Peste 9 milioane de lei, obținuți de Consiliul Județean Buzău, pentru dotări moderne în mai multe școli din județ

26 iulie 2023 | 0 comentarii |

Între unitățile de învățământ care vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale moderne se numără școli care au nevoie de dotări şi echipamente educaţionale specializate, pentru elevii defavorizaţi şi elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

 

Materiale didactice şi echipamente digitale de ultimă generație, mobilier nou și codiții moderne de educație vor fi posibile, în următoarea perioadă, în mai multe școli din județul Buzău. Consiliul Județean Buzău este beneficiar al proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale pentru unele unități de învățământ preuniversitar, precum și a unor unități conexe din Județul Buzău”, care va fi implementat în 7 unităţi de învăţământ din județul Buzău.

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Râmnicu Sărat, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Buzău (CJRAE), Palatul Copiilor Buzău și structurile sale, cluburile copiilor din județul Buzău și Liceul Tehnologic din comuna Lopătari sunt unitățile de învățământ care vor beneficia de implementarea proiectului.

 

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, împreună cu ministrul Educației, Ligia Deca, au semnat Proiectul, în valoare de 9.209.683,41 lei, cu TVA inclus, finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C15: Educaţie, din care valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 9.185.883,41 lei, cu TVA inclus.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, astfel că până în decembrie 2024, unitățile de învățământ preuniversitar vizate ar urma să aibă laboratoare de informatică sau științe moderne, table interactive, mobilier nou, materiale necesare la orele de sport, permiţând accesul elevilor la tehnologie şi echipamente dedicate, astfel încât să se asigure îndeplinirea standardelor de calitate în sălile de clasă şi în laboratoarele/atelierele şcolare, inclusiv a dotărilor şi echipamentelor educaţionale specializate pentru elevii defavorizaţi şi elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că semnarea contractelor de finanţare prin PNRR pentru dotarea a 5.600 de şcoli din țară este un moment important pentru viitorul educaţiei din România, precizând că aceste investiţii vor îmbunătăţi semnificativ infrastructura educaţională.

Îmi face o deosebită plăcere să marcăm împreună un moment atât de important pentru viitorul educaţiei din România. Ne aflăm astăzi aici ca să marcăm semnarea primelor contracte de finanţare ce vor îmbunătăţi semnificativ infrastructura educaţională din România. Avem peste 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar, palate şi cluburi ale copiilor, precum şi centre de resurse şi asistenţă educaţională care se vor moderniza vizibil. Ele urmează să primească mobilier nou, să fie dotate cu laboratoare de informatică, de ştiinţe, cu laboratoare multidisciplinare, cabinete şcolare, de discipline, săli de sport, ateliere de practică şi echipamente IT/ (…) Aceste investiţii reprezintă un bun prilej pentru ţara noastră de a fructifica fondurile destinate relansării post pandemice într-una dintre investiţiile cele mai rentabile pentru o societate, investiţia în educaţie şi în copii”, a afirmat Deca

 

Ligia Deca a transmis mulţumiri primarilor şi preşedinţilor de Consilii pentru implicarea în aceste contracte, menţionând că aceştia trebuie să susţină în continuare implementarea tuturor proiectelor pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şcolare din întreaga ţară.

Ministrul a mai spus că în lunile următoare vor fi semnate şi alte contracte de finanţare „care vor cuprinde diverse investiţii în educaţie, precum campusurile de învăţământ dual, microbuzele şcolare, construcţia de noi şcoli sustenabile, verzi şi aşa mai departe. În următoarea perioadă ne aşteptăm să semnăm, în plus, încă 4.000 de contracte”, a mai spus ministrul.

La ceremonia de semnare a proiectelor au fost prezenți și premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Cîciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea.

 

În urma implementării proiectului semnat de președintele CJ Buzău,  sunt așteptate următoarele rezultate:

4 laboratoare de informatică cu echipamente digitale;

– 111 săli de clasă/grupă din unități de învățământ preuniversitar/ săli pentru activități extrașcolare din unitățile conexe, cu echipamente digitale pentru organizarea învățării în mediul virtual;

– 110 săli de clasă/grupă din unități de învățământ preuniversitar/săli pentru activități extrașcolare din unitățile conexe, cu mobilier și materiale didactice;

– 3 laboratoare de științe din unități de învățământ preuniversitar dotate cu mobilier specific,  materiale didactice specifice si echipamente digitale;

– 19 cabinete școlare din unități de învățământ preuniversitar/unități conexe (cabinete pe discipline, cabinete de asistență psihopedagogică, săli de sport) cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale;

3 ateliere de practică cu materiale, echipamente didactice si echipamente digitale.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*