Profesorul Florin Mihălțan, ales președinte al Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și Consumului de Tutun

12 iulie 2022 | 0 comentarii |

Alegerea medicului român în cea mai importantă funcție de conducere a ENSP a avut loc în cadrul celei de-a VII-a Conferințe Europene pentru Controlul Tutunului.

 

Prof. Dr. Florin Mihaltan

Medicul român Florin Dumitru Mihălțan a fost ales președinte al Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și Tutunului (ENSP), cea mai mare rețea de control al tutunului din Europa, care reunește 80 de organizații și coaliții naționale din 36 de țări, în cadrul Adunării Generale organizată în cadrul celei de-a VII-a ediții a Conferinței Europene ENSP pentru Controlul Tutunului, care a avut loc în perioada 6-8 iulie, în Grecia.

Odată cu preluarea conducerii rețelei ENSP și a atribuțiilor sale imediate, profesorul Mihălțan a spus că așteaptă „cu nerăbdare” să continue lupta împotriva tutunului. ENSP are mari realizări și un obiectiv clar: să pună capăt consumului de tutun în Europa. Împreună cu marea familie ENSP vom reuși, în ciuda opoziției puternice din partea industriei tutunului și a ofertelor generoase, să conturăm strategii coerente care să lege activitățile de prevenire a debutului fumatului cu politicile de control al tutunului la nivel național și european. Sigur că sunt obiective ambițioase, dar fiind o rețea puternică, cu colaborări și implicări în proiecte multiple cu UE și ERS (Societatea Europeană de Boli Respiratorii -n.r.), cred că este posibilă realizarea acestor obiective pe viitor. Sănătatea europenilor este mai importantă decât profitul industriei tutunului, iar politicienii noștri trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna acest element de bază al prevenției bolilor. Vă așteptăm pe toți sa veniti alaturi de noi, la ENSP, pentru a ne proteja copiii de efectele devastatoare ale consumului de tutun”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan

 

Conferinta ENSP (foto: Facebook)

Fost președinte al Societății Române de Pneumologie, Prof. dr. Florin Mihălțan este medic primar pneumolog, doctor în medicină, profesor la UMF „Carol Davila” – șeful Departamentului Pneumologie și FCCP la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

A publicat peste 500 de articole științifice și 20 de cărți de specialitate, iar în ultimii ani a fost autor unic sau principal al unor cărți și monografii publicate pe teme de patologia somnului, insuficiența respiratorie, renunțarea la fumat, îngrijirea la domiciliu a pacientului cu probleme respiratorii severe și prevenirea fumatului.

Are o bogată experiență internațională în domeniu, ca reprezentant GOLD (Iniţiativa globală pentru boala pulmonară obstructivă cronică) și GINA (Iniţiativa globală pentru astm) Național, membru în Consiliul SPLF – Societatea Francofonă de Pneumologie (2016-2021) și membru al ERS (Societatea Europeană de Respiraţie), ATS (Societatea Americană Toracică), CHEST (Colegiul American al Medicilor Toracici) și OGP (Societatea Austriacă de Pneumologie).

Este membru în Consiliul de Administrație al ENSP din 2016 și s-a implicat continuu în lupta împotriva tutunului la cel mai înalt nivel în România, unde în 2019 a organizat, la București, cea de-a 4-a Conferință Europeană ENSP-SRP pentru Controlul Tutunului. Abilitățile sale puternice de leadership s-au evidențiat și în organizarea Conferinței ENSP din acest an, la care au fost prezenți peste 400 de participanți, transmite ENSP.

 

Boardul ENSP (sursă foto: ENSP)

Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului și Tutunului (ENSP) este o organizație internațională non-profit, creată în 1997, în temeiul legislației belgiene și are misiunea de a dezvolta o strategie de acțiune coordonată între organizațiile active în controlul tutunului în Europa, prin schimbul de informații și experiență și prin activități coordonate și proiecte comune. ENSP își propune să creeze o mai mare coerență între activitățile de prevenire a fumatului și să promoveze politici cuprinzătoare de control al tutunului atât la nivel național, cât și european.

Principalele obiectivele ale ENSP sunt implementarea Convenției-cadru pentru controlul tutunului (WHO-FCTC) în Europa și reducerea prevalenței consumului de tutun în Europa la mai puțin de 5%, până în 2040.

Alături de profesrul Florin Mihălțan, din Boardul ENSP mai fac parte Uliana Bakh – PROI, Bosnia și Herzegovina – vicepreședinte; Niels Thiem Kjaer – Societatea de Cancer din Danemarca – trezorier; Krzysztof Przewozniak – Fundația „Smart Health – Health in 3D”, Polonia; Danielle van Kalmthout – Alianța pentru o Societate liberă de Fumat, Belgia; Loic Josseran – Alianța contra tutunului, Franța și Luke Clancy – Institututul de cercetare a luptei împotriva tutunului, Irlanda.

 


Adaugati un comentariu


 

*