După explozia urmată de incendiu de la Spitalul Robănescu, premierul Ciolacu promite investiții masive în spitale

26 iulie 2023 | 0 comentarii |

În această dimineață, premierul Ciolacu și ministrul Rafila au vizitat copiii transferați la Spitalul Marie Curie, din apropiere, și au văzut transformatorul care a ars în curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu”, noaptea trecută.

 

Alarma s-a dat marți noapte, în jurul orei 22, când transformatorul din curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu” din Capitală a explodat și a fost cuprins de flăcări uriașe, iar incendiul a aprins și două autoturisme parcate în apropiere. Când au văzut flacăra, oamenii au încercat să dea o mână de ajutor medicilor și asistentelor, o parte veniți de acasă, care încercau să stingă flăcările, până la venirea pompierilor, fără succes, însă.

Pentru că exista riscul ca incendiul să se propage și să ajugă la clădirea spitalului, o altă parte din personalul unității medicale s-a mobilizat și a evacuat, în câteva minute, cei 110 pacienți – copii cu afecțiuni neuromotorii cu vârste între 4 luni la 17 ani și însoțitorii lor.

Din fericire nu avem victime, nu avem persoane care au necesitat îngrijiri medicale până la acest moment. Cel mai important este că copiii sunt în siguranță. A fost o explozie a unui transformator din curtea spitalului care a dus la incendierea a două autoturisme parcate în zonă. Pompierii vor lichida incendiul, sperăm cât mai repede, urmând să se decidă când se întorc copiii. Va fi investigată cauza incendiului”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful DSU, într-o intervenție televizată.

 

Conducerea unității medicale spune că transformatorul era nou, în garanție, și nu-și poate explica explozia decât prin faptul că, din cauza caniculei, acesta s-a încins peste măsură. Dr. Andrada Mirea, directorul medical al spitalului, care era de gardă, a spus că „a fost o pană de curent de vreo oră și jumătate și când a revenit curentul a explodat transformatorul, care era nou, și în acea zonă era și țeava de la gaze. S-au organizat cu extinctoarele, numai că flăcările erau… Primul gând a fost la pacienți, să-i evacuăm cât mai repede. Toți pacienții și aparținătorii au fost evacuați în primele mai puțin de 7 minute. Avem susținerea Spitalului Marie Curie, care ne primește și ne găzduiește în această seară. Sunt copii cu afecțiuni neuromotorii, care nu se pot deplasa singuri. Sunt cărați pe targă sau cu fotolii rulante. Unii dintre ei sunt ventilați 24/24. Am încercat să mai evacuăm și din niște probe pe care le avem în laboratorul de genetică și care sunt deosebit de importante și trebuie să stea la o anumită temperatură”, a precizat directorul medical.

 

Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Ana Covașniuc, a spus că „alarma s-a dat în jurul orei 22.10. Au fost alertate opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, descarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, autospecială cu azot şi două ambulanțe SMURD”, iar ca măsură de precauție s-a decis evacuarea copiilor, pentru că era deja fum și exista posibilitatea ca incendiul să se propage la clădirea unității medicale. „Până în acest moment, din informațiile pe care le avem, nu au fost raportate victime, nici măcar atacuri de panică”, a mai spus Ana Covașniuc.

Pacienții evacuați au fost cazați peste noapte la Spitalul pentru copii „Marie Curie”, aflat în imediata apropiere, iar miercuri ar urma să revină în saloanele lor.

Toți au fost preluați de către spitalul nostru. Acum sunt cazați și sunt în siguranță, iar toată lumea e calmă. Copiii mari s-au speriat, dar acum au înțeles și totul e ok”, a afirmat dr. Denis Ștefănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „M.S. Curie”.

 

Zona a fost împânzită de pompieri, polițiști și jandarmi și a fost blocată aproape 2 ore. Salvatorii au intervenit cu 15 autospeciale pentru stingerea incendiului, dar misiunea a fost îngreunată de lipsa hidranților din zonă.

