Sindicalistii din Sanatate au suspendat protestele de strada

Conform liderului Sanitas Buzau, Mariana Munteanu, aceasta decizie a fost luata in urma negocierilor purtate cu reprezentantii ministerelor, discutii in care se pare ca s-a ajuns la o intelegere in privinta revendicarilor protestatarilor.

 

sanitas-protest1Cei 30 de membri ai Filialei Buzau a sindicatului Sanitas care ar fi trebuit sa plece maine la Bucuresti pentru a picheta sediul Ministerului de Finante nu vor mai face aceasta deplasare. Aceasta, intrucat la nivelul conducerii Confederatiei sindicale s-a decis suspendarea actiunilor de protest care erau programate a se desfasura pana in data de 4 iulie, prin pichetarea zilnica a sediilor Ministerului Sanatatii, Ministerului de Finante si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Conform liderului Sanitas Buzau, Mariana Munteanu, protestele au fost sistate incepand de astazi, dupa ce reprezentantii sindicatului au purtat o serie de discutii cu responsabili din cele trei ministere si se pare ca s-a ajuns la o intelegere. Prin urmare, maine, in locul protestului la care sindicalistii buzoieni erau programati sa participe alaturi de colegi din Bucuresti, Cluj, Bistrita si reteaua CFR, va avea loc o noua intalnire intre reprezentantii confederatiei sindicale din Sanatate si cei ai Guvernului, in urma rezultatelor finale ale negocierilor, urmand a se lua o decizie finala.

 

sanitas-pichet-msO oarecare deschidere din partea Ministerului Sanatatii s-a putut remarca inca din prima zi a protestelor, cand a avut loc o prima runda de discutii intre cele doua parti, iar oficialii de la minister s-au aratat deschisi in a da curs solicitarilor sindicalistilor. Protestatarii cer cresterea cu 10  la suta a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand cu data de 1 iulie 2014 si aplicarea Legii 284/2010 in sanatate si asistenta sociala, de la 1 octombrie 2014, deblocarea de urgenta a posturilor vacante in sanatate si asistenta sociala pana pe data de 20 iulie 2014 si publicarea in Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Munca pe sectorul sanatate si activitati sanitar-veterinare, inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, pana in data de 20 iulie 2014. Totodata, SANITAS cere sa se opreasca „decimarea” numarului de paturi din spitale.

Ramane de vazut care vor fi rezultatele negocierilor ce se vor mai purta in zilele urmatoare si daca guvernantii vor da curs revendicarilor sindicalistilor sau daca acestia din urma vor relua actiunile de protest.

O decizie finala privind miscarile de protest va fi luata in cadrul Consiliului National al SANITAS din 10 iulie, cand se va analiza rezultatul negocierilor cu Guvernul si modul in care reprezentantii ministerelor implicate se vor tine de promisiunile facute. In cazul in care acestea nu se vor concretiza in luarea unor masuri certe si publicarea lor in Monitorul Oficial, sindicalistii sunt hotarati sa reia protestele, care pot merge pana la greva generala.

 


Adaugati un comentariu


 

*