Sindicaliștii din Sănătate acuză Guvernul de intenția de „a fura” Crăciunul

20 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Motivul îl constituie un proiect de ordonanță care ar priva de majorările salariale de la începutul anului viitor, circa 90% dintre angajații sistemului sanitar.

 

Sindicaliștii din cadrul organizației Solidaritatea Sanitară fac o analogie între Grinch – celebrul personaj care a furat Crăciunul – și Guvern, acuzând autoritățile că au aceeași intenție ca și personajul fictiv, în ceea ce-i privește pe angajații sistemului public de Sănătate. Motivul îl constituie un proiect de ordonanță publicat de Ministerul de Finanțe, care, dacă va fi pus în practică în forma actuală, îi va afecta pe 90% dintre angajații sistemului sanitar, care ar afla astfel chiar în pragul Crăciunului că nu vor beneficia de majorările salariale anunțate pentru data de 1 ianuarie 2019, ba chiar s-ar putea pomeni cu venituri diminuate.

Într-un comunicat al organizației sindicale se arată că respectivul proiect de ordonanță va afecta situația sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, interzicând creșterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 1 ianuarie 2019 și generând condițiile scăderii  lor. Semnatarii documentului susțin că, prin modalitatea în care este formulat proiectul de act normativ, personalul care beneficiază de creșterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019, respectiv salariații care nu au beneficiat de creșterea salarială aplicată în luna martie 2018,  nu va beneficia și de creșterea sporurilor.

 

Dr. Victor Ionita

Medicul Victor Ioniță, președintele Sindicatului Medicilor Buzău – organizație afiliată la Solidaritatea Sanitară – a declarat că ordonanța Ministerului de Finanțe ar afecta aproximativ 90% dintre angajații sectorului public de sănătate. „Este evidentă intenția Guvernului de a ne întoarce la perioada 2009 – 2016, prin ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual. În discuție este o altă măsură prin care Guvernul ciuntește veniturile salariaților utilizând mecanismul devenit tradițional al mutării banului dintr-un buzunar în altul: creșterea salariilor de bază nu este urmată de creșterea veniturilor, din cauza scăderii altor drepturi salariale”, a precizat dr. Victor Ioniță.

Acesta a mai explicat că farmaciștii, biologii, chimiștii, fizicienii, biochimiștii, kinetoterapeuții, personalul TESA, infirmierele, brancardierii, registratorii medicali, îngrijitoarele și muncitori care nu au beneficiat de majorarea salariului de la 1 martie 2018 vor fi privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.

 

Totodată, asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează. Nu în ultimul rând, medicii vor fi lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază.

Sindicaliștii solicită o serie de modificări aduse respectivului proiect, ce vizează aplicarea succesivă a creșterilor salariale, aplicarea calculului drepturilor salariale pornind de la salariul de bază aferent gradației 0, urmat de aplicarea tranșelor de vechime asupra gradației 0 și aplicarea creșterilor salariale aferente anului 2022 pentru toate categoriile de salariați, cel puțin începând cu anul 2020, punându-i în aceeași situație cu salariații din educație.

„Federația Solidaritatea Sanitară va propune și va înainta în regim de urgență Guvernului modificările la proiectul OUG. Totodată, pentru eventualitatea în care Guvernul nu asumă solicitările noastre legitime, federația declanșează consultarea publică a salariaților având ca temă demararea protestelor”, a mai declarat dr. Victor Ioniță, adăugând că, în paralel cu aceste demersuri, Sindicatul Medicilor Buzău este în negociere cu conducerea spitalului județean pentru contractul colectiv de muncă.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*