Intervenție chirurgicală în premieră națională, în cazul unui student la UMF Timișoara

Tânărul suferea de cea mai gravă formă de tromboză venoasă, iar medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgență Timişoara au intervenit de urgență, reușind să-i salveze piciorul de la amputare.

 

Un tânăr din Timișoara, „boboc” al Universității de Medicină și Farmacie, a fost beneficiarul unei intervenții chirurgicale efectuate în premieră în România, așa cum au explicat, după intervenție, medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară a spitalului județean. Recurgând la o procedură abordată în premieră, doctorii timișoreni au reușit să îi salveze tânărului piciorul de la amputare.

Un accident aparent banal, suferit în timp ce juca fotbal cu prietenii, s-a dovedit a fi un traumatism grav în zona inghinală stângă. La scurt timp după accidentare, tânărul a constatat că piciorul i se umflă, sensibilitatea și motilitatea fiindu-i serios diminuate. Și-a dat seama că nu era timp de pierdut, așa că s-a prezentat imediat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, unde medicii au constatat și absența pulsului la nivelul membrului afectat și l-au diagnosticat cu „phlegmasia coerulea dolens” – denumirea celei mai grave forme de tromboză venoasă profundă. Practic, după cum au explicat specialiștii ulterior, circulația venoasă la nivelul piciorului stâng se blocase, fapt ce a determinat și blocarea circulației arteriale.

 

Medicii explică astfel și creșterea semnificativă în volum a membrului afectat, lipsa pulsului și diminuarea sensibilității și motilității. Practic, la nivelul piciorului afectat nu mai exista circulație sanguină, iar orice minut pierdut sporea riscul unei amputații majore.

În aceste condiții, tânărul la fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară a spitalului, iar medicii de aici au decis că se impunea o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheagurilor care blocaseră venele care asigurau circulația sângelui la nivelul membrului inferior stâng. Fiind un caz grav, se impunea ca intervenția să fie efectuată de urgență, așa că specialiștii din echipa coordonată de medicul Mihai Ionac, șeful clinicii, ai decis să apeleze la o procedură endovasculară care nu mai fusese utilizată până acum în România.

 

Așa cum a explicat doctorul Ionac, a fost vorba despre trombaspiraţie venoasă iliofemurală  urmată de stentare, procedură prin care s-a deblocat o venă importantă, cu ajutorul unui sistem modern, toate materialele necesare intervenţiei fiind achiziţionate din fondurile spitalului.

Cheagurile de la nivelul venelor au fost astfel îndepărtate prin aspirare, medicii redând permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng. Procedura s-a finalizat cu montarea unui stent adaptat special pentru sistemul venos, operația efectuată în premieră națională fiind astfel încununată de succes.

Dr. Ionac a precizat că până la recuperarea completă, pacientul, în vârstă de 19 ani, va mai urma câteva proceduri, dar acest tip de intervenţie, realizat pentru prima dată în România, i-a oferit şansa unui tratament echivalent cu cele europene, evitându-se astfel  producerea unui handicap major, care ar fi fost cauzat în cazul amputației membrului afectat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*