Bilantul tragediei de la COLECTIV: 41 de vieti rapuse

7 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

In aceasta seara au mai pierdut lupta cu viata inca doua persoane, astfel ca numarul deceselor din cursul zilei de astazi a ajuns la 9. O tanara internata la Spitalul Floreasca (Elena Toader – 30 de ani) si o alta de la Spitalul Bagdasar Arseni (Mavi Serian – 25 de ani) au decedat in aceasta seara. Numarul victimelor care si-au pierdut viata in urma incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, a ajuns la 41.

 

candele-colectivUPDATE ora 15,00: Inca un pacient s-a stins, la Spitalul de Arsi, astfel ca tristul bilant a crescut la 39 de decese.

 

Numarul mortilor a ajuns la 38. Patru dintre ei au decedat in aceasta dimineata, in spitalele din Bucuresti, iar alti doi, in Olanda – unul in ambulanta, iar altul la un spitalul din Rotterdam.

 

Previziunile sumbre ale medicilor potrivit carora numarul victimelor de la clubul Colectiv care si-ar putea pierde viata chiar daca au supravietuit cateva zile dupa tragedie, se poate dubla, se adeveresc.

Patru pacienti din spitalele bucurestene au pierdut, sambata dimineata, lupta cu viata – doi de la Spitalul de Arsi (Daniel Ciobanu -39 de ani si Ionut Cosmin Popescu -32 de ani), unul la Spitalul Floreasca si altul la Spitalul Universitar de Urgenta (Ionut Maior – 27 de ani).

Intre acestia se afla chitaristul trupei „Prea Tarziu”, Daniel Cobanu, despre care sotia lui a anuntat, pe pagina sa de Facebook: „Cu durere in suflet va anuntam ca Dan a luptat pana astazi, la ora 7:30, sa ramana cu noi. Va ramane in amintirile noastre ca unul dintre cei mai minunati oameni! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”. Acelasi anunt a fost postat si pe pagina de Facebook Ciobanu Daniel #colectiv.

Daniel avea 39 de ani si era tatal a doi copii. Cu arsuri grave pe 50% din corp si arsuri de cai respiratorii superioare, el fusese pregatit, joi, sa fie transferat in spitalul Hadassah Medical Center din Israel, dar starea lui s-a inrautatit si a necesitat traheostomie de urgenta, astfel ca medicii israelieni veniti sa-l preia au considerat ca transferul nu este sigur.

 

smurdSpitale specializate in tratarea arsurilor majore din numeroase tari europene si nu numai si-au oferit disponibilitatea de a prelua si trata pacientii transferabili.

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca in aceasta dimineata, 16 dintre pacientii aflati in stare grava au fost transferati, cu doua aeronave Spartan ale Ministerului de Interne, fiecare avand la bord cate opt dintre raniti, urmand ca opt dintre ei sa fie tratati in trei spitale din Olanda, iar alti opt, la Spitalul Militar din Bruxelles.

Din pacate, doi dintre cei transferati in aceasta dimineata au pierdut batalia cu viata imediat dupa ce au ajuns in Olanda, unul in ambulanta si altul la un spital din Rotterdam. Unul dintre cei doi este cetatean italian (o tanara de 20 de ani, venita in Romania cu o bursa Erasmus). Romanul, in varsta de 35 de ani, este Florin Cristian Popescu, fost bodyguard al clubului, care dupa incendiul din clubul Colectiv, din care a salvat 15 victime, a fost internat la Spitalul SRI, Agrippa Ionescu, cu arsuri grave.

Alti trei raniti in incendiul de la Colectiv – doi de la Spitalul de Arsi si unul de la Spitalul Bagdasar – au fost transferati in Israel, in aceasta saptamana, de o companie privata.

 

Sorin Campeanu

Sorin Campeanu

Premierul interimar, Sorin Cimpeanu, a anuntat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca alti doi pacienti raniti in urma incendiului de la Colectiv, in noaptea de 30 octombrie, urmeaza sa fie transferati in Austria, in momentul in care vor avea acceptul medicilor si al familiilor. Cimpeanu a mai spus ca exista discutii si cu autoritatile din Finlanda si Norvegia, pentru a se stabili cati pacienti pot, la randul lor, prelua. Alti noua pacienti ar putea fi transferati astazi, in Belgia.

Cimpeanu a multumit, cu aceasta ocazie, ambasadelor Belgiei, Olandei, Norvegiei, Finlandei, Austriei, Marii Britanii, Israelului, Turciei si SUA pentru ajutorul oferit, dar si ministrului Apararii din Ungaria care, chiar in timpul conferintei de presa a transmis ca Budapesta poate preula cinci pacienti.

Duminica va sosi in Romania si o echipa de medici francezi pentru a evalua situatia, iar luni, una din Germania. In acelasi timp, in masura in care vor exista datele relevante, se va stabili si cati pacienti vor fi transportati in Marea Britanie.

 

donatii piata daciiei (5)Sorin Cimpeanu a mai precizat ca toate cheltuielile privind transportul si tratamentul pacientilor transferati la spitale din strainatate se vor face pe cheltuiala statului roman, din fondul de rezerva al Guvernului, in care exista 1,145 de miliarde de lei – o suma cu mult peste necesar.

In plus, Guvernul va deconta cazarea si masa cate unui insotitor de gradul unu din familiile pacientilor care vor fi tratati in strainatate, indiferent de perioada sederii, iar banii vor fi transferati, fie prin intermediul MAE, fie al Ministerului  Muncii.

Potrivit premierului interimar, la ora actual mai sunt spitalizate 107 persoane, din care 48 in stare grava si critica.

In noul context, este imposibil sa ramanem indiferenti in fata suferintei si sa nu ne mobilizam, fiecare cu cat putem, sa ajutam victimele incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, si familiile acestora.

Buzoienii care doresc sa contribuie cu o suma oricat de mica la salvarea lor o pot face donand in contul deschis special, de Crucea Rosie – Fliala Buzau, la Banca Transilvania – Sucursala Buzau: RO53BTRLRONCRT0207019401, sau in urna instalata de Crucea Rosie la Carrefour, langa contaninerul in care se strang donatii pentru Banca de Alimente.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*