Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 din Buzău și-a încetat activitatea

19 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Măsura face parte dintr-un plan adoptat la nivel național, având ca scop reintegrarea în mediul familial a copiilor și dezvoltarea deprinderilor pentru o viață independentă.

 

Consiliul Județean Buzău a anunțat astăzi închiderea primului centru de plasament din județul Buzău, în baza planului național de măsuri care prevede desființarea acestor centre, și mutarea beneficiarilor în apartamente sau locuințe de tip familial, atunci când nu este posibilă reintegrarea familială.

Buzăul este printre primele județe din țară în care s-a trecut deja la închiderea acestor centre, prima unitate care și-a încetat activitatea fiind Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 din Buzău, care a funcționat în subordinea DGASPC Buzău. Închiderea centrului nu trebuie privită ca un lucru negativ, ci, din contră, ca un exemplu de bune practici, pentru care autoritățile au început pregătirile cu mai mult timp în urmă, reușind astfel să ofere beneficiarilor condiții mult mai bune și mai mute șanse de integrare socială și profesională.

Nu în ultimul rând măsura închiderii centrului este una benefica în contextul epidemic actual, având în vedere că aici se aflau în îngrijire câteva zeci de copii, iar riscul apariției unui focar de Covid-19 era unul sporit.

 

Loredana Dorobantu

Procedura de închidere a complexului de servicii comunitare din Buzău a fost declanșată încă din luna iunie a anului trecut, odată cu aprobarea unei hotărâri de consiliu județean în acest sens, pe lista centrelor care urma să își înceteze activitatea fiind inclus și Centrul rezidenţial pentru recuperarea si reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5, de la Beceni. Primul pentru care s-au finalizat aceste proceduri este centrul din Buzău, Loredana Dorobanțu, directorul DGASPC, declarând cu această ocazie că „închiderea Centrului de plasament nr. 2 din Buzău înseamnă pentru noi atingerea unui obiectiv prioritar, cu atât mai mult cu cât acțiunile întreprinse în acest sens au fost adaptate contextului epidemiologic actual. Ne bucurăm că, după măsurile de reintegrare și prevenire derulate pe parcursul a 2 ani, putem oferi copiilor un mediu de viață familial, care să le permită dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și să le asigure o cât mai bună integrare socială și profesională”.

 

Petre Emanoil Neagu

În vederea pregătirii acestui moment, Consiliul Județean și DGASPC Buzău, în parteneriat cu fundația SERA România, au implementat un proiect de reintegrare și prevenire, în scopul reintegrării în familie a unui număr de peste 50 de copii, beneficiari ai măsurilor de protecție specială în cadrul Centrului nr.2 Buzău sau aflați în evidența DGASPC Buzău, precum și prevenirea separării copilului de familie. Valoarea estimată a bugetului proiectului este de 100.000 euro, din care un procent de 60% este asumat de SERA România, iar 40% de către Consiliul Județean Buzău. De asemenea, etapa premergătoare a inclus și achiziționarea de către Consiliul Județean, prin DGASPC, a 4 apartamente de tip familial, cu o capacitate de 6 locuri fiecare. Pentru 24 de copii, pentru care reintegrarea în familie nu a fost posibilă, a fost propusă măsura plasamentului în aceste apartamente de tip familial. „Consiliul Județean a sprijinit întotdeauna serviciile sociale din județ, susținând și finanțând implementarea de proiecte, al căror scop să fie creșterea calității vieții persoanelor vulnerabile – copii, persoane cu dizabilități, vârstnici. Pe lângă atragerea de fonduri europene nerambursabile, Consiliul Județean contribuie și în mod direct, prin fonduri proprii, la dezvoltarea unor tipuri noi de servicii. Astfel, înțelegând nevoia copiilor de a se dezvolta într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, Consiliul Județean a finanțat achiziționarea a 4 apartamente în municipiul Buzău, pentru a finaliza într-un timp cât mai scurt procesul de închidere a Centrului de plasament nr. 2”, a declarat, la rândul său, președintele consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

 


Adaugati un comentariu


 

*