Nu-i de glumă! Peste 4.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în 24 de ore

12 iulie 2022 | 0 comentarii |

Acestea au fost diagnosticate în urma a 4.611 teste RT-PCR și a 16.529 teste rapide antigenice efectuate la nivel național, un record al ultimelor luni. 

 

Ministerul Sănătății transmite că, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.044 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2 (COVID–19), în urma realizării a 4.611 teste RT-PCR (2.572 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.039 la cerere) și a 16.529 teste rapide antigenice. Potrivit raportării, care de astăzi va fi zilnică, 792 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

,,În buletinul săptămânal au fost incluse datele aferente zilelor luni-duminică. Nu s-a pierdut nicio zi de raportare, astfel că astăzi se raportează datele din ultimele 24 de ore (de ieri de dimineață de la ora 10.00 până azi de dimineață la ora 10.00, așa cum s-a întâmplat întotdeauna)”, a precizat Ministerul Sănătății.

Aproape un sfert dintre noile cazuri – 931 – sunt în București, unde rata de incidență a urcat la 3,04 la mie. Pe următoarele locuri sunt Cluj – 280 de cazuri, Brașov – 235 de cazuri, Constanța – 222 de cazuri și Timiș – 189 de cazuri. În județul Buzău au fost confirmate 41 de cazuri, iar incidența la 14 zile este de 0,38 la mie.

În intervalul 11 – 12.07.2022 au fost raportate și 9 decese (7 bărbați și 2 femei), la persoane cu vârste de peste 50 de ani, toate cu comorbidități. Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 6 nevaccinați. De la debutul pandemiei și până astăzi, 65.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 în țara noastră au decedat.

 

Noul val COVID

 

Autoritățile au anunțat deja că în România este așteptat un nou val pandemic, al șaselea, al cărui vârf a fost estimat la mijlocul lunii august, cu o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Aproape 15.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate săptămâna trecută în România, din care 2.717 pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. ,,Această creștere va mai dura 4-5 săptămâni, după care numărul cazurilor se va stabiliza, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai spus că, în prezent, 169 centre de evaluare ambulatorie COVID sunt funcționale, dar nu sunt foarte mult accesate, de aceea dorește să se realizeze operaționalizarea centrelor de evaluare COVID și în weekend, iar cel mai târziu săptămâna viitoare se vor deschide și două centre de evaluare destinate copiilor,  în Capitală, cel mai probabil ,,la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) unul şi celălalt la Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, vom vedea. Colegii de la DSP evaluează. Avem vreo două-trei locaţii, evaluează şi cele mai bune locaţii vor deveni centre de evaluare pentru copii”, a declarat ministrul, în contextul creşterii numărului de infecţii cu SARS-CoV-2.

 

Omicron, dominant

 

Tulpina Omicron rămâne dominantă în ţara noastră.  Până la data de 10 iulie au fost confirmate 6.440 de cazuri de infecţii cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, iar la 2.924 de cazuri a fost detectată sub-varianta BA.2 (45%), din care 79 în perioada 4 – 10 iulie, transmite INSP. Au fost secvenţiate şi primele cazuri cu subvarianta BA5, responsabilă de noua accelerare a pandemiei de COVID-19, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a atras atenția că este extrem de important ca persoanele care se testează singure să se izoleze măcar 5 zile, pentru că altfel transmitem mai departe și putem transmite oamenilor care sunt vulnerabili.

În ultima săptămână, la 3 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.4, iar la 80 de cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5. Până în prezent, la 138 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (2%).

Până la data de 10 iulie, au fost raportate 14.766 de secvenţieri, dintre care 176 în săptămâna 4–10 iulie. Cele 176 de secvenţieri au fost raportate de INSP (93) şi Institutul „Matei Balş” (68), INCDMM Cantacuzino (15). Potrivit INSP, până la data de 10 iulie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 96%.

 

Se reinstituie restricțiile în spitale

 

În unitățile sanitare de profil, în secțiile COVID-19 sunt internate 1.361 de pacienți, cu 49 mai puțini decât în ziua anterioară, iar 90 dintre ei sunt internați la Terapie Intensivă (69 sunt nevaccinați), cu 4 mai multe față de ziua anterioară. Din totalul pacienților internați, 187 sunt minori, toți internați în secții, cu 38 mai puțini față de ziua anterioară. Din fericire, la ATI nu se află niciun copil, la fel ca în ziua precedentă.

Managerii spitalelor se pregătesc însă pentru noul val, și controlează la sânge, inclusiv personalul medical, pentru a vedea dacă toată lumea poartă mască în interior. La Spitalul „Bagdasar Arseni” vizitele au fost restricționate, iar 25 de cadre medicale au fost sancționate cu avertisment scris sau verbal pentru că nu purtau masca sau nu o purtau corespunzător. „Spitalul nu își permite să aibă un focar, spitalul este plin de cazuri specifice Bagdsar, iar lista de așteptare și cereri din partea pacienților sunt enorm de multe. Până acum aveam permisă o zi de vizită pe săptămână, acum luăm serios în considerare interzicerea vizitelor generale până când acest val se va estompa”, afirmă Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni”.

Și în Spitalul Județean de Urgență Buzău, personalul medical poartă mască de protecție obligatoriu, iar vizitatorii nu mai au acces pe secții decât în intervalul orar 10.00-11.00 și 14.00-16.00 și numai cu mască, halat și boroși de unică folosință.

 

Crește din nou presiunea pe unitățile medicale

 

Numărul cazurilor de COVID se dublează de la o săptămână la alta, iar cauza este subvarianta OMICRON – BA5, mult mai contagioasă. Spitalele de boli infecțioase din capitală sunt pline. Cu greu se mai găsește un pat liber, iar managerii spun că extind secțiile COVID. Spitalul Universitar folosește din nou saloanele improvizate pe holuri, în valurile anterioare. „Sunt în momentul acesta 17 pacienți internați cu COVID și au venit în ultimele 10 zile, acum două săptămâni nu aveam niciun pacient, cam ăsta e ritmul, dar nu sunt atât de severi ca în valul 4 sau 5, a precizat dr. Silvia Nica, medic-șef UPU-SUUB.

Medicii speră însă ca în acest nou val să nu mai fie cazuri la fel de severe ca în valurile anterioare. „Am reușit să mai alocăm încă 32 de paturi, deja 10 pacienți internați pe noua secție, probabil că în 2, 3 zile se va umple. Acum, specificul, profilul pacientului adult internat e un pacient vârstnic, cu afecțiuni cronice, care se decompensează din cauza infecției cu SARS CoV-2, a declarat dr. Simin Aysel Florescu, manager „Victor Babeș”.

 

Pandemia rămâne „o urgență de sănătate globală”

 

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel global și la aproape doi ani și jumătate de când a fost declarată. Comitetul de Urgenţă al OMS a precizat, într-un comunicat, că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

La nivel global au fost raportate  578.873 de cazuri noi și 1.166 decese pentru ultimele 24 de ore. În Europa, cele mai multe cazuri au fost raportate în Germania – 154.729 cazuri confirmate și 165 decese și în Italia – 83.761 cazuri confirmate și 127 decese (Marea Britanie nu a actualizat datele).

Noi avertismente OMS

Comitetul OMS a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat „inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.

De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19 și a anunțat marți, într-o conferință de presă susținută la Geneva, că pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina” și a atras atenția că „pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament”.

 


Adaugati un comentariu


 

*