USAMV Cluj organizează a doua ediție a Congresului Internațional de Medicină Complementară

Evenimentul va avea loc on-line și se adresează medicilor veterinari și studenților care se pregătesc pentru a îmbrățișa această meserie.

 

Medicina complementară cuprinde acele practici de îngrijire care nu sunt integrate în sistemul principal al serviciilor medicale şi sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot înlocui terapiile clasice. În medicina umană, aceste practici nu mai constituie de multă vreme o noutate, iar mai recent, la medicina complementară apelează tot mai des și medicii veterinari. Medicina complementară include mai multe categorii distincte precum presopunctura, acupunctura, electroacupunctura, aromoterapia, homeoterapia, chiropractica, hipnoza, masajul, osteopatia, reflexologia, iar în ultima perioadă, deţinătorii de animale sunt tot mai interesaţi de forme mai naturale de terapie, care pot să rezolve diverse afecţiuni, singure sau în asociere cu metodele convenţionale,

Faptul că medicii veterinari acordă o importanță tot mai mare medicinei complementare este dovedit și de organizarea unui congres internațional dedicat acestei teme, de către Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Congresul ajunge anul acesta la a doua ediție, care va avea loc în perioada 5-6 martie. Din păcate, din cauza măsurilor speciale impuse în contextul pandemiei, manifestarea nu poate avea loc cu reunirea la Cluj a tuturor invitaților, așa că organizatorii s-au adaptat și au mutat congresul on-line.

 

Conf. dr. Cosmin Peştean

Conf. dr. Cosmin Peştean, prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj spune că obiectivul principal al manifestării științifice este acela de a veni în sprijinul medicilor veterinari practicieni, dar şi al studenţilor, în vederea dezvoltării sau descoperirii de noi metode terapeutice complementare aplicabile în medicina veterinară.

Una din preocupările permanente ale Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este adaptarea ofertei educaţionale la cerinţele studenţilor noştri şi medicilor veterinari practicieni. Deşi ne-am fi dorit să ne întâlnim în frumosul campus al USAMV Cluj-Napoca, un congres virtual rămâne, astăzi, în condiţiile pandemiei, cel mai bun mod de a reuni comunitatea noastră şi de a acorda tuturor posibilitatea de conectare, informare şi dezvoltare profesională. Medicina complementară reprezintă o temă vastă şi fascinantă de discuţie, fiind de interes pentru medici veterinari din foarte multe specialităţi, dornici de a cunoaşte posibilităţi diferite în abordarea unei patologii”, a declarat acesta.

 

Dr. Cosmin Peştean a confirmat totodată interesul crescând al medicilor veterinari pentru medicina complementară, fapt ce a determinat conducerea Facultăți de Medicină Veterinară din Cluj să introducă în planul de învăţământ disciplina de Recuperare Medical-Veterinară şi să sprijine desfăşurarea unor conferinţe sau workshop-uri pe această temă, precum și a congresului internațional care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Tema principală a ediției din acest an se referă la afecţiunile bazinului şi membrelor posterioare la animale, iar lectorii invitaţi provin din România, Israel, SUA şi Brazilia.

Lectorii invitaţi vor împărtăşi din experienţa lor, favorizând evoluţia şi progresul în ceea ce priveşte evaluarea neurologică, abordările chirurgicale, osteopatie, ozonoterapie, acupunctură, nutriţie, microbiom şi fitoterapie. Colegiul Medicilor Veterinari din România a acreditat acest congres ca parte a programului de pregătire profesională continuă a medicilor veterinari”, a mai declarat prodecanul Facultății de Medicină Veterinară.

 


Adaugati un comentariu


 

*