Premieră medicală mondială: Transplant pulmonar printr-o procedură minim invazivă, complet robotizată

19 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Un spital din Spania anunță realizarea unei intervenții de pionerat în transplantul pulmonar, printr-o procedură minim invazivă, în care au folosit un robot cu patru braţe și utilizând o nouă cale de acces în toracele pacientului.

 

Medicina evoluează, iar robotica își face tot mai simțită utilitatea în acest domeniu. O intervenție de transplant pulmonar a fost realizată de chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona printr-o prcedură minim invazivă, complet robotizată, în premieră mondială. Totodată a fost creată o nouă cale de acces, prin care plămânii bolnavi pot fi îndepărtați și cei noi pot fi introduși în corpul pacientului.

Suntem mândri să prezentăm o tehnică de pionierat realizată de sistemul catalan de îngrijire medicală, care contribuie la îmbunătățirea clinică a tuturor pacienților la nivel internațional”, a transmis Manel Balcells, ministrul Sănătății din Catalonia, care a subliniat că Vall d’Hebron „este un centru de referință în transplantul pulmonar pentru 10 milioane de oameni” din Catalonia, Aragon și Insulele Baleare și utilizează cele mai avasate tehnici de intervenție medicală la nivel gloal pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale.

 

Un robot „Da Vinci” cu patru braţe a fost folosit de medicii spanioli pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului, pentru a îndepărta plămânul afectat şi a introduce unul nou, printr-o incizie de doar opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei.

Chirurgii care au realizat intervenția spun că noua procedură este mai puţin dureroasă și mai ușoară pentru pacient pentru că rana se închide uşor şi este mai sigură decât metoda tradiţională care necesită o incizie de 30 de centimetri şi o perioadă postoperatorie foarte delicată.

„Principala problemă cu deschiderea toracelui în procedurile de transplant pulmonar este că vorbim despre o abordare foarte agresivă, care implică o perioadă postoperatorie foarte delicată”, a explicat dr. Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d’Hebron, care a subliiat că acum, paradigma s-a schimbat și credem că este o tehnică care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, perioada postoperatorie şi va reduce durerea”. Medicul și-a exprimat speranța că „această tehnică va fi folosită în cele din urmă în mai multe centre”.

 

Procedura, care până acum a fost folosită doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare. Dr. Carles Bravo, directorul medical al programului de transplant pulmonar al Spitalului, consideră că „grație acestei etape importante, programul de transplant pulmonar intră într-o nouă etapă de chirurgie minim invazivă care oferă multiple avantaje pacientului cu transplant pulmonar, ceea ce va îmbunătăți rezultatele programului de transplant pulmonar”.

Profesioniștii Departamentului de Chirurgie Toracică și Transplant pulmonar al Spitalului Universitar Vall d’Hebron plănuiau de ceva timp să introducă chirurgia robotică în transplantul pulmonar. Inovația fusese folosită o singură dată îtr-un transplant de plămâni, anul trecut, la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, dar numai penntru suturarea noului plămân la căile respiratorii și la vasele mari ale pacientului, restul operației făcându-se în mod tradițional, iar plămânul a fost introdus printre coaste.

Datele Ministerului spaniol al Sănătăţii arată că Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi, în 2022.

 

Sursă foto/video Spitalul Uiversitar Vall d’Hebron, Barceloa/Faceook


Adaugati un comentariu


 

*