Un milion de euro atrași de Consiliul Județean din fonduri europene, pentru copiii aflați în protecție

Serviciile oferite copiilor cu dizabilități la nivelul județului vor fi însă îmbunătățite, prin înființarea unor case de tip familial și a unui centru de zi pentru recuperare, realizate printr-o investiție de un milion de euro, în cadrul unui proiect european derulat de DGASPC Buzău.

 

Cunoscutul „Centru numărul 9”, de pe strada Horticolei din Buzău, în cadrul căruia beneficiază de servicii de specialitate oferite de către DGASPC câteva zeci de copii cu handicap, va fi închis în viitorul apropiat. Nu pentru a se desființa, ci pentru ca instituția de asistență socială din subordinea Consiliului Județean Buzău să poată oferi copiilor cu astfel de probleme servicii îmbunătățite, adaptate celor mai recente directive europene.

Centrul nr. 9 a fost conceput pentru a asigura servicii specializate unui număr de 110 copii cu dizabilități, iar așa cum a precizat astăzi, într-o conferință de presă, Loredana Dorobanțu, directorul DGASPC Buzău, în prezent, în acest centru rezidențial sunt internați 65 de copii.

Unitatea de protecție nu se mai încadrează însă în noile directive trasate la nivelul Uniunii Europene, astfel că autoritățile locale din Buzău și din celelalte județe în care mai funcționează astfel de centre trebuie să găsească soluții alternative pentru a îmbunătăți calitatea infrastructurii și a serviciilor sociale adresate acestor copii cu probleme.

În zona de dezvoltare Sud-Est, astfel de centre „clasice” mai există în județele Vrancea și Constanța, iar cel de la Buzău va fi primul din ele care va fi închis, serviciile oferite aici urmând a fi transferate către două case duplex de tip familial și un centru de zi destinat recuperării, ceea ce va permite o mai bună îngrijire acordată copiilor cu handicap.

 

Proiectul va beneficia de o finanțare europeană în valoare de un milion de euro, atrași de Consiliul Județean Buzău printr-un proiect ce a fi derulat prin Programul Operațional Regional. Contractul pentru această finanțare a fost semnat azi, de către președintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu, directorul DGASPC Buzău Loredana Dorobanțu și directorul Agenției de Dezvoltare Sud-Est Luminița Mihailov.

Valoarea totală a proiectului depășește 4,5 milioane de lei, iar președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a precizat că autoritatea județeană va cofinanța acest proiect din bugetul propriu al județului, din care se vor suporta cheltuielile neeligibile și 2% din valoarea eligibilă, diferența de 98% reprezentând suma de un milion de euro – finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Proiectul este denumit „Casa nouă în drumul spre acasă” și va fi derulat de către DGASPC Buzău, instituție care funcționează în subordinea Consiliului Județean și care va beneficia astfel de finanțare din bugetul local pentru acoperirea cotei neeligibile dar și pentru acoperirea cheltuielilor necesare ce vor depăși valoarea finanțării nerambursabile.

Petre Emanoil Neagu a mai precizat, cu ocazia semnării contractului de finanțare, că durata desfășurării proiectului este de 36 de luni, începând de azi, însă este convins că acesta se va finaliza, cel mai probabil, în termen de doi ani.

 

Loredana Dorobantu

Directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu a declarat la rândul său că proiectul prevede construirea „de la zero” a două case duplex de tip familial, structuri ce vor putea oferi servicii de calitate adaptate nevoilor a 48 de copii cu handicap. Totodată, un imobil aflat în administrarea DGASPC va fi reabilitat și modernizat integral, urmând a fi transformat într-un centru de zi de recuperare pentru 90 de beneficiari, copii cu dizabilități.

„Cei mai mulți dintre copiii aflați în grija noastră în cadrul Centrului nr. 9 vor fi transferați în casele de tip familial pe care le vom construi de la zero, iar centrul va fi apoi închis definitiv. Vor beneficia în continuare de măsura de protecție, iar serviciile ce care le vor fi oferite în noile structuri vor fi de o mai bună calitate, adaptate nevoilor acestora. De asemenea, vor beneficia de servicii și în cadrul viitorului centru de zi, iar alături de ei vor beneficia de aceleași servicii de recuperare și copiii cu probleme aflați în familii. Tocmai de aceea am prevăzut o capacitate mai mare pentru centrul de zi, de 90 de beneficiari, pentru a putea oferi îngrijiri și copiilor din familii, nu doar celor 48 care vor fi instituționalizați în casele de tip familial”, a declarat directorul DGASPC.

Aceasta a menționat că printre beneficiarii proiectului se vor număra și părinții acestor copii, care vor primi consiliere psihologică și suport, precum și informații legate de boala și evoluția copilului sau de îngrijirile medicale pe care le necesită acesta, iar în viitorul apropiat și-a exprimat intenția de a aplica pentru proiecte similare de care vor beneficia rezidenții din Centrul de plasament nr. 2 și cei din Centrul de la Beceni.

 

În cadrul aceleiși conferințe de presă, Petre Emanoil Neagu a anunțat și rezultatele vizitei pe care o delegație a Consiliului Județean a efectuat-o în week-end în raionul Dubăsari, din Republica Moldova.

Consiliul Județean Buzău şi Consiliul Raional Dubăsari sunt primele unități administrativ-teritoriale ce au semnat o inițiativă comună de asociere trilaterală cu Raionul Sobinka, Regiunea Vladimir din Federația Rusă. Această promovare a relațiilor transfrontaliere are ca scop dezvoltarea unor proiecte în domeniul educațional, social, cultural şi nu numai. Mulțumesc Ambasadei României în Republica Moldova şi domnului ministru Adrian Sîrbu pentru că sprijină această inițiativă! Consiliul Județean Buzău va sprijini Consiliul Raional Dubăsari în demersul de a dezvolta tabăra Prietenia, pentru a oferi noi facilități copiilor şi tinerei generații. În baza acordului de înfrățire dintre CJ Buzău şi Raionul Dubăsari, în anul 2017 au fost în această tabără 92 de copii din județul Buzău, iar in 2018 – 88 de copii. Ne dorim ca aceste schimburi de experiență şi prietenii legate să nu se oprească aici”, a declarat acesta.

În acest sens, a fost semnat un acord prin care administrația locală buzoiană va finanța cu 100.000 de euro construcția unui bloc în cadrul Centrului de Odihnă pnetru Copii și Tineret Prietenia, din raionul Dubăsari, urmând ca jumătate din sumă să fie virată în acest an, iar diferența, în cursul anului viitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*