Se confirmă severitatea sezonului gripal din acest an

25 august 2022 | 0 comentarii |

Experții internaționali susțin că vom avea un sezon de gripă sever” și recomandă vaccinarea la timp, pentru a se putea evita complicațiile pe care o epidemie de gripă le-ar putea cauza în lipsa vaccinării, mai ales asupra persoanelor aflate la risc.

 

Anual, exeperții internaționali analizează datele cu privire la sezonul gripal din Emisfera Sudică (care are loc chiar acum) pentru a înțelege cu ce ne-am putea confrunta în Emisfera Nordică, inclusiv în România. Datele din Australia, incluse în cel mai recent Flu Bulletin Sanofi confirmă căne-am putea confrunta cu un sezon de gripă sever, pe fondul unei imunități colective reduse și a eliminării restricțiilor determinate de COVID-19”. Sistemele de sănătate se pot pregăti însă de acum pentru iarnă, asigurându-și rezervele de vaccin și planificând programele de vaccinare antigripală din această toamnă.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat deja că se preconizează un sezon gripal „mai sever”, pentru anul acesta, iar în acest context au fost deja comandatate 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, care vor începe să ajungă la medicii de familie de la 1 octombrie, astfel că „vom avea în premieră la dispoziţie vaccinul gripal încă de la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziţie şi populaţia să aibă timp la dispoziţie să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situaţia în care aducem vaccin gripal şi îl dăm medicilor de familie în luna ianuarie, când interesul, evident, scade şi eficacitatea este mai mică”.

 

Emisfera sudică se confruntă cu o epidemie de gripă chiar în acest moment. În Australia, sezonul gripal a început mai devreme decât de obicei și chiar din prima lună s-a înregistrat aproape jumătate din numărul total de cazuri din tot sezonul 2020. Mai mult, numărul de cazuri s-a dublat în aproximativ două săptămâni, ajungând la aproape 90.000 de cazuri raportate la începutul lunii iunie, depășindu-se deja media cazurilor din ultimii cinci ani.

În acest context, se estimează că sezonul gripal 2022/2023 ar puea fi unul „foarte sever” și în Emisfera Nordică, în care se află și România, iar mai mulți factori vor contribui la creșterea riscurilor. Unul dintre aceștia este faptul că în ultimii doi ani, circulația foarte scăzută a gripei în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 a dus și la o scădere a ratei vaccinării antigripale, respectiv la o scădere a imunității în rândul populației. Odată cu ridicarea restricțiilor și intensificarea călătoriilor la nivel global, este de așteptat ca în această iarnă să se înregistreze o circulație mare a virusului gripal și o transmitere comunitară greu de controlat.

 

Dr. Adrian Marinescu

Medicii epidemiologi și infecționiștii atrag atenția că gripa face mai multe victime decât conștientizăm și poate duce la complicații grave, crescând riscul de atac de cord, accident vasular cerebral și de pneumonie, chiar la persoane sănătoase. De asemenea, gripa pune presiune și asupra sistemelor de sănătate, și așa suprasolicitate. Reducerea riscurilor contractării gripei și mai ales de a dezvolta complicații în urma îmbolnăvirii s-ar putea obține însă prin vaccinare, care trebuie începută cât mai devreme „Odată cu venirea iernii ne putem aștepta să vedem o creștere a cazurilor de gripă, mai ales dacă ratele de vaccinare rămân scăzute”, atrage atenția dr. Kirsty Short, virolog, Universtatea din Queensland.

Sistenele naționale de vaccinare se pot pregăti însă asigurâmdu-și din timp rezervele de vaccin și planificând programele de vaccinare. „Pentru sezonul gripal 2022/2023 avem șansa să învățăm din experiența autorităților din Emisfera Sudică, care se confruntă deja cu sezonul gripal. Este nevoie de eforturi conjugate, astfel încât să putem începe vaccinarea populației cât mai curând”, spune la rândul său dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a reamintit că vaccinarea împotriva gripei este recomandată în prmul rând persoanelor din categoriile la risc. În aceste categorii intră personalul medical și cel de îngrijire din instituțiile de ocrotire, persoanele de peste 65 de ani, cele cu morbidităţi şi femeilor gravide. „Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, unde sezonul gripal se manifestă acum, pentru că în emisfera sudică e sezonul rece”, a atras atenția și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a recomandat vaccinarea, care este cea mai sigură metodă de protecție.

Reamintim că Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri gripale care se administrează gratuit persoanelor aflate în grupele de risc, iar restul populației se poate vaccina cumpărând vaccinul din farmacii. În fiecare an, farmaciile din România se confruntă însă cu o criză de vaccinuri gripale.

 


Adaugati un comentariu


 

*