Sindicalistii din Sanatate, pregatiti sa reia protestele in strada, din 15 septembrie

3 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Principalele revendicari se refera la majorarea cu 10 la suta a salariilor tuturor angajatilor din sistemul de Sanatate si din Asistenta Sociala, precum si deblocarea posturilor.

 

protest medici SBDe la jumatatea acestei luni, mai precis incepand cu data de 15 septembrie, membrii sindicatului Sanitas au anuntat ca vor iesi din nou in strada, daca pana atunci autoritatile nu vor lua masuri pentru solutionarea listei de revendicari pe care sindicalistii sin Sanatate si Asistenta Sociala au intocmit-o inca din luna iunie, atunci cand a avut loc prima runda de proteste. Conform unui comunicat remis de Federatia Sanitas, angajatii din sanatate si asistenta sociala urmeaza sa reia, din 15 septembrie, pichetarile Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerului Sanatatii, daca autoritatile nu-si respecta promisiunile. Principalele revendicari se refera la majorarea cu 10 la suta a salariilor tuturor angajatilor din sistemul de Sanatate si din Asistenta Sociala, precum si deblocarea posturilor. Totodata, sindicalistii solicita extinderea prevederilor contractului colectiv de munca la nivelul sectorului de sanatate si activitati sanitar-veterinare si publicarea lui in Monitorul Oficial.

 

Leonard Barascu

Leonard Barascu si Marius Sepi

Reprezentantii sindicatului nu-si fac prea mari iluzii ca aceste revendicari vor fi solutionate pana la jumatatea lunii, avand in vedere ca desi au fost aduse la cunostinta autoritatilor inca din luna iulie, pana in prezent nu a fost luata nicio masura. „Federatia Sanitas din Romania a decis, pe 9 iulie a.c., sa suspende actiunile de protest pana la data de 15 septembrie 2014, pentru a da posibilitatea reprezentantilor Guvernului Romaniei de a solutiona revendicarile noastre. Constatam, insa, ca la apropierea termenului de solutionare a acestor revendicari niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost finalizata, ci, dimpotriva, s-au inmultit cazurile de neacordare a tichetelor de masa si chiar diminuarea ori anularea unor sporuri existente”, a declarat presedintele Federatiei Sindicale Sanitas, Leonard Barascu.

 

proteste-sanatateDaca vor avea loc, protestele din septembrie vor fi o continuare a celor demarate in luna iunie, cand aproximativ 100 de membri ai Federatiei Sanitas din Romania au pichetat sediul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Muncii, solicitand in principal cresterea cu 10 la suta a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand cu 1 iulie, si deblocarea posturilor. La scurt timp dupa decalnsarea protestelor, sindicalistii au fost invitati la discutii cu oficialii din Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, discutii in urma carora s-a ajuns la un acord, conform caruia salariile mai mici de 1.500 de lei ale personalului din Sanatate si Asistenta Sociala se majorau in doua transe de cate 5 la suta, prima data incepand cu 1 septembrie si a doua, de la 1 martie 2015. Sindicalistii au suspendat protestele, insa la scurt timp au revenit cu lista de revendicari, cerand majorarea salariilor intregului personal si deblocarea imediata a posturilor. Guvernantilor li s-a dat termen data de 15 septembrie, sa solutioneze aceste revendicari, dar pentru ca ministeriabilii le-au ignorat, o noua runda de proteste de strada este iminenta.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*