După ce focul a fost stins, iar pacienții au fost în siguranță, au fost declanșate mai multe anchete care trebuie să lămurească de ce a explodat transformatorul. O pană de curent a obligat conducerea unității medicale să treacă pe generator. După o oră și jumătate ar fi pornit alimentarea cu energie electrică. A fost momentul în care s-ar fi produs explozia. Compania E-Distribuție Muntenia a comunicat că ei nu au înregistrat nicio întrerupere de curent anterioară incendiului, în rețea. Conducerea spitalului Robănescu însă îi contrazice. „A fost un apel din partea inginerului nostru de pe tehnic, a sunat la Enel și aceștia au confirmat că a picat o fază. Că sunt probleme pe străzi din cauza căldurii. Se încing cablurile, se încing transformatoarele…, a explicat medicul Andrada Mirea, directorul medical.

 

În urma incendiului produs în curtea spitalului „Nicolae Robănescu” au fost afectate două autoturisme, transformatorul şi izolaţia de pe faţada clădirii unităţii medicale, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov. La fața locului au rămas, pentru supraveghere, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială cu azot şi o ambulanţă SMURD.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat că managerul a sesizat Enel de două ori, sunt cetățeni de aici din zonă care nu au avut curent”, dar și că spitalul are un contract şi a primit aprobare de instalare a transformatorului electric. „Ei au primit aprobare de instalare a acestui transformator, a fost achiziționat și instalat și se află în perioada de garanție, a precizat Rafila, care a menționat că transformatorul „a fost achiziţionat şi instalat de către o firmă agreată de distribuitor şi era în perioada de garanţie”, de aceea i se pare „ciudată această explozie a unui transformator, care nu era vechi”.

 

Din punct de vedere medical, ministrul a transmis că „situația este sub control. Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la Marie Curie au ţinut legătura cu cei de la Robănescu, au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii. Cele două spitale se află foarte aproape, e vorba practic de o traversare a străzii, atât. Nu e niciun fel de problemă să îi găzduiască pe toţi, sunt suficiente locuri. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, mai ales că este vorba despre copii. Sunt copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii, mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime. A fost o bună şansă într-un fel, că directorul medical al spitalului era de gardă şi ţine şi locul managerului, care e în concediu de maternitate”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Miercuri dimineață, premierul Marcel Ciolacu a mers la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. „Nicolae Robănescu” și le-a mulțumit cadrelor medicale pentru felul în care au gestionat situația, subliniind însă că „este foarte greu să prevezi că un transfomator care e în garanție explodează. Doamna doctor a luat măsurile cele mai bune într-un moment în care se putea transforma într-o tragedie”.

Premierul a transmis mulțumiri „personalului medical și unităților de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă în această seară în cazul exploziei urmate de incendiu, de la Centrul Clinic de Recuperare «Dr. Nicolae Robănescu». Cel mai important este că toți copiii și personalul medical sunt acum în siguranță, fiind transferați la Spitalul Clinic de Urgență «Marie S. Curie»”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

 

Premierul Ciolacu, împreună cu ministrul Rafila, a vizitat copiii transferați la Spitalul Marie Curie și Spitalul Robănescu, și a promis că unitatea medicalăă va fi ajutată să înlocuiscă geamurile sparte în urma exploziei și va primi un generator, iar ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat vor face un plan de acţiune petru perioada următoare în privinţa spitalelor, astfel încât să se elimine riscurile existente la ora actuală, în multe unități medicale, din cauza lipsei investițiilor. „Ăsta este sistemul public de sănătate în acest moment. De aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. În perioada următoare se va investi masiv în sistemul de sănătate. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte, se vor regăsi fie în PNRR, fie în fondurile de la Banca Europeană de Investiții”, a afirmat Ciolacu.

Astăzi, pompierii au pus la dispoziția spitalului un generator, care să asigure necesarul de curent electric pentru pacienți și personalul medical. Miercuri dimineață, 11 pacienţi au cerut externarea și au plecat acasă, iar 75 au rămas internați și revin, pe rând, înapoi, în Spitalul Robănescu, pentru a putea beneficia de tratamentele specifice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*