Cum luau spaga doctoritele din Arges, detinatoare ale recordului absolut pe ramura

3 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii de la DNA, in mai putin de un an, cele doua au primit mita de la peste 1.000 de persoane.

 

Dr. Iulia Maria Mihai

Dr. Iulia Maria Mihai

Cele doua doctorite de la Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, cercetate de catre DNA pentru ca luau mita in tr-un ritm de 15-20 de spagi pe zi, vor ajunge in fata judecatorilor, in urma unei anchete a procurorilor care a durat cateva luni, capatand si aspecte dramatice dupa ce doi pensionari s-au sinucis de teama sa nu ajunga dupa gratii, dupa ce au fost audiati. Potrivit procurorilor, este vorba despre medicul Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges si medicul Camelia Sandulescu, din cadrul aceluiasi serviciu, care vor fi judecate pentru luare de mita in forma continuata. In sarcina primeia au fost retinute 487 de fapte de acest gen, iar in seama colegei sale, 588 de fapte. Anchetatorii sustin ca cele peste 1.000 de spagi au fost incasate in decurs de mai putin de un an, in perioada noiembrie 2013 – iunie 2014.

 

politie-arsi-300x224Dupa cum se precizeaza in rechizitoriu, in perioada respectiva, cele doua cadre medicale au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 lei si alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat in perioada sus-amintita la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacitatii de munca. In total, medicul Camelia Sandulescu ar fi primit mita 56.650 de lei si alte foloase, in timp ce sefa sa, medicul Iulia Maria Mihai, a primit 44.900 de lei si alte foloase. Prin plata acestor sume, se urmarea pensionarea medicala anticipata a unor persoane a caror stare de sanatate nu justifica aceasta decizie, prin atestarea nelegala a diverse grade de incapacitate de munca sau verificarea sumara a documentelor prezentate pentru examinarile medicale obligatorii, iar in unele situatii pentru emiterea deciziei de pensionare. Au existat si situatii in care cele doua cadre medicale au primit bani sau alte foloase cu titlu de mita in contextul in care au permis persoanelor solicitante sa depuna documentatii medicale incomplete ori care nu sustineau diagnosticul la momentul respectiv.

 

spaga-medicIn urma audierii a sute de persoane si a cercetarilor efectuate, procurorii au stabilit mai multe modalitati prin care cele doua doctorite primeau mita. Astfel, in unele cazuri, persoanele solicitante strecurau banii printre actele medicale pe care le prezentau celor doua, bani pe care doctoritele si-i insuseau, luandu-si masuri de precautie. In alte cazuri, solicitantii puneau banii direct pe birourile celor doua doctorite, iar altii le-au strecurat discret sumele de bani in buzunarul de la halat. Alteori, spaga consta si in produse precum alimente, parfumuri, produse cosmetice, bijuterii sau obiecte decorative. In rechizitoriu se mai specifica faptul ca doctoritele isi luat de fiecare data masuri de precautie cand primeau banii de la solicitanti. Unii dintre ei le-au declarat anchetatorilor ca acestea acopereau imediat sumele de bani cu diverse documente atunci cand in incapere mai intra cineva, iar dupa primirea sumelor de bani sau a foloaselor, intr-un interval de timp foarte scurt, le ascundeau in anumite zone aflate in apropiere. In toate cazurile in care au primit sume de bani sau foloase cu titlu de mita, au evitat orice discutie legata de remiterea acestor bani sau foloase, evitand, de asemenea, sa atinga pentru un timp foloasele primite de la persoanele pe care nu le cunosteau foarte bine. De cele mai multe ori, intreaga procedura cu persoana solicitanta dura circa 2-3 minute sau, in unele situatii, mai putin de un minut, interval de timp foarte scurt in care doctoritele examinau actele medicale si emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacitatii de munca.

 

Casa judeteana de Pensii Arges

Casa judeteana de Pensii Arges

Cercetarile in acest caz s-au desfasurat cu dificultate, din cauza numarului mare de persoane care au fost audiate, dar si a doua incidente dramatice. Doua persoane varstnice care au fost chemate la audieri nu au suportat presiunea psihica si si-au pus capat zilelor, temandu-se ca vor ajunge dupa gratii pentru ca dadusera mita. Din pacate, au cedat psihic prea devreme, iar gestul lor s-a dovedit in final a fi unul neintemeiat, intrucat procurorii au precizat la finalul anchetei ca in privinta celor peste 1.000 pe persoane care au fost cercetate in cauza sub aspectul infractiunii de dare de mita, s-a dispus renuntarea la urmarirea penala. „Avand in vedere toate circumstantele cauzei, continutul faptelor, modalitatea si imprejurarile concrete de savarsire, varsta, persoana suspectilor, s-a constatat ca nu exista interes public in urmarirea acestora” se precizaeza intr-un comunicat remis de DNA.

In cazul celor doua doctorite insa, a fost dispusa luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea sumelor de 52.430 lei si 4.220 lei, apartinand Cameliei Sandulescu, precum si asupra sumelor de 35.426,17 lei, 1.185 lei, 2000 USD, 145 euro si 210 lire sterline, apartinand Iuliei Maria Mihai.

 


Adaugati un comentariu


 

*