Filmul exploziilor devastatoare de la o stație GPL din Crevedia care a făcut 58 de victime

27 august 2023 | 0 comentarii |

Două explozii puternice, urmate de incendiu, au avut loc, sâmbătă seară, la o stație GPL din Crevedia. Numărul răniților a crescut de la o oră la alta, ajungând la 58 de răniți și două decese. 12 mari arși, transferați la spitale din străinătate.

 

Un incendiu puternic, urmat de mai multe explozii puternice a avut loc sâmbătă seară, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, iar dezastrul s-a soldat cu 58 de victime. Se pare că românii „șmecheri” n-au învățat nimic după urma tragediilor de la Mihăilești și de la Clubul Colectiv. Deși stația GPL, care aparține fiului primarului din Caracal, fusese închisă în urma unor controale anterioare, funcționa, iar în curtea avea 6 cisterne de câte 10.000 de litri, din care două, pline.

A fost activat Planul roșu de intervenție, iar la fața locului s-au deplasat, pe lângă 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, 2 puncte medicale avansate de la ISU Dâmbovița, 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN de la ISU BIF și 3 autospeciale de stingere de la ISU Prahova, dar și elicopterul SMURD de la București.

 

La Spitalul Floreasca din București a fost activat planul alb și întregul personalul medical a fost chemat de acasă, pentru a întări liniile de gardă. Evenimentele sunt în dinamică, iar în jurul orei 21.00, Ministerul Sănătății a anunțat că sunt șapte răniți, dintre care patru intubați, dar s-a înregistrat și un deces. Persoanele rănite în explozie au fost transferate la Spitalele Floreasca, Universitar şi „Bagdasar-Arseni” din Capitală.

Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

A fost activat și Mecanismul european de protecție civilă, astfel încât, la nevoie, răniții să poată fi transferați de urgență la spitale din străinătate. România nu dispune, la ora actuală, decât de 24 de paturi pentru mari arși.

Ministerul Sănătății are 6 spitale de urgență care sunt în subordine. Ne-am coordonat și cu spitale care au capacitatea de a trata în secțiile ATI pacienții care au probleme. Avem disponibile 60 de paturi de ATI. La celula de criză de la MAI participă 2 secretari de stat de la Ministerul Sănătății. Avem nevoie de coordonare, ea e realizată la nivelul MAI. Partea de asistență medicală o vom asigura, iar împreună vom decide transferul pacienților în străinătate, activând Mecanismul de protecție civilă. E o tragedie și facem tot ceea ce e necesar, cu profesionalism, fără niciun fel de rabat, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță. Ne pregătim să acordăm și consiliere psihologică familiilor victimelor”, a mai spus ministrul Rafila, care a anunțat că numărul victimelor a crescut la 8, iar cel puțin 2 persoane au murit.

 

Incendiul s-a extins la culturile din zonă, o casă a luat foc, iar locuitorii din zonă au fost evacuați. Cinci pompieri au fost răniți la cea de a doua explozie (ora 21.00). Inițial li s-au acordat îngrijiri medicale, pentru ca apoi să fie trimiși la spital din cauza rănilor, pentru că erau prea aproape de suflul celei de a doua explozii. Trei arși au fost fi trimiși la Spitalul Floreasca, doi la Bgdasar Arseni și alți trei la Spitalul Universitar. Cei doi pacienți de la Bagdasar – un român de 62 de ani, cu arsuri pe 70% din suprafața corpului și un nepalez de 35 de ani, cu arsuri pe 80% din suprafața corpului, sunt în stare foarte gravă.

A fost suplimentat numărul de roboți trimiși înaintea pompierilor să stingă incendiul. Patru roboți au fost trimiși înaintea pompierilor, care nu pot interveni direct la locul tragediei din cauza pericolului permanent de explozie.

Șeful DSU Raed Arafat a anunțat, ulterior, că 26 de pompieri au fost răniți în cea de-a doua explozie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „unii dintre ei sunt chiar într-o situație dificilă”, dar a refuzat să dea detalii, ca să nu le facă „rău lor și familiilor”.

