Se desființează vechile centre de plasament

13 iunie 2019 | 0 comentarii |

Guvernul a decis ca din 2021, copiii aflaţi în protecţie socială să locuiască în case şi apartamente de tip familial. DGASPC Buzău a făcut deja primii pași în această direcție.

 

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desfiinţarea vechilor centre de plasament în care sunt cazați copiii aflaţi în grija statului, astfel încât, din 2021, acești copii să locuiască în case şi apartamente de tip familial.

La propunerea ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică şi se completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin, şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament, aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament”, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa de miercuri.

 

Lansare proiect CITO

Consiliul Județean Buzău, împreună cu conducerea DGASPC, au făcut deja primii pași în această direcție. Printr-un proiect european de un milion de euro, cofinanțat de autoritatea locală, Centrul nr. 9, conceput pentru a asigura servicii specializate copiilor cu dizabilități, va fi desființat. În urma implementării proiectului denumit sugestiv „Casă nouă în drumul către casă”, copiii din actualul centru de plasament vor fi transferați în case de tip familial, iar serviciile de recuperare le vor fi oferite în cadrul unui centru de zi. Astfel, instituția de asistență socială din subordinea Consiliului Județean Buzău va putea oferi copiilor cu dizavilități servicii îmbunătățite, adaptate celor mai recente directive europene.

Printr-un alt proiect, care beneficiază de o finanțare de 2,5 milioane de lei, din care 90% fonduri nerambursabile, aprobat de Consiliul Județean, DGASPC va asigura „Un pas spre comunitate”, rezidenților Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) din Râmnicu Sărat. Centrul va fi restructurat astfel încât „vom avea 4  locuințe maxim protejate (LMP), cu o capacitate de câte 10 locuri fiecare, precum și un Centru de Zi cu o capacitate de 50 de locuri, care va furniza servicii specializate atât pentru cei 40 beneficiari ai LMP cât și pentru alți 10 beneficiari din comunitate”, așa cum a explicat Maria Mirela Ioniță, director Asistență Socială – DGASPC Buzău, manager de proiect.

De asemenea, în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean au fost aprobate două proiecte de hotărâre prin care Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Buzău va declanşa procedura de închidere a Centrului rezidenţial pentru recuperarea si reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni şi a Complexului de servicii comunitare nr. 2 Buzau, de pe strada Simila.  Tinerii din Beceni vor fi transferați în patru apartamente din municipiul Buzău, care vor fi achiziţionate cu fonduri de la bugetul judeţului, dar și în căsuţe duplex de tip familial care vor fi construite pentru copiii aflaţi în Complexul de servicii comunitare nr. 2 din Buzău.

 

Nelu Barbu

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că actul normativ prevede, de asemenea, creșterea indemnizaţiei tinerilor care ies din sistemul social.

Actul normativ are în vedere şi creşterea calităţii vieţii copiilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială. A fost introdusă obligaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare în ultimele şase luni de şedere în sistem, iar Serviciului Public de Asistenţă Socială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani. Tot pentru aceşti tineri s-a stabilit creşterea indemnizaţiei care se acordă la ieşirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, a specificat lui Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dăncilă a decis ca din  echipa sa de consultări să facă parte și un reprezentant al tinerilor, care a fost implicat în redactarea Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor şi tinerilor din UE, care va fi consultat inainte de a elaborarea actelor normative care îi privesc pe tineri în mod direct.

 

Potrivit actuli normativ aprobat miercuri de Executiv, reprezentanţii centrelor de plasament care refuză desfiinţarea acestora riscă amenzi între 3000 şi 10.000 de lei.

Nerespectarea acestei prevederi, anume desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 3000 şi 10.000 de lei. De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie”, a adăugat Barbu.

Actul normativ prevede, de asemenea, că reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului vor fi obligaţi să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul social să îşi găsească un loc de muncă şi cazare.

 


Adaugati un comentariu


 

*