Terapia Shockwave, în premieră în România, la Centrele ARES

29 august 2019 | 0 comentarii |

Medicii cardiologi intervenționiști Dan Deleanu și Iulian Călin au efectuat cu succes prima intervenție prin procedura alternativă – Shockwave, la un pacient la care care procedura de rotablație nu era posibilă.

 

O nouă premieră medicală românească a avut loc la Centrele de Excelență în Cardiologie Intervențională Ares, din București, unde un pacient în vîrstă de 80 de ani a fost salvat prin Terapia Shockwave. Potrivit specialiștilor, în acest caz, procedura de rotablație nu a fost posibilă.

Pacientul, operat inițial de stenoză valvulară aortică prin implantare de valva aortică TAVI, s-a prezentat în centrul Ares pentru o evaluare coronariană. Acesta prezenta fenomene de angină. „În timpul coronarografiei s-au observat leziuni serioase pe două dintre cele mai importante vase. Pe artera descendentă și pe artera diagonală. Aceasta din urmă s-a dilatat cu balon, fără a fi nevoie și de implantarea unui stent. Însă la nivelul arterei descendente, în momentul expandării stentului, acesta nu s-a desfăcut complet. Astfel, dilatarea nu a putut fi finalizată. Leziunea în cauză era foarte fibrotică și cu depuneri de calciu. S-a încercat post dilatarea cu baloane rezistente la presiuni foarte mari, dar pentru că riscul de complicații era ridicat, s-a luat luat decizia de a se folosi terapia Shockwave”, se menționează într-un comunicat al Centrelor Ares. Medicii au ales balonul pe dimensiunea vasului și l-au poziționat la nivelul stentului neexpandat unde, prin intermediul cateterului Shockwave, s-au emis undele de șoc, ulterior, s-a dilatat cu balon, iar stentul s-a expandat în mod corect.

Echipa medicală coordonată de doctorul Dan Deleanu, medic cardiolog intervenționist, împreună cu doctorul Iulian Călin, medic cardiolog intervenționist a efectuat acest caz într-un timp record – în doar cinci minute, se subliniază în același comunicat, în care se subliniază că „în România, acest caz a fost o premieră națională cu un rezultat final de succes”.

 

Dr. Dan Deleanu

Boala cardiacă ischemică este o consecință a înfundării arterelor coronare, prin care inima este alimentată cu sânge. Principalul vinovat de apariția acestor stenoze este ateroscleroza. Pacientul se poate prezenta la medic fie cu angină stabilă – dureri în piept la efort – fie în urgență, când aceste artere se închid complet brusc și apare infarctul miocardic.

Majoritatea cazurilor de boală coronariană cu leziuni semnificative se pot trata prin revascularizare miocardică cu balon și implantare de stent. Însă există și stenoze a căror calcifiere este masivă, făcând aproape imposibilă tratatea acestora prin dilatarea cu balon sau stent.

Leziunile sever calcifiate se pot trata prin implantarea de stenturi fără să fie nevoie de operație. Însă calciul este foarte dur – este asemănător calciului pe care îl știm în mod natural, același fenomen se produce și la nivelul arterelor coronare. Pentru a putea efectua dilatarea cu balon și stent este important să dezintegrăm acest calciu. Metoda folosită în ultimii 10 ani este rotablația.

Rotablația coronariană este procedura prin care se introduce un cateter dotat cu un vârf dur de forma unei ghinde, acoperit cu particule de diamant. Cateterul de rotablație se rotește cu aproximativ 200.000 de rotații pe minut, dezintegrând astfel calciul format pe arterele coronariene. Manevra se aplică până se obține un rezultat optim. Rotablația facilitează montarea ulterioară a stenturilor coronariene, acestea nemaifiind obstrucționate de o zonă calcificată sever. Terapia inovatoare – Shockwave – este o procedură nou apărută în sfera cardiologiei, debutul ei fiind în urmă cu un an. Este o procedură complementară procedurii de rotablație, iar decizia asupra indicației acestei terapii este luată de către medicul intervenționist. Bineînțeles, în urma analizării atente a investigațiilor efectuate de către pacient”, explică dr. Dan Deleanu, .

 

Dr. Iulian Calin

Specialiștii Ares menționează că există anumite cazuri în care procedura de rotablație nu poate fi efectuată, fie din cauza severității stenozei, fie a poziționării acesteia sau a unui risc mare de complicații. Atunci când apar astfel de situații, se poate interveni prin procedura alternativă – Shockwave – care, până în prezent, a avut un rezultat final foarte bun. „Terapia Shochwave este o procedură care constă în administrarea de unde de șoc la nivelul leziunii coronariene. Atunci când rotablația nu este posibilă din cauza severității stenozei, terapia shockwave este o metodă alternativă, cu un rezultat final foarte bun”, arată dr. Iulian Călin.

Medicul menționează că tehnica presupune introducerea unui balonaș la nivelul leziunii sever calcificate, prin  intermediul căruia, cu ajutorul unui aparat, se emit unde de șoc care fracturează depunerile de calciu, facilitându-se expandarea stentului. „Este foarte important să putem implanta stentul, și în același timp, să îl poziționăm lipit de peretele vasului. Astfel acesta va putea beneficia de substanța farmacologic activă. Această substanță activă farmacologic împiedică restenozarea”, mai spune medicul.

În concluzie, terapia Shockwave este o metodă inovatoare, modernă, minim-invazivă și ne ajută să abordăm leziuni care prin terapia convențională ar fi inabordabile. Specialiștii intervenționiști menționează că, în anumite cazuri, stenozele sunt atât de calcifiate și de strânse încât este necesară terapia simultană prin rotablație și Shockwave. Strategia presupune introducerea cateterului de rotablație care va curăța calciul și va permite cateterului Shockwave să pătrundă la nivelul leziunii. Aici, prin unde de șoc, va dezintegra calcifierile, permițând astfel să fie implantat stentul.

 


Adaugati un comentariu


 

*