Jumătate din angajații sistemului public de sănătate, nemulțumiți de veniturile obținute

30 iulie 2018 | 0 comentarii |

Așa reiese din al doilea sondaj de opinie efectuat de sindicatul Solidaritatea Sanitară, după intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării.

 

În ciuda majorărilor survenite în sectorul sanitar de stat, ca urmare a intrării în vigoare a Legii salarizării unitare, doar 19% dintre angajații din acest sector se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de nivelul net al veniturilor pe care le primesc în prezent, în timp ce 80% dintre aceștia se simt înșelați de Executiv. Mai mult de jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de venitul net total ce le revine după aplicarea noii legi, iar cel mai mare impact negativ l-au avut sporurile, care nu corespund așteptărilor.

Datele au fost făcute publice de sindicatul Solidaritatea Sanitară, în urma unei a doua evaluări a impactului aplicării Legii salarizării asupra angajaților din Sănătate, efectuată după ce această lege a început să fie pusă în aplicare. Rezultatele arată că situația nu s-a schimbat foarte mult, față de evaluarea anterioară efectuată de  Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea, nivelul de nemulțumire al angajaților si sistemul public de Sănătate, față de venitul net pe care îl obțin lunar, rămânând în continuare la cote ridicate.

Evaluarea a fost efectuată în perioada 13-28 iunie, pe un eșantion reprezentativ de 1.155 de angajați din sistem, dintre care doar 680 primiseră fluturașul de salariu aferent lunii mai, fiind luate în considerare doar răspunsurile acestora din urmă. Rezultatele sondajului relevă faptul că aproximativ 64% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de sporurile primite, în timp ce  doar 16,4% dintre salariați au fost mulțumiți și foarte mulțumiți de acest aspect. Din studiu mai reiese că circa 15% dintre respondenți sunt mulțumiți de venitul net total, dar nemulțumiți de scăderea veniturilor aferente sporurilor, fapt ce confirmă ipoteza anterioară desprinsă în urma primei evaluări, privind impactul aversiunii față de pierdere, în generarea nemulțumirii salariaților.

 

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară mai arată că, dintre respondenți, aproximativ 11,5% au indicat scăderea venitului net salarial total în luna iunie raportat la luna februarie 2018. „Extrapolarea datelor conduce la o estimare a acestui tip de impact în cazul a circa 23.000 de salariați din sectorul public de Sănătate. În condițiile existenței unei prevederi legale explicit privind dreptul salariaților la compensarea pierderii de veniturilor nete, cea mai mare parte a situațiilor considerăm că este determinată de aplicarea deficitară a legii la nivel local” se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

Documentul mai precizează că 30% dintre respondenți au indicat că sporurile pentru condiții de muncă nu le-au fost raportate la salariile de bază actuale, procentul evidențiind tot atâtea situații de încălcare a prevederilor legale. În același timp, doar 37,46% dintre respondenți au declarat că primesc un spor de 100%, raportat la salariul din luna ianuarie 2018, pentru activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare. „Putem astfel constata ivirea unei noi practici ilegale a unităților, de muta sporurile dintr-un buzunar într-altul, continuând la nivel local strategia avută în vedere de guvernanți în forma inițială a legii”, mai susțin sindicaliștii.

Sondajul mai arată că, deși au beneficiat de creșterea salariului de bază, care a fost adus de la 1 martie la nivelul corespunzător anului 2021, doar 60% dintre asistenții medicali au indicat o creștere a veniturilor salariale totale nete în luna iunie, comparativ cu luna februarie 2018, iar 11% dintre asistenții medicali chiar au indicat o scădere a veniturilor salariale totale nete.

 

Este de remarcat faptul că circa 80% dintre respondenți au indicat faptul că se simt înșelați de Guvern în privința creșterilor salariale primite, comparativ cu cele promise în mod public și chiar jumătate dintre medici au indicat același lucru.

„Legea salarizării, așa cum a fost aplicată, a generat un nivel semnificativ de dezordine în sistemul sanitar, din cauza ivirii unor diferențe foarte mari între veniturile nete ale salariaților din diferite unități, fără ca acestea să fie justificate de criterii obiective. Această formă de inechitate participă la amplificare sentimentului de nemulțumire a salariaților, determinat atât de creșterea salariilor de bază în ritmuri diferite pentru diferitele categorii de salariați din Sănătate cât și de problemele amintite privind sporurile. Având în vedere că o bună parte dintre nemulțumiri este generată de situația sporurilor și ținând cont de forma Legii salarizării înainte de modificările efectuate în baza acordului încheiat cu organizațiile sindicale, putem constata o îmbunătățire considerabilă a situației salarizării în sistemul public de sănătate. Cu toate acestea, rămân în continuare de rezolvat o serie întreagă de probleme generate de forma actuală a legii salarizării, ele fiind responsabile de nivelul ridicat de nemulțumire în rândul salariaților, indicat de salariați prin răspunsurile acordate în cadrul cercetării”, mai precizează reprezentanții sindicatului Solidaritatea Sanitară în comunicatul care conține datele ultimului sondaj dat publicității.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*