Congresul CMSB, un maraton profesional care reunit la București 2000 de participanți și speakeri din elita stomatologiei universale

29 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Timp de trei zile, medicii stomatologi din România au fost antrenați de speakeri de renume internațional, experți care scriu istorie în stomatologie, în teme de actualitate, menite să le îmbunătățească portofoliul profesional.

 

Primul Congres al Colegiului Medicilor Stomatologi din Bucureşti (CMSB), organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”, a reunit la București peste 2000 de participanţi din țară și din străinătate. Peste 60 de lectori români şi străini din ţări precum Elveţia, Germania, Mexic şi Italia au prezentat noutăți științifice, studii de caz și tendințe în domeniul stomatologiei.

Congresul a beneficiat şi de un moment festiv, de relevanţă pentru medicina stomatologică mondială. UMF „Carol Davila” a oferit cea mai înaltă formă de recunoaștere științifică la nivel academic, tilul „Doctor Honoris Causa”, profesorului univ. dr. Anton Sculean, directorul Catedrei de Parodontologie al Universității din Berna, Elveţia și şeful Centrului de Cercetări Dentare al aceleiaşi universităţi, autorul a peste 450 de lucrări ştiinţifice și a 30 de capitole din manualele de parodontologie, care a susţinut peste 500 de cursuri la nivel internaţional. Dr. Sculean este, în prezent, redactor-şef al revistei „Periodontology 2000”, una dintre primele două reviste de stomatologie, la nivel mondial.

Prof. univ. dr. Anton Sculean este primul român inclus în Top 100 medici din lume, iar conform „ExpertScape”, ocupă poziția 1, la nivel mondial, în domeniul parodontologiei.

 

Prof. dr. Silviu Piţuru, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Bucureşti, a declarat în deschiderea evenimentului că „inițierea, progresul și competența sunt elementele ce stau la baza primului Congres al Medicilor Stomatologi din București”. Congresul, sugestiv intitulat „Viziuni și tendințe în practica stomatologică”, a avut capacitatea de a aduce în dezbatere subiecte de interes general, prin care să se realizeze „o punte între stomatologia viitorului și tehnicile implementate la nivel actual”, a subliniat președintele CNSB, care s-a declarat „onorat de prezența, în cadrul acestei manifestări, a unor nume ce scriu istorie în sfera stomatologiei și își propun, totodată, să construiască o relație interdisciplinară ce are ca scop final sănătatea și bunăstarea pacientului”.

Actrița Medeea Marinescu a reușit să creeze, în stilul său caracteristic, un moment emoționant despre „doctorii de zâmbete” pe care i-a făcut să zâmbească.

 

Evenimentul, desfăşurat pe parcursul celor 3 zile a fost un adevărat maraton al profesioniştilor din stomatologia națională şi internaţională. Congresul a îmbinat prezentările ştiinţifice cu workshop-uri, prin intermediul ultimelor tehnologii de comunicare, concentrate în 16 sesiuni ştiinţifice desfăşurate simultan pe 2 canale online şi în 2 săli de congres, în carul cărora speakerii au abordat subiecte din domeniul parodontologiei, endodonţiei, protetică dentară, chirurgie OMF, implantologie, stomatologie generală, ortondoţie, legislaţie şi malpraxis.

De asemenea, 9 workshop-uri au fost organizate simultan, de-a lungul celor 3 zile de congres, în 2 săli paralele, iar sesiuni de comunicări orale înregistrate şi o secţiune de postere electronice au captat atenția participanților.

În prima zi a evenimentului, sub moderarea prof. dr. Anca Silvia Dumitriu,  prof. dr. Anton Sculean, dr. Cristina Neculau și șef lucrări dr. Cinel Malița au prezentat „Tehnici chirurgicale pentru regenerarea țesuturilor moi”, „Rolul laserelor în tratamentul parodontal”, „Valoarea și rolul tratamentelor medicamentoase în gestionarea stărilor de suferințe parodontale”.

