătate din populația lumii să treacă prin infecție în perioada următoare, având în vedere gradul ridicat de transmitere a variantei Omicron a virusului.

În România, autoritățile se gândesc serios că, deși copiii reprezintă încă un procent redus din totalul persoanelor internate cu Covid-19, Omicron este mult mai contagios decât Delta și din ce în ce mai mulți bebeluși infectați ajung la spital, așa că se imune suplimentarea paturilor destinate copiilor infectați, atât pe secții, cât și la Terapie Intensivă.

Chiar ieri, Grupul de comunicare strategică a raportat decesul unui bebeluș de nici trei luni, o fetiță din județul Botoșani care, ce-i drept, avea și unele comorbidități și organizmul ei micuț nu a putut face față în lupta cu virusul.

Zilnic sunt însă diagnosticați cu SARS-CoV-2 copii de câteva luni sau de 2-3 ani, aproape în fiecare județ. Așa s-ar explica faptul că, în multe spitale s-au înregistrat recorduri de copii infectați, internați. La Buzău, spre exemplu, autoritățile au decis suplimentarea cu 15 paturi pentru copiii infectați, în secția-tampon de la Chirurgie, iar la Râmnicu Sărat, toate cele 10 paturi destinate copiilor erau ocupate.

 

Sursa foto:RoVaccin

Pe de altă parte, în România a început, miercuri, vaccinarea copiilor care au împlinit cinci ani.

Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment”, precizează Ministerul Sănătății. Secretarul de stat Andrei Baciu a explicat că vaccinarea este, în cazul copiilor, ca și al adulților, un mijloc de protecție confirmat și recomandă vaccinarea, mai ales a copiilor cu boi cronice, care se decomensează ușor și pot ajunge în Terapie Intensivă.

Medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie al Medicilor de familie, a precizat că teama părinților de a-și vaccina copiii este nejustificată, menționând că, deși riscul de miocardită este real, are o rată de apariție foarte mică, așa că „cine alege să nu își vaccineze copilul din cauza riscului de miocardită îl expune unui risc mai mare”. Medicul spune chiar că se bucură „enorm că avem un vaccin și pentru acestă grupă de vârstă (5-11 ani – n.r.)”.

Din cei 3.500 de copii cu vârste între 5 și 11 ani programați pentru vaccinarea anti-COVID înainte de începerea campaniei, 390 (11%) au fost vaccinați în prima zi destinată acestei grupe de vârstă, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

În România sunt aproximativ 1,2 milioane de copii cu vârsta între 5 și 11 ani, 10% dintre persoanele internate cu COVID-19 sunt copii.

 

Ambulanțele sunt din ce în ce mai solicitate pentru testare, iar aproape permanent, noi pacienți infectați ajung în centrele de evaluare sau în spitale.

De câteva zile, Serviciile de Ambulanță din toată țara se confruntă cu o avalanșă de cereri de testare la domiciliu pentru COVID-19, astfel că în București, spre exemplu, s-a dublat numărul de solicitări, în ultimele trei zile, iar la Buzău a crescut de cinci ori numărul solicitărilor față de săptămâna trecută.

Deși  Buzău, numărul buzoienilor care vor să se testeze pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus a ajuns chiar și la 150, în 24 de ore, după ce, în ultimele săptămâni erau cel mult 30 de astfel de apeluri în același interval de timp. Deocamdată, personalul operativ al Serviciului de Ambulanță Județean face față solicitărilor, însă, dacă se menține același ritm de creștere s-ar putea ajunge la fel ca în valurile precedente, să se impună timpi de așteptare, a precizat dr. Lhuana Zissu, directorul SAJ Buzău.

În valul anterior, explozia de infectări cu coronavirus și mai ales de cazuri grave a făcut ca ambulanțele să ajungă cu întârziere de zeci de ore și chiar de zile, la pacienții care solicitau prezența unui echipaj la domiciliu pentru a fi testați, întrucât în vârful valului 4, autospecialele rămâneau blocate în curtea Spitalului Județean ore bune cu bolnavii, în așteptarea eliberării unui loc în spital.

 


Adaugati un comentariu


 

*