 

La celula de criză de la Ministerul de Interne a participat și premierul Marcel Ciolacu, după care a mers la Spitalul Floreasca, unde sunt internați cei mai mulți răniți. Acesta a declarat că după activarea sistemului european de protecție civilă, mai mulți pacienți vor fi transferați la spitale din străinătate, iar „mai mult ca sigur credem că, în seara asta, 4 pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia”. Decizia privind alte transferuri în străinătate vor fi luate ulterior, în funcție de evoluția stării de sănătate a celor răniți. „Trebuie să fie stabilizați ca să fie transferați”, a mai spus Ciolacu.

Ministerul Sănătății anunță că în spitalele din București au fost internate, până la miezul nopții, 46 de victime: 13 la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca și 1 la Elias, iar 8 dintre ei sunt intubați.

România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia pentru a transfera pacienții arși în exploziile de la Crevedia, a precizat Raed Arafat, șeful DSU. De asemenea, medicul personal al premierului israelian și-a oferit sprijinul pentru transferul unor pacienți, a adăugat ministrul Sănătății.

 

Medicul Bogdan Oprița, coordonatorul UPU Smurd București și purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, a declarat că, din 30 de victime de la Crevedia sosite la acest spital, doar una nu avea arsuri. „Cinci pacienți sunt intubați, dintre care doi au arsuri de gradul 3 și 4 pe 95% din corp și nu pot fi transferați în străinătate. Până acum, au fost găsite 7 locuri în afara țării pentru transferul victimelor. Mai grav sunt 5 dintre pacienți, dintre care sunt 2 și intubați, iar 3 au fost deja operați. Evoluția pacienților arși este una imprevizibilă, așa că este posibil ca leziunile unora sa se agraveze și să necesite și ei ATI sau operații, a spus medicul.

La spitalul Bagdasar sunt, potrivit unei informări a Guvernului, 13 pacienți internați, dintre care 5 civili sunt intubați la ATI, iar ceilalți pacienți sunt 7 pompieri și 1 jandarm, care se află deocamdată în stare stabilă și au răni mai mici.

 

Potrivit noului bilanț al Departamentului pentru Situații de Urgență, 58 de persoane au fost rănite în urma exploziilor, iar cei mai mulți sunt cadre MAI. La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează: 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni); 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi). La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate”.

În jurul orei 2.00, ISU Dâmboviţa a transmis că incendiul a fost localizat, iar pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat, dar echipajele operative acţionează în continuare pentru lichidarea ultimelor focare.

 

Primii doi pacienți au fost transferați, duminică dimineață, la Spitalul Militar din Bruxelles, unde au fost tratate și unele dintre victimele de la Colectiv, dar și medicul erou de la Piatra Neamț, Cătălin Danciu.

O a doua aeronavă C 27J Spartan va decola la ora 08.00, cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri, a anunțat MApN.

Ulterior, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că astăzi este posibil să mai fie transferuri în Austria și Germania ale victimelor de la Crevedia.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a înființat două linii de telefon la care rudele victimelor pot afla informații despre pacienții răniți: 021.206.93.97 și 021.206.93.98.

Premierul Ciolacu spune că „s-a acționat ca la carte” în cazul Crevedia și subliniază că deși „se face o paralelă cu Colectiv, părerea mea este că ar trebuie făcută o paralelă cu cazul de la Mihăilești”

 

Reprezentanții Centrului de Transfuzii București, dar și cei ai Colegiului Medicilor au făcut apel la populație să doneze sânge, informându-i pe cei care vor să vină în ajutorul răniților de la Crevedia că sunt așteptați să vină să doneze duminică, la București, dar și la centrele de transfuzii din țară.

Duminică dimineață, mai multe centre de transfuzii din țară, între care și cvel de la Buzău, și-au deschis ușile. „Centrul de transfuzie Buzău vă așteaptă, astăzi, 27.08.2023, pentru a dona sânge,între orele 7,30-13,30. Este nevoie de sânge pentru răniții de la Crevedia.Doar ÎMPREUNĂ, putem ajuta! Haideți să fim solidari, dragi buzoieni, asa cum ați fost de fiecare dată. Va așteptăm!”, a transmis pe rețelele sociale, directoarea Centrului de Transfuzie Buzău, Adriana Crăciun.