 

Tematica de endodonție, moderată de prof. dr. Bogdan Dimitriu, a adus în atenția participanților „Endodonția modernă – la modă sau un domeniu bazat pe dovezi clinice și statistice?”, „Echilibru, nuanțe, decență, onestitate și discernământ în abordări clinice predictibile”, „Algoritmi endodontici în luarea deciziilor din timpul tratamentelor”, prin intermediul asist. dr. Oana Roșu, dr. Alexandru Gliga și dr. Roberto Cristescu (Țările de Jos).

10 ani de experiență în terapia minim invazivă a afecțiunilor glandelor salivare”, „Corelații între extirparea curativă a tumorilor maligne, tehnica de plastie reconstructivă și parametrii funcționali ai buzei”, „Valoarea lamboului finger-flap în plastia reconstructivă a regiunii paranazale” au fost temele abordate de șef lucrări Cristian Vlădan, prof. dr. Alexandru Bucur și conf. dr. Octavian Dincă, iar prof. dr. Marina Imre, dr. Cristian Dumitrescu și conf. dr. Ana Maria Țâncu au vorbit despre „Imprimarea tridimensională – tehnici și materiale care deschid noi perspective în practica stomatologică”, „Transferul conformării gingivale în protetica fixă”, „Tehnici digitale de prefigurare estetică în protezarea fixă și mobilă”.

 

Discuțiile dintre dr. Dumitru Muntean, dr. Simona Aiordăchioae și prof. Dr. Liviu Steier (USA) au fost moderate de prof. dr. Dana Cristina Bodnar și au abordat teme precum „Injection Molding – un pas înainte în stomatologia restaurativă directă”, „Deep Margin Elevation o provocare? Pașii către succes în restaurarea marginilor subgingivale”, „Fluorescence enhanced theragnosis in minimal invasiv cariology”, iar conf. dr. Roxana Bumbăcea a captat atenția participanților cu tema „Hipersensibilizarea indusă de antestezicele locale utilizate în medicina dentară”.

Depre „Classic vs. contemporary approach in oral implantology”, „Restaurări protetice înșurubate pe implanturi în practica de zi cu zi” au vorbit prof. dr. Hakan Oyzuvaci (Turcia) și conf. dr. Mihai Săndulescu, iar discuțiile au fost moderate de as. dr. Adrian Teodor Țandără.

Prof. dr. Cristian Băicuș a adus în discuție tema „COVID19 în 30 de minute”, as. dr. Carmen Nicolae a atras atenția cu o discuție privind „Implicațiile xerostomiei în etiopatogenia afecțiunilor oro-dentare”, iar șef lucrări dr. Ioanina Părlătescu a împărtășit cu cei prezenți la eveniment informații valoroase despre „Manifestările mucoasei orale asociate infecției cu SARS-CoV2”.

 

Prof. Dr. Anca Dumitriu a moderat discuțiile temelor din sfera paradontologiei și a implantologiei prezentate de dr. Virgil Pența, as. dr. Mariana Cărămidă și prof. dr. Adriano Azaripour (Germania), care au prezentat „Urmărirea etapelor primare de formare a plăcii bacteriene dentare utilizând tehnica de Rezonanţă Plasmotică de Suprafaţă (SPR)”, „Decizii terapeutice în formele de parodontită ce afectează zona frontală”, „Immediate implant placement in the estheticzone”.

As. dr. Adriana Vasilache a moderat discuțiile pe tema ortodonției, provocate de prof. dr. Ecaterina Ionescu, conf. dr. Elina Teodorescu, conf. dr. Angelica Bencze și conf. dr. Ștefan Milicescu, despre „Rezorbţia radiculară asociată tratamentului ortodontic”, „Criza de spațiu în perioada permutării dentare”, „Oportunitatea evaluării ortodontice la vârsta de creştere”, „Ortodonția preprotetică adjuvantă. Necesitate sau întârziere în stomatologia estetică complexă”.

Dr. Oana Gordiciuc a moderat prezentările „Impactul digitalizării în era încărcării imediate”, „Terapia implantară de succes. Aspecte din culise”, „Strategii preventive adaptate pacienţilor trataţi prin implanturi dentare” susținute de dr. Florian Obădan, dr. Florin Bobia și conf. Cristian Funieru, iar prof. dr. Jorg Neugebauer (Germania) le-a vorbit participanților despre „Clinical and scientific considerations for the digital workflow with ZrO2 – Ceramic implants”.

 

Dr. Alexandru Gliga și dr. Cosmin Ulman au abordatOrthodontic, orthopedic and surgical correction for open bites”, „20 de ani de experiență în stomatologia digitală” și „Planificare şi tratament interdisciplinar în stomatologie”, iar în discuțiile pe această temă au fost antrenați și prof. dr. Mauricio Gonzales (Mexic), prof. dr. Alexandru Petre, dr. Cosmin Anițoiu și dr. Adrian Timofte.

Prof. dr. Andreea Didilescu, șef lucr. dr. Mihnea Nicolescu și dr. Mihaela Chivu au prezentat „Impactul digitalizării asupra procesului educațional în rândul studenților stomatologi”, „Provocările online şi offline în educaţia medicală dentară în timpul pandemiei COVID-19”, „Prezentarea overlay-ului step by step: digital vs. analog”, iar discuțiile au fost moderate de prof. dr. Cristian Funieru.

Dr. Peter Kiefner (Germania) și dr. Bogdan Moldoveanu au conferențiat despre „Controlul provocărilor endodontice prin metode de diagnostic şi tratament modern –o vedere de ansamblu”, „Rezorbţiile în endodonţie. Strategii pentru rezultate corecte”, iar discuțiile pe aceste teme au fost moderate de dr. Alexandru Gliga.

Temele abordate de dr. Dan Hersbach (Germania) – „Workflow digital în stomatologie” și as. dr. Teresa Szupiany-Janeczek (Polonia) – „Non cariogenic lesions: diagnosis and treatment”, precum și „Endodontic micro surgery in the modern treatment plan” prezentată de prof. dr. Fabio Gorni au atras, în mod deosebit, atenția participanților.

 

În ultima zi a Congresului, conf. dr. Cristian Dinu, as. dr. Horațiu Urechescu și dr. Octavian Jecherean au prezentat „Patologia tumorală a glandelor salivare – corelaţii clinico-imagistice”, „Screeningul în cancerul oral şi maxilofacial”, „Proteza totală… poveste fără sfârşit sau un caz pe care nu şi l-a dorit nimeni”,  iar discuțiile au fost moderate de prof. dr. Alexandru Bucur.

Maratonul prezentărilor științifice a continuat cu „Practica medicală stomatologică în faţa acuzaţiilor de malpraxis”, „Conceptul VUCA – Diagnostic și tratament în relația medic –pacient”, teme prezentate de conf. dr. Andrei Nanu, prof. dr. Silviu Pițuru și Dragoș Nicolescu, moderate de dr. Veaceslav Șaramet.

Prof. univ. Ionuț Popa, conf. dr. Mihaela Tănase și dr. Denisa Sgîea au prezentat „Managementul serviciilor de sănătate în stomatologie”, „Anxietatea dentară în perioada copilăriei – mit sau realitate?” și „ECC (Early Childhood Caries), Displazie, Demineralizare –Prevenţie şi intervenţie de la simplu la complicat”, iar sesiunea de prezentări a fost moderată de dr. Cristina Neculau.

 

Tematica despre chirurghia oro-maxilo-facială, abordată de conf. dr. Mihai Constantin, prof. dr. Mihaela Băciuț și conf. dr. Marius Pricop și moderată de prof. dr. Alexandru Bucur a atras atenția prin „Tehnici chirurgicale complementare chirurgiei ortognate”, „Planificarea de precizie în chirurgia malformaţiilor şi deformităţilor maxilofaciale”, „Concepte actuale în diagnosticul şi tratamentul xerostomiei şi hiposalivaţiei”.

La finalul evenimentului, prof. dr. Silviu Piţuru, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Bucureşti, s-a declarat „bucuros de reuşita acestui eveniment, un adevărat tur de forţă pentru participanţi şi organizatori” și a mulțumit lectorilor şi speakerilor, cadrelor didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, tuturor medicilor şi studenţilor, dar și organizatorilor evenimentului.

Evenimentul a fost creditat cu 24 de puncte EMC.

 

Sursă foto: CMSB 

 


Adaugati un comentariu


 

*