Dănuț Păle: Modificările la Legea zilierilor, importante pentru activitățile cu caracter ocazional

13 iunie 2019 | 0 comentarii |

Se mărește perioada în care se pot desfășura activități în regim zilier, iar de prevederile noului act normativ vor beneficia și stațiunile de cercetare-dezvoltare din subordinea universităților, precum și taberele școlare.

 

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată de Parlamentul României. Proiectul de act normativ a avut o susținere aproape unanimă în Camera Deputaților – decizională, fiind adoptat cu 251 de voturi „pentru” și o singură abținere.

Prin modificările aduse legii, a fost extinsă la 180 de zile perioada în care zilierii pot presta servicii în domeniile silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și în activitățile de cercetare dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. De prevederile actului normativ vor beneficia și institutele, centrele și stațiunile de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învățământ agricol și silvic.

Până acum, muncitorii din aceste domenii erau limitați la 90 de zile pe an pentru același beneficiar și 120 de zile indiferent de numărul de beneficiari.

 

Danut Pale

Deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice, comisie coraportoare în cazul acestui proiect legislativ, consideră că adoptarea proiectului este binevenită pentru agricultură, dar și pentru economia românească.

Avem activități în domenii ca recoltarea de produse forestiere, sau activitățile de după recoltare, domenii în care, de exemplu, sezonul începe în mai și se termină în octombrie. Agenții economici au nevoie de personal pentru o perioadă mai lungă de timp și era necesar să le oferim posibilitatea legală de-și desfășura activitatea în bune condiții. Și zilierii sunt avantajați în acest mod, deoarece își vor putea extinde perioada de activitate, impactul social al proiectului fiind unul pozitiv”, a declarat Dănuț Păle, după adoptarea legii în Parlament.

 

Deputatul buzoian a propus, în timpul dezbaterii la Comisie, ca și cei care își desfășoară activitatea conform codului 5520 din Clasificarea activităților din economia națională, tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa, să poată angaja prestatori de muncă necalificată cu caracter ocazional, întrucât, așa cum a subliniat Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, taberele din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului riscă să fie închise din cauză că, prin OUG 114/2018, unitățile subordonate MTS au fost excluse din lista celor care puteau utiliza munca în regim zilier.

Participarea copiilor la tabere este un element care contribuie foarte mult la dezvoltarea de comportamente sociale, la acumularea de cunoștințe practice și la crearea unor amintiri frumoase. Dar, pentru ca aceste tabere, care au caracter sezonier, să funcționeze în parametri optimi este nevoie de personal. De aceea am dorit ca unitățile care organizează tabere să poată angaja zilieri cu ajutorul cărora să își completeze nevoile de forță de muncă”, a subliniat Dănuț Păle.

O altă modificare importantă a legii se referă la completarea registrului zilierilor, care prevede că Registrul electronic de evidenţă a zilierilor se întocmește lunar și nu zilnic, așa cum se face acum.


Adaugati un comentariu


 

*