În sprijinul victimelor exploziei de la Crevedia, aproximativ 900 de persoane au donat sânge duminică, până la prânz, la Centrele de Transfuzie deschise în toată țara.

 

Duminică la prânz, la spitalul Floreasca erau „31 de pacienți (dintre care 5 intubați) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În acest moment, sunt internați 26 de pacienți, dintre care 3 intubați. Toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii. 2 pacienți au fost transferați la Bruxelles. Pentru alți 6 pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei 3 civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment. Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă”, potrivit unei informări aunității medicale.

Al doilea mort în cazul exploziei de la Crevedia a fost confirmat duminică de Raed Arafat, care a spus că este soția bărbatului care a făcut infarct sâmbătă, după ce își văzuse soția arsă pe majoritatea corpului. La ora 16:00 va pleca următorul avion, cu cinci victime cu arsuri, spre Viena, Gratz și Berlin, a mai spus Arafat, care a precizat că „mai sunt 41 de persoane internate din care șase sunt intubate”.

 

Depozitul de la Crevedia în care au explodat sâmbătă seară mai multe cisterne aparţine firmei SC Flagas, deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, asociat cu Ionuț Cosmin Stîngă, care apare ca membru al echipei de fotbal al Rompetrol. Șapte instituții ale Statului au fost informate în 2020 despre retragerea autorizației de funcționare a companiei de GPL la care s-a produs incendiul din Crevedia, iar ISU a dat atunci amenzi de 50.000 de lei. Localnicii spun însă că stația GPL a funcționat permanent, iar în momentul dezastrului, la Crevedia se muta gaz lichefiat dintr-o cisternă în alta. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază că nu avea competența de a opri funcționarea depozitului de la Crevedia, dat fiind că se emit speculații în sensul acesta.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) informează că fosta staţie GPL din Crevedia nu mai avea autorizaţie de mediu de aproape 3 ani, figurând în acte cu un rezervor de 5.000 de litri şi o pompă.

 

Duminică dimineață au început primele audieri, la Parchetul General, în dosarul Crevedia. Secretarul de stat Bogdan Despescu spune că a cerut „o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii”, iar „primele date au fost puse la dispoziția procurorului”. Procurorul care coordonează ancheta a instrumentat și incendiile de la Maternitatea Giulești și de la Piatra Neamț.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a arătat că, potrivit primelor date ale anchetei aflate în desfășurare, a fost stabilită infracțiunea, încadrată la „Distrugere din culpă urmată de un dezastru, inclusiv moartea/ vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) ar fi deschis de asemenea dosar pentru abuz în serviciu, având în vedere numărul instituțiilor publice care au fost informate cu privire la închiderea punctului de lucru de la Crevedia, unde a explodat depozitul GPL, fără să fi existat controalele care se impuneau.

 

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu au ajuns, duminică, la Crevedia, la locul tragediei. „Eu, începând de mâine, voi declanșa controale în toată țară, la toate stațiile de carburanți și GPL. Unde găsim elemente care duc la pericol, închidem pe loc activitățile. Dacă va fi nevoie, facem modificare legislative astfel încât acest lucru să se poată întâmpla pe loc, fără procese și fără ca oamenii să-și mai poată continua afacerile. La sectorul 5 deja s-a dispus control la toate stațiile, mi s-a spus că 11 stații își desfășoară activitățile pe terenuri private și niciuna n-are autorizație. Așadar e normal să dispunem controale la toate aceste stații de GPL și unde e pericol pentru vieți omenești să luăm măsuri imediate”, a spus premierul, care a confirmat că a vorbit cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, iar luni va avea loc o ședință de îndată pentru aprobarea unor măsuri de ajutorare a persoanelor afectate de explozie. „De asemenea, după evaluarea situației, din rezervele primului ministru vom contribui cu ajutoare pentru cei afectați de explozie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

 

Potrivit președintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, în urma exploziilor şi incendiului de la staţia GPL din Crevedia, pe lângă zecile de victime omenești, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. El a anunţat că familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă.

Patriarhia Română anunță sprijin financiar pentru familiile victimelor exploziei de la Crevedia, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că solicită „autorităților luarea de măsuri urgente” după noua tragedie care a „zguduit România”. „Sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament”, este mesajul președintelui Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*