Dănuț Păle: Pentru a fi sănătoși, trebuie să mâncăm sănătos, iar pentru a avea alimente sănătoase, trebuie sprijinită agricultura

20 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Medicul veterinar buzoian, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, susține aceste principii și prin activitatea sa parlamentară, un astfel de proiect referindu-se la finanțarea tuturor proiectelor de irigații, indiferent de valoarea acestora.

 

Sănătatea, educația și investițiile sunt cele trei priorități anunțate de Guvern, în momentul adoptării Proiectului bugetului pe 2018, pe care l-a trimis în Parlament. Iar pentru că toate cele trei se regăsesc și între preocupările Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, în ultimele zile de activitate din acest an, în această comisie a fost avizată pozitiv Propunerea legislativă pentru completarea art.III din Legea nr.269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

Deputatul buzoian Dănuț Păle, medic veterinar și vicepreședinte al comisiei amintite, este coinițiator al proiectului de act normativ și susține că prin intermediul acestei propuneri legislative a fost introdusă modificarea modalității de aprobare a documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții cuprinse în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații. Astfel „se creează cadrul legal propice reducerii timpului de implementare a programului pentru irigații. Este evident că acest lucru nu poate avea decât efecte benefice asupra agriculturii autohtone, a fermierilor români și implicit a economiei”, a declarat deputatul de Buzău Dănuț Păle, care consideră că „pentru a fi sănătoși, trebuie să mâncăm sănătos, iar pentru a avea alimete sănătoase, trebuie sprijinită agricultura, la nivelul tuturor palierelor ei”.

 

Modificaea actului normativ amintit constă în introducerea unui nou aliniat la articolul III din Legea nr.269/2015, care prevede că „prin derogare de la prevederile art.42 alin. (1) lit. a) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiții, cuprinse în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, se aprobă și se cuprind în programele anuale de investiții de către ordonatorul principal de credite, indiferent de valoarea acestora”.

„Acest lucru înseamnă că, dacă până acum, conform Legii 500/2002, investițiile din fonduri publice aprobate de Guvern trebuiau să depășească valoarea de 30 de milioane de lei, prin aprobarea acestui proiect de Lege vor fi cuprinse în programele anuale de investiții toate proiectele privind sistemul de irigare, indiferent de valoarea pe care o au. Nicio investiție nu este lipsită de importanță, indiferent de anvergura acesteia. Fiecare metru pătrat de teren irigat este un metru pătrat în plus de recoltă și sper ca această lege să fie adoptată și să producă efecte cât mai repede”, a subliniat Dănuț Păle, după aprobarea proiectului în Comisia pentru Agricultură.

Proiectul a fost aprobat în plenul Camerei Deputaților pe 19 decembrie, împreună cu alte opt acte normative dezbătute și aprobate în Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*