Sanitas și Solidaritatea Sanitară protestează la Parlament, în ziua votării bugetului

2 martie 2021 | 0 comentarii |

Reprezentanții celor două organizați sindicale din sunt nemulțumiți de subfinanțarea sistemului de Sănătate, precum și de măsurile de protecției insuficiente asigurate personalului medical în contextul pandemiei.

 

Sindicaliștii din Sănătate fac astăzi o ultimă încercare de a determina decidenții politici să dea curs revendicărilor făcute publice de ceva vreme, din momentul în care premierul Florin Cîțu a anunțat primele măsuri de austeritate incluse în noul buget pe 2021. Astăzi urmează să se dea votul decisiv în Parlament pe Legea bugetului, după dezbateri aprinse, în urma cărora se pare că nu au fost aduse puține modificări proiectului inițial.

După mai multe acțiuni de protest desfășurate la Parlament, la Palatul Victoria și în fața ministerelor Muncii, Sănătăți și Finanțelor, despre care premierul Florin Cîțu a declarat că nu le înțelege rostul, membrii celor mai importante organizații sindicale din Sănătate sunt astăzi din nou prezenți la Parlament, sperând că vor obține, în ultimul moment, modificările pe care le-au cerut la Legea bugetului.

Pentru sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară este a doua zi consecutivă în care protestează la Parlament, în fața celor două intrări principale.

 

Principalele lor revendicări sunt legate de creșterea bugetului alocat Sănătății și alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din Sănătate.

Totodată, aceștia cer introducere unor măsuri  de  protecție a angajaților din Sănătate, reamintind de cei 98 de colegi decedați de la de butul pandemiei și de faptul că doar circa 44% dintre cadrele medicale au fost vaccinate anti-Covid, deși autoritățile au susținut, recent, că aproape 90% dintre angajații din sănătate au fost imunizați.

Deși ieri au petrecut câteva ore în ploaie, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară nu au reușit să îi influențeze pe parlamentarii care dezbăteau Legea bugetului, căreia nu i s-a adus niciuna din modificările solicitate. Organizația sindicală a reluat protestul astăzi, când au loc ultimele dezbateri în plen, înainte de votul final al canerelor reunite.

Protestul Solidarității Sanitare este aprobat până la ora 13.30, însă de la ora 14.00, protesul va fi continuat de colegii lor de la Sanitas, care organizează propria acțiune.

 

Protestul de la porțile Parlamentului va fi continuat așadar de reprezentanții Sanitas, în speranța că decidenții vor da curs revendicărilor lor înainte aprobării Legii bugetului, deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt ca și nule.

După OUG 226/2020 care a tăiat din veniturile salariaților din Sănătate și Asistență Socială și OUG 8/2021 care, blocând voucherele de vacanță pentru 2021, taie și ea din veniturile acelorași salariați, Guvernul României, prin Legea bugetului de stat taie din fondurile alocate Sănătății și Asistenței Sociale, afectând astfel nu numai salariații dar și pacienții și beneficiarii serviciilor prestate în aceste sisteme. Până acum, Guvernul a fost cel care și-a asumat toate aceste tăieri pentru cele două sisteme bugetare aflate în prima linie a luptei cu pandemia, sisteme cu cele mai mari pierderi de vieți omenești în această luptă, iar astăzi, parlamentarii României se vor pronunța și ei pe Legea bugetului de stat. Vom fi la poarta Parlamentului într-o ultimă încercare de a convinge legiuitorii acestei țări că Sănătatea, cu tot ce înseamnă ea, este esențială pentru o țară puternică și prosperă” este anunțul făcut de Sanitas cu câteva ore înainte de a merge la Palatul Parlamentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*