Sindicatele din Sănătate amenință cu proteste împotriva înghețării salariilor

11 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Sanitas și Solidaritatea Sanitară condamnă intenția guvernului de a adopta o ordonanță în acest sens, avertizând că măsura va spori nemulțumirile angajaților din Sănătate și va genera noi proteste.

 

Discuțiile apărute în spațiul public în ultimele zile, referitoare la intenția Guvernului de a îngheța salariile bugetarilor la nivelul anului 2018, au stârnit nemulțumirea sindicaliștilor din Sănătate, care nu au întârziat să își exprime public punctul de vedere în acest sens, precizând că măsura nu este văzută cu ochi buni de salariații din acest sector și că ar putea genera noi proteste, în cazul în care va fi pusă în practică.

Astfel, într-un comunicat transmis de federația sindicală Sanitas se arată că o ordonanță care să impună înghețarea salariilor la nivelul din 2018 nu va face decât să alimenteze nemulțumirile deja existente în Sănătate și în sistemul bugetar, în general, referitoare la salarizare. În acest context sindicaliștii reamintesc că aplicarea neunitară a majorărilor salariale operate în acest an a nemulțumit jumătate dintre angajații din Sănătate și circa 70% dintre cei din sectorul asistenței sociale. Cei nemulțumiți așteaptă încă majorările salariale promise, iar o eventuală înghețare a salariilor va stârni un nou val de nemulțumiri în rândul acestora, care își vor vedea astfel înșelate încă o dată așteptările.

 

Totodată, sindicaliștii de la Sanitas pun la îndoială intențiile guvernanților de a-și respecta angajamentele luate în acordul încheiat la începutul acestei luni cu federația sindicală, iar în acest context, solicită organizarea unei noi întâlniri, în regim de urgență, pentru clarificări privind continuarea aplicării, în 2019, a prevederilor legale privind salariile de bază și celelalte elemente ce compun veniturile angajaților din sănătate și asistență socială. În comunicat se mai precizează că Sanitas respinge varianta prorogării termenelor de aplicare a Legii Salarizării, intrate în vigoare în 2018, cerând respectarea primului termen de creștere a salariilor de bază, începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor.

„Solicităm, totodată, aplicarea imediată a prevederilor Regulamentului de sporuri, pentru toate categoriile de profesioniști, raportat la noile salarii de bază. Orice altfel  de decizie guvernamentală, aflată în contradicție cu principiile enumerate mai sus, care ar putea afecta drepturile celor peste 100.000 de membri de sindicat din sistemul sanitar și de asistență socială pe care îi reprezentăm, ne va pune în situația de a folosi toate mijloacele de luptă sindicală pentru apărarea drepturilor legale ale acestora”, se mai arată în finalul comunicatului remis de Biroul Operativ al confederației Sanitas.

 

Aceleași nemulțumiri au fost exprimate și din sindicaliștii afiliați organizației Solidaritatea Sanitară, al cărei consiliu de coordonare se va întruni în zilele următoare pentru a stabili ce acțiuni de protest vor fi organizate, în cazul în care Guvernul va adopta ordonanța care prevede înghețarea salariilor.

Solidaritatea Sanitară respinge categoric intenţia guvernanţilor de a nu a acorda creşterile salariale aferente anului 2019, începând cu 1 ianuarie şi de a restricţiona o serie de drepturi salariale ale angajaţilor din Sănătate. Ţinând cont de gravitatea situaţiei şi de efectele acestor acte normative, Consiliul de Coordonare al federaţiei Solidaritatea Sanitară se va întruni pentru a decide acţiunile cu care trebuie întâmpinate aceste măsuri”, anunță, la rândul lor reprezentanții celeilalte formațiuni sindicale importante din Sănătate. Și aceștia reamintesc faptul că infirmierele, personalul auxiliar și personalul TESA, categorii care nu au fost incluse în majorările salariale pe 2018, vor pierde și creșterea salarială prevăzută pentru începutul lui 2019, fapt ce va avea impact negativ și asupra sporurilor. „Acţiunea premeditată a Guvernului este evidentă în condiţiile în care Federaţia Solidaritatea Sanitară i-a solicitat constant să legifereze explicit data de 1 ianuarie a fiecărui an, până în 2022, drept dată de majorare a salariilor. În condiţiile adoptării unei astfel de ordonanţe de urgenţă şi a datei de majorare a salariilor în forma vehiculată public, este evident că refuzul constituie o acţiune premeditată a Guvernului îndreptată împotriva salariaţilor, necesitând o reacţie pe măsură”, mai susțin sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*