Dănuț Păle, impresionat de organizarea alegerilor din Armenia

11 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian social democrat buzoian s-a aflat în Armenia ca observator, împreună cu deputatul Costel Neculai Dunava, făcând parte din misiunea de observare a OSCE.

 

Abia întors din Armenia, unde a participat ca observator la alegerile anticipate care au avut loc pe 9 decembrie, medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, care în calitate de deputat este și membru supleant al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, se declară impresionat de „profesionalismul” care a dominat procesul electoral din această țară. „Am fost foarte plăcut impresionat de modul profesionist de organizare al alegerilor. Într-un timp foarte scurt (armenii – n.r.) au reușit să implementeze un sistem care a dus la un vot transparent, real, cu alegători educați și reguli stricte împotriva practicilor de cumpărare a voturilor”, a declarat deputatul buzoian Dănuț Păle, citat într-un comunicat remis presei.

Organizate în urma protestelor antiguvernamentale din luna aprilie a acestui an, care au determinat demisia lui Serzh Sargsyan din funcția de prim-ministru și o răsturnare a balanței de putere cu un nou guvern format de Nikol Pashinyan, alegerile din Armenia au dus la schimbarea guvernării. Noua guvernare a avut și o tentativă de modificare a Codului Electoral armean. Încercarea eliminării candidaturilor pe liste deschise, trecerea la un sistem pur proporțional și praguri mai mici pentru obținerea unui loc în parlament nu au obținut, însă, votul a trei cincimi dintre parlamentari. „Au fost aduse, totuși, modificări la legislația electorală, prin care s-a extins lista prohibițiilor în privința candidaturilor, s-au eliminat restricțiile cu privire la observatorii din partea mass-media și au fost înăsprite sancțiunile și penalitățile pentru infracțiunile electorale”, a explicat dr. Dănuț Păle.

 

Danut Pale, Costel Dunava

Alegerile anticipate din Armenia au fost câștigate cu o majoritate de peste 70 de procente de coaliția condusă de Partidul Contractul Civil al lui Nikol Pashinyan. Deoarece nu reușea să obțină o majoritate în parlamentul controlat de Partidul Republican, acesta demisionase tactic, pe 16 octombrie, după ce a convins mai mulți parlamentari să nu aleagă un nou prim-ministru, pentru a provoca astfel dizolvarea parlamentului.

Am avut ocazia să observ o țară care pare să se îndrepte spre o nouă ideologie, mai liberă, mai preocupată de cetățean și binele acestuia. Sper că și următoarele tururi electorale din Armenia se vor desfășura la fel de corect și transparent și că fiecare cetățean va avea ocazia să își dea seama că votul său este foarte important și chiar contează, dar și că vor avea candidați care să merite votul acestora”, a mai spus Păle.

Deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, împreună cu deputatul Costel Neculai Dunava, a făcut parte din misiunea de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Observatori la aceste alegeri au trimis și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European și reprezentanți ai mass media la nivel internațional.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*