DOLIU IN LUMEA MEDICALA: Cunoscutul psihiatru Florin Tudose a incetat din viata

13 octombrie 2014 | 2 comentarii |

Acesta se pare ca a fost rapus fulgerator de un infarct, ieri dupa-amiaza, medicul psihiatru fiind victima celei mai raspandite afectiuni in randul romanilor – hipertensiunea arteriala.

 

florin tudoseO veste trista a produs in acest week-end soc si consternare in lumea medicala, dar si in randul a mii, chiar zeci de mii de romani obisnuiti cu aparitiile televizate ale medicului psihiatru Florin Tudose, ale carui opinii avizate in legatura cu diferite evenimente sau momente din viata cotidiana erau prezentate, pe intelesul tuturor la emisiunile de stiri sau in cadrul tak-show-urilor. Reputatul psihiatru, in varsta de 62 de ani, a fost rapus fulgerator de un infarct, in timp ce se afla la cumparaturi, adaugandu-se sutelor de mii de romani carora hipertensiunea arteriala le-a fost fatala. In ciuda eforturilor medicilor de la Ambulanta care au incercat sa-l resusciteze timp de 50 de  minute inima lui Florin Tudose a refuzat sa mai bata, in cele din urma pacientul fiind declarat decedat in cursul dupa-amiezei de ieri. S-a intamplat in localitatea Cosereni, acolo unde medicul si sotia sa detineau o proprietate si unde se mai retrageau la sfarsit de saptamana. In cursul zilei de ieri, cei doi mersesera la cumparaturi intr-o piata din localitate, iar in momentul in care s-au intors la masina, medicul a cazut din picioare ca secerat, in scurt timp intrand in stop cardio-respirator. La sosirea ambulantei, care apartinea intamplator SAJ Buzau, deja nu mai prezenta semne vitale insa medicii au respectat protocolul si au incercat sa-l resusciteze dimp de 50 de minute, dar in cele din urma au fost nevoiti sa se declare neputinciosi si sa consemneze decesul.

 

ambulanta UPU 2Primul echipaj care i-a acordat primul-ajutor medicului psihiatrul a fost chiar un echipaj de la SAJ Buzau, aflat in misiune, in drum spre un spital din Bucuresti. Ambulanta plecase cu un pacient de la Buzau spre Capitala, avand la bord un echipaj cu medic. La scurt timp dupa ce Florin Tudose cazuse la pamant, ambulanta de la SAJ Buzau, a trecut prin zona, indreptandu-se spre Bucuresti, martorii la eveniment facandu-i semne disperate sa opreasca. Asa s-a si intamplat, echipajul de la SAJ Buzau fiind primul care a initiat manevrele de resuscitare. Intre timp a fost solicitata o alta ambulanta de la Urziceni, la fata locului fiind trimise alte doua echipaje, ambele fara medic, insa. Sub coordonarea medicului de la SAJ Buzau s-au continuat timp de aproape o ora manevrele de resuscitare, insa in cele din urma a fost declarat decesul, trupul neinsufletit al medicului psihiaru fiind transportat la Serviciul de Medicina Legala din Urziceni.

 

florin tudoseCum spuneam, medicul Florin Tudose nu era cunoscut doar in lumea medicala, fiind o personalitate foarte activa in randul societatii civile, analizand atat din punctul de vedere al specialistului dar si al omului de rand diverse episoade si evenimente ale vietii cotidiene, fiinda des solicitat de televiziuni intrucat era si o persoana sociabila care rar refuza atunci cand opinia sa era solicitata. Chiar cu mai putin de 24 de ore inainte de a deceda, medicul psihiaru participase in direct la o emisiune difuzata de o televiziune de stiri, unde a analizat ultimele evenimente din campania electorala. Era vorba, de fapt, de un proiect de emisiune demarat doar cu o saptamana in urma, in cadrul careia acesta ar fi urmat sa analizeze saptamanal comportamentul candidatilor si staff-urilor in campania electorala, proiect de ar fi urmat sa continue si dupa aleageri. Pe 7 octombrie Florin Tudose tocmai lansase si un nou volum din, Psihopolitica, o carte in care creioneaza portretele tuturor politicienilor romani si face o radiografie a societatii romanesti actuale, textele fiind savuroase datorita umorului si ironiei in spatele carora se acunde opinia sa despre actorii din sfera politica.

 

florin tudoseIn varsta de 62 de ani, Florin Tudose era era şeful Clinicii de Psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, fiind totodata si profesor universitar, dtinator al titlului de doctor in stiinte medicale. S-a nascut in 1952 la Bucuresti, a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a devenit medic psihiatru. Din 1999, Florin Tudose era profesor universitar si preda psihiatrie, psiho-patologie si psihologie clinica. A publicat singur sau in colaborare peste 30 de carti de specialitate si aproape 200 de articole dedicate psihiatriei. Printre acestea, volumele Vademecum in psihiatrie, Orizonturile psihologiei medicale, Sindroame ratacitoare, Psihiatrie in practica medicala, Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi , Psihiatria medicului de familie. Pasionat de jurnalistica inca din anii studentiei, Florin Tudose avea sute de articole publicate si zeci de emisiuni de televiziune la care a participat. Din 1996 incepuse sa publice volumele Psihopolitica si Psihopolitica Recidiva, o analiza socio-psihologica, adesea cu caracter satiric, la adresa reprezentantilor clasei politice. Era si membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, calitate in care a participat saptamana trecuta la o conferinta  de presa, in cadrul careia a atras atentia asupra deficitului de medici psihiatri si a repartizarii defectuoase a acestora in teritoriu

Din punct de vedere al sanatatii, avea o problema cu greutatea, fapt pentru care se afla de mai multa vreme in evidente, suferind de hipertensiune arteriala, cea mai raspandita afectiune in randul romanialor si principala cauza a mortalitatii din Romania. Din pacate, se pare ca aceasta afectiune i-a fost fatala si reputatului medic  psihiatru.Comentarii (2)

  1. M. Ionita spune:

    Pacat! Dumnezeu sa-l odihneasca!

  2. Gabriel Pascu spune:

    Dumnezeu sa-l odihneasca pe distinsul nostru professor!

Adaugati un comentariu


 

*