Avertisment OMS: Următoarea variantă de COVID-19 va fi mai contagioasă decât Omicron. Întrebarea este dacă va fi și mai mortală

2 februarie 2022 | 0 comentarii |

Experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenția că virusul SARS-CoV-2 „va continua să evolueze”, iar următoarea variantă de COVID-19, după Omicron, va fi „mai abilă”, dar întrebarea la care oamenii de știință trebuie să răspundă este „dacă va fi și mai mortală”. 

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a atras atenția, marți, într-o conferință de presă, că  pandemia nu s-a terminat și este prea devreme ca anumite țări să declare victoria asupra COVID sau să relaxeze măsurile care țin sub control transmiterea virusului. „Este prematur ca orice țară să se predea sau să declare victorie. Acest virus este periculos și continuă să evolueze în fața ochilor noștri”, a declarat șeful OMS, în contextul în care Danemarca a devenit, marți, prima ţară europeană care a ridicat toate restricţiile anti-COVID, în ciuda numărului record de cazuri confirmate, atrăgând atenția că răspândirea variantei Omicron, deși mai blândă, este mai contagioasă, iar asta nu oferă garanția că nu devine periculoasă, subliniind că „mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”.

Tedros a atras atenția că, de când Omicron a fost identificat pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu 10 săptămâni, aproape 90 de milioane de cazuri au fost raportate la OMS – mai mult decât pe tot parcursul anului 2020 și spune că „începem acum să vedem o creștere foarte îngrijorătoare a deceselor în majoritatea regiunilor lumii”, ceea ce impune menținerea măsurilor de limitare a transmiterii virusului.

Nu cerem vreunei țări să revină la așa-numita blocare”, dar „facem apel la toate țările să își protejeze oamenii folosind fiecare instrument disponibil, nu numai vaccinurile”, a mai spus șeful OMS, care a subliniat că „nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu știm ce face”.

 

În contextul în care „multe țări nu au trecut încă de vârful Omicron. Multe țări au rate scăzute de vaccinare, cu persoane foarte vulnerabile în cadrul populației lor. Astfel, acum nu este momentul să ridici totul dintr-o dată”, a spus la rândul său Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID, care a îndemnat la prudență. Toate restricțiile împotriva coronavirusului au fost ridicate în Danemarca începând de marți, 1 februarie, după ce autoritățile au considerat că virusul nu mai este „critic pentru societate”.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, a recunoscut că, în unele țări cu sisteme de sănătate puternice și cu o acoperire vaccinală largă, ar putea avea sens să se înceapă eliminarea unor restricții, dar a avertizat că „țările care iau decizia de a se deschide mai larg trebuie să se asigure, de asemenea, că au capacitatea de a reintroduce rapid măsurile cu acceptul comunității, dacă este necesar”, dacă numărul de cazuri crește sau dacă apar noi variante mai periculoase.

El și-a exprimat însă temerea că țări care nu au nici o acoperire vaccinală ridicată și nici infrastructuri sanitare puternice ar putea ceda „orbește” presiunii politice de a începe să se deschidă, avertizând că „acest virus va continua să evolueze, motiv pentru care solicităm țărilor să continue testarea, supravegherea și secvențierea”.

 

În plus, Maria Van Kerkhove a atras atenția că următoarea variantă de COVID-19 va fi „mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depăşească varianta care circulă în prezent”, subliniind că „marea întrebare este dacă viitoarele variante vor fi sau nu mai grave”.

Aproximativ 22 de milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate către OMS în cursul săptămânii trecute, stabilindu-se un nou record mondial de cazuri săptămânale ca urmare a răspândirii Omicron, iar în aceeași perioadă, peste 60.000 de decese au fost raportate la nivel global.

De la sfârșitul anului 2019, când Covid a apărut pentru prima dată în China, peste 373 de milioane de cazuri confirmate și aproape 5,7 milioane de decese au fost raportate la OMS, dar se crede că cifrele reale sunt mult mai mari.

 

Alexandru Rafila la OMS

Ministrul român al Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, specialist în microbiologie, despre care se știe că a reprezentat România la OMS și a făcut parte chiar din boardul organizației, a spus însă, tot marți, în ziua în care s-a raportat recordul absolut de infectări cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei, că deși estimează în continuare o creștere a numărului de infectări, iar următoarele zece zile vor fi unele „dificile”, în opinia sa, „vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie” și că „probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă” și „nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”.

A admis însă că „modul în care evoluează un agent patogen, câteodată este imprevizibil, și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare” și nu a exclus ca în toamnă să apară „tulpini cu o patogenitate mai mare” decât Omicron. În opinia sa, însă, noile tulpini, deși „vor avea o transmisibilitate mare, vor avea o patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc, trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a declarat Rafila.

 

Citește și: S-a depășit pragul de 40.000 de cazuri noi COVID. Crtește alarmant și numărul copiilor infectați” 

 


Adaugati un comentariu


 

*