Doctorul Dorel Sandesc provoaca romanii sa doneze pentru sectiile de Terapie Intensiva

3 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii a raspuns provocarii Ice Challenge adresata de un prieten medic, printr-o noua provocare: a lansat Proiectul IMPREUNA PENTRU VIATA,  prin care se pot  face donatii pentru cei mai grav bolnavi din spitalele romanesti.

 

Prof. dr. Dorel Sandesc

Prof. dr. Dorel Sandesc

Medicul Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a acceptat si el provocarea de a-si turna in cap apa cu gheata, in scop caritabil, dar a lansat la randul sau, o noua provocare.  Raspunzand solicitarii prietenului sau, dr. Tiberiu Bratu, medic plastician, a acceptat „dusul rece”, dar ca fost sef al Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, a lansat romanilor provocarea de a face donatii pentru pacientii care se zbat intre viata si moarte in sectiile ATI din spitalele din intreaga tara.

Raspund cu placere provocarii prietenului meu, Prof.  Tibi Bratu (dusul cu gheata si donatii pentru doua fundatii din SUA si Anglia). Este o idee excelenta, nobila, DAR cred ca si pacientii romani au atata nevoie de ajutor! Asadar, va propun sa facem donatii pentru pacientii cei mai grav, internati in spitalele romanesti, cei de la Reanimare, care se lupta literalmente intre viata si moarte”, a postat pe pagina sa de Facebook, secretarul de Stat.

 

Bolnavi ATIDorindu-si ca proiectul sa nu devina un spectacol, ci o cauza nobila in care romanii vor putea arata ca stiu sa fie solidari cu cei aflati in suferinta, dr. Sandesc a mai precizat ca „nu o sa postez un filmulet cu acesta ocazie, consider ca expunerea personala e mai putin importanta. Incurajez insa pe toti cei care vor sustine cauza sa posteze o fotografie. Ne dorim sa realizam un tablou, speram urias, cu chipurile tuturor celor care au contribuit la acest proiect”, a mai scris medicul pe pagina de socializare.

Proiectul se numeste IMPREUNA PENTRU VIATA, iar pentru a da un exemplu celor care s-ar putea alatura „provocarii”, dr. Sandesc a donat primii 1.000 de lei pentru acesta cauza, mentionand ca „orice suma este binevenita” si dand asigurari ca „fondurile vor fi utilizate pentru achizitionarea de aparatura necesara salvarii acestor pacienti (aparate de ventilatie artificiala, monitoare, injectomate, defibrilatoare, aparate de anestezie si terapie intensiva  etc)”.

 

dorel-sandescLa inceput de drum, i-a provocat la randul sau sa se implice in aceasta cauza, pe cativa „prieteni dragi”: un coleg medic- conf. dr. Serban Bubenek , un coleg deputat in Parlamentul Romaniei – conf. dr. Florin Birsasteanu, un om de afaceri – Gheorghe Iova din Recas, doi colegi medici romani stabiliti in strainatate – prof. dr. Dan Ungureanu-Longrois din Franta si prof. dr. Gabi Gurman din Israel si desigur… pe Tibi Bratu, cel care i-a transmis provocarea la „dusul cu gheata”.

Lista ramane deschisa, va asteptam! Consider ca solidaritatea cu cei aflati in cea mai grea suferinta reprezinta o forma superioara a conditiei umane. Haideti sa le intindem o mana salvatoare, haideti sa fim IMPREUNA PENTRU VIATA”, si-a incheiat pledoaria de lansare a proiectului, multumind anticipat tuturor celor care se vor alatura acestei cauze, prof. dr. Dorel Sandesc.

 

foto-FinatistiiIn numai cateva zile, provocarea a generat o reactie in lant care l-a uimit chiar si pe cel care a lansat proiectul. Medicul considera insa ca este necesar ca cei care apreciaza proiectul sa si doneze, „cu sau fara a-si turna gheata in cap”.  

Pe pagina de socializare, dr. Sandesc scrie ca estecoplesit de reactia voastra: peste 2000 de cereri de prietenie in ultimele zile, de cand am lansat Proiectul IMPREUNA PENTRU VIATA pe Facebook, si cererile continua ! Cred ca un asemenea proiect de solidaritate are un potential de evolutie incredibil, poate fi un adevarat PERPETUUM MOBILE, pentru ca, spre deosebire de celebrul, de trista amintire fenomen CARITAS, care a sucombat previzibil in limitele inevitabile ale recompensei promise (banii), in proiectul nostru, chiar daca investim (si) bani, natura si sursele recompensei sunt total diferite, infinite, pure si garantate: multumirea sufleteasca si Dumnezeu”.

Printre primii care au raspuns provocarii doctorului Sandesc se numara omul de afaceri Gabriel Valentin Comanescu, care a donat 10.000 de lei si si-a provocat prietenii sa se alature cauzei. Nepasatoare la suferinta nu s-a aratat nici femeia de afaceri Maria Grapini, care a donat 2.000 de lei si a promis ca va lansa provocarea catre prietenii sai, carora le va cere sa-i urmeze exemplul.

 

Dr. Victor Ionita - ATI a SJU Buzau

Sectia ATI – SJU Buzau

Iar pentru a fi sigur ca s-a facut inteles, vine cu precizari pe care le considera necesare pentru ca scopul de a strange bani pentru pacientii de la Reanimare, sa fie atins.

Este important ca apreciati Proiectul , dar va rog , daca e asa, sa si contribuiti concret la el, donand o suma in conturile anuntate. ORICE SUMA E BINEVENITA, NU TREBUIE SA FIE O POVARA, UN EFORT PENTRU VOI, DAR E IMPORTANT SA FACEM GESTUL ACESTA. SI MAI IMPORTANT, cautati si gasiti cativa prieteni carora sa le transmiteti provocarea de a participa si ei la Proiect, printr-o donatie si prin diseminarea la randul lor la altii, astfel incat Stafeta/Faclia generozitatii sa mearga/sa arda mai departe. Nu sumele individuale sunt cele mai importante, ci numarul participantilor, care va da dimensiunea umana a fenomenului”, puncteaza dr. Sandesc, mentionand ca ar vrea sa se inteleaga ca nu considera necesar si nu cere nimanui sa se filmeze sau sa se pozeze cu dusul cu gheata, ci cu sau fara a face acest gest, sa participe concret, la proiectul IMPREUNA PENTRU VIATA.

Au raspuns provocarii si au apreciat proiectul, solistul Cristi Minculescu, numerosi medici din diferite specialitati dar si romani obisnuiti, care apreciaza cauza. Ce-i drept, mult mai numeroase sunt mesajele de felicitare si de incurajare…

 

Donatiile se pot face catre Societatea Romana de Anestezie-Terapie Intensiva, SRATI, organizatia non-profit profesionala si stiintifica a acestei specialitati, in conturile:

Contul SRATI in Lei: RO05RNCB0071011429390001

Contul SRATI in euro: RO48RNCB0071011429390003

BCR Sucursala Plevnei, Bucuresti

 


Adaugati un comentariu


 

*