Doi medici, arestati la domiciliu pentru ca au „fabricat” sute de pensionari pe caz de boala

Potrivit anchetatorilor, cele doua cadre medicale au luat spaga de la peste 200 de persoane perfect sanatoase, pentru a le intocmi acte medicale in baza carora acestea se pensionau si beneficiau apoi de indemnizatie pentru grad de invaliditate.

 

medici arestati

Foto: voceavalcii.ro

Cazurile altor medici care au fost arestati in cursul anului trecut pentru ca au produs pe banda rulanta pensionari pe caz de boala, in schimbul unor atentii primite din partea beneficiarilor, se pare ca nu a servit ca exemplu unor colegi de breasla care au mers probabil pe principiul „mie nu mie se poate intampla”.

Asa s-a intamplat si cu doua doctorite din localitatea Dragasani, judetul Valcea, despre care procurorii spun ca ar fi responsabile de fabricarea a peste 200 de bolnavi inchipuiti, carora le-au facilitat pensionarea ilegala pe caz de boala sau incasarea ilegala a indemnizatiilor pentru persoane cu grad de invaliditate. Procedura este cea clasica, una dintre doctorite profitand de calitatea de expert in domeniul asigurarilor sociale pe care o avea in cadrul Cabinetului de expertiza Dragasani, aflat in subordinea Casei Judetene de Pensii Valcea, si facilitand pensionarea oricui era dispus sa-i acorde spaga aferenta.

Este vorba de medicul Violeta Bica, aceasta lucrand in cadrul cabinetului de expertiza, si de medicul psihiatru Cristina Florentina Oradan, de la Spitalul Muncicipal Dragasani. Cele doua lucrau in echipa, Violeta Bica impartind cu colega sa spaga primita de la pacienti, in schimbul unor documente eliberate de aceasta, conform carora respectivii sufereau de afectiuni psihice.

 

medici arestati 2

Sursa foto: voceavalcii.ro

Conform anchetatorilor valceni, faptele s-au petrecut in perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, procurorii contabilizand 217 persoane de la care medicul Violeta Bica a pretins si primit bani sau bunuri pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de munca a unora, chiar si cu incalcarea dispozitiilor legale, pentru a dispune incadrarea in grade de invaliditate superioare celor initiale, pentru a asigura in continuare incasarea pensiei pentru incapacitate de munca cu prilejul revizuirilor periodice, dar si pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante sa beneficieze de ajutor social. O parte din sumele si bunurile primite ajungeau la medicul Cristina Florentina Oradan, care elibera acte medicale false ce erau anexate la dosarele de incadrare sau de mentinere a gradului de invaliditate. Conform documentelor respective, persoanele in cauza sufereau de afectiuni psihice, insa cele doua doctorite se pare ca au cam pierdut masura. Astfel, conform unei noi evaluari facute dupa demararea anchetei, se pare ca peste 90 la suta dintre persoanele care beneficiaza de pensii pentru incapacitate de munca, urmare a examinarii de catre Cabinetul de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din municipiul Dragasani, sunt diagnosticate in mod nereal cu afectiuni psihice.

 

tribunalCazul a ajuns in atentia procurorilor, care au efectuat marti mai multe perchezitii la spitalul din Dragasani, dar si la cabinetul de expertiza din cadrul Casei de Pensii, in acelasi dosar fiind vizate inca patru persoane acuzate de dare de mita, complicitate la dare de mita si trafic de influenta.

In urma perchezitiilor, cele doua doctorite au fost retinute, iar in cazul celorlalte patru persoane s-a luat masura cercetarii sub control judiciar. Noaptea de marti spre miercuri si-au pertecut-o in arest, iar in cursul zilei de ieri, doctoritele au fost prezentate instantei de judecata, sub acuzatia de luare de mita. In cazul lor, judecatorii au stabilit sa fie instituita masura arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile. Procurorii nu au comunicat inca valoarea totala a sumelor si bunurilor incasate ca spaga de cele doua cadre medicale, dar au precizat ca prin faptele lor, acestea au favorizat si prejudicierea bugetului statului, prin inlesnirea incasarii de pensii ilegale si indemnizatii de handicap de catre cei carora le-au intocmit acte false.

 Comentarii (1)

  1. Ionica Tarau spune:

    Eu nu i-as aresta, eu le-as opri din salariu sau din venitul lunar o suma pana se va recupera prejudiciul adus statului! Le-as confisca averile si le-as da salariul minim pe economie pana la pensie! Cand se vor lua masuri conform cu greselile atunci vom starpi si spaga si coruptia. Daca-i inchidem ce facem? Le asiguram existenta platind din banii nostri taxe si impozite o cheltuiala de peste 2500 lei lunar?

Adaugati un comentariu


